Last news in Fakti

19 Януари, 2004 00:00 1 032 0

Няма данни колко са спорните строежи в Добричка област

  • добрич-
  • балчик-
  • рднск-
  • строителство-
  • ганев-
  • добричка-
  • фирма-
  • добричката-
  • незаконни-
  • област-
  • работи-
  • албена-
  • строежа-
  • бензиностанция-
  • които-
  • веселин-
  • обаче-
  • постройки-
  • много-
  • строеж-
  • преди-
  • шабла-
  • отклонение-
  • имоти-
  • добричка област-
  • рднск добрич-
  • през 2001
Няма данни колко и какви са незаконните обекти в Добричка област. Дори общините не знаят обхвата на незаконното строителство на тяхна територия. Нарушенията се констатират по сигнали на съседи, казват от РДНСК-Добрич. По данни на експерти от ДНСК те преобладават в жилищните райони. Строи се най-вече за жилищни нужди, казва директорът на РДНСК-Добрич Веселин Ганев. На второ място по брой са незаконните стопански постройки, вдигнати без разрешение, в частни имоти по селата. След тях са малките масивни строежи в курортните зони и най-вече в Кранево и Балчик. Много от градежите по морето се определят като незаконни, защото се отклоняват от проектите. Такива са къщите, предназначени за даване под наем на летовници. Най-фрапиращите примери са в Балчик, подобен строеж рухна преди месец на ул. Приморска 11. РДНСК установи, че в отклонение на разрешеното нискоетажно застрояване немски гражданин строи жилищна сграда със заведение.

Незаконни са и много от туристическите бази в Балчик, Каварна и Шабла

Обикновено те са строени по решение на някой партиен лидер, без да са въвеждани в експлоатация по законов ред, каза шефът на РДНСК-Добрич.

Най-малко незаконни постройки има сред производствените предприятия в Добричка област. Сред тях обаче са случаите с най-високи имуществени санкции.

най-голямата глоба e на КЛАС ООД

През 1999 г. РДНСК установи, че фирмата е започнала строителство на цех за преработка на олио в стопанския си двор в с. Карапелит без разрешително. Работите са възстановени след получаването на необходимите документи. През 2001 г. строителните контрольори регистрират започнало строителство на шивашки цех в Балчик без строителни книжа. Нарушителят - фирма Джетика, собственост на италиански инвеститор, е глобен с 5 хил. лв. Същата санкция е получила и добричката шивашка фабрика Касида ООД, която изгражда свой цех в отклонение на първоначалния проект. От РДНСК-Добрич посочват строителните работи за проучването на нов манганов участък край Албена като последния засега случай на незаконно строителство в областта. Веселин Ганев обаче уточнява, че нещата още не са изяснени. Спорът се върти около това дали е извършено основно или спомагателно строителство. От Батова ривър манганийз майн ООД твърдят, че по Закона за подземните богатства не е необходимо да имат строителни книжа, когато работят по договор за проучвателна дейност. Никъде в договора им с МИ не е казано, че могат да го правят без разрешително, контрира Ганев. На 24 септември 2003 г. РДНСК спря строителството и даде предписания за необходимите действия по узаконяване на обекта. След това строежът е спрян. От мангановата компания искат указания какво да направят, за да изпълнят изискванията на ЗУТ и продължат работата, уточнява директорът на строителния надзор в Добрич. При производствените предприятия проблемът е по-скоро, че след завършване на строителството обектът започва да работи, без да е въведен в експлоатация по установения ред. Подобни примери в Добрич има много, обяснява Ганев и посочва отворилата преди две години обувна фабрика Данибекс, общинския пазар с инвеститор ПФК Добруджа АД, Центъра за защита на природата и животните, построен по швейцарски проект и с финансиране от техни неправителствени организации. Последният премахнат незаконен строеж в Добричка област е дискотека на Централния плаж в Балчик. Тогавашният концесионер на ивицата ЕТ Атанас Атанасов - Атланта, е вдигнал двуетажен обект за обществено хранене, който работи като ресторант през деня, а вечер като дискотека. Заведението надхвърля допустимата по новия закон застроена площ на пясъчната ивица. Със заповед на началника на ДНСК е даден срок на концесионера доброволно да премахне строежа. Той обаче не изпълнява разпореждането и отстраняването му е възложено и направено от добричката строителна фирма Екострой АД. За 2003 г. не са премахвани незаконни строежи в областта, съобщи Веселин Ганев. През 2003 г. са установени два строежа, за премахването на които се чакат заповеди от София. За събаряне е едноетажна постройка на пясъчната ивица в с. Крапец, община Шабла. Другият незаконен строеж е пицария на ЕТ Йордан Диков, вдигната в началото на крайморската алея /Дамбата/, която трябва да свърже Балчик и Албена. Миналата седмица областна комисия, в която влизат и представители на

МРРБ, започна проверка на всички имоти държавна собственост в горския и земеделския фонд

които са взети от частни собственици, за да ги ползват като курортни терени. Целта е да се изяснява дали в Балчик, Каварна и Шабла има имоти в непосредствена близост до морето, които фирмите по земеразделяне и поземлените комисии са описали и реституирали като земеделски земи. За подобно нарушение сигнализира преди време концесионерът на плаж Моби Дик, съседен на курорта Албена. 334 кв. м от територията на концесията са отнети от концесионера - добричката фирма ФЕБ, в полза на балчиклията Димитър Дончев, който вдигнал там ресторант. Теренът се е водел като пустееща нива, която е върната от поземлената комисия на бившите й собственици. Те пък продали имота. Земята е срутище, а се води земеделска. По ирония на съдбата поройните дъждове през септември 2003 г. активизираха срутището и в погълнатите от земята бунгала загина концесионерът Христо Господинов. Незаконното строителство в Добричка област не е така масово и проблемно като на Златни пясъци, във Варна и други големи градове, казва главният архитект на Добрич Боряна Станчева. Ако през 1998 г. са съставени 92 протокола за подобни нарушения, то през 2000 г. броят им е 27, през 2001 г. - 52, за 2002 г. те са 17, а за 2003 - 21. За 2000 г. са 19, като 12 от тях са обслужващи постройки. През 2001 г. община Добрич е узаконила общо 17 сгради.

Като най-фрапиращия случай на незаконно строителство в Добрич се сочи бензиностанция в центъра на града. Първоначално възниква проблем с проекта за строежа на добричката фирма Виста ойл, а актът за узаконяването е издаден постфактум на работещата бензиностанция. За целта собственикът съгласува директно в София обекта, а здравното министерство и Националната служба Пожарна и аварийна безопасност допускат отклонение от нормите за изграждане на бензиностанция в населено място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА