Last news in Fakti

31 Август, 2023 14:21 2 866 6

Защо да рефинансирате ипотечния си кредит сега

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • рефинансиране-
  • тихомир тошев

Какво да имате предвид, когато сменяте банката

Защо да рефинансирате ипотечния си кредит сега - 1
Снимка: Shutterstock

При нас лихвите вървят нагоре бавно и плавно и с бавни стъпки. Към момента увеличението е между 0.1 и 0.3 процентни пункта. Най-вероятно до края на годината ще сме свидетели на още едно подобно повишение, но това не променя нагласата на хората, решили да ползват кредит за нещо важно за живота им“, казва Тихомир Тошев, управител на „Кредит Център“.

Какво да имате предвид, когато рефинансирате?

1. Рефинансирането почти винаги излиза изгодно, ако текущите лихви, на които можете да изтеглите новия, кредит са с 1% по-ниски от тези, които плащате в момента. „Всички кредитополучатели с 3% и над 3% е добре да рефинансират кредитите си", казва Тошев, цитиран от БНР.

2. Когато ви трябва нова допълнителна сума за нещо - примерно закупили сте имот на шпакловка и замазка и ви трябват допълнително средства - рефинансирането може да се направи с увеличаване на размера на кредита. Де факто да рефинансирате останалата сума при най-добри условия и да вземете допълнително 50 000, 100 000, 150 000 лв., колкото оценката на имота позволява.

3. Рефинансирането също може да се направи с цялостно преструктуриране на кредитна задлъжнялост и да обедините в него и потребителски кредити и други натрупани задължения.

4. Хубаво е да се огледат добре офертите на пазара или да се ползва кредитен консултант, защото почти винаги има банки, които са в промоции и поемат нотариалните такси. Тогава рефинансирането излиза абсолютно изгодно. Когато няма подобни промоционални оферти, вие ще трябва да поемете нотариалните такси за рефинансирането.

5. Не повече от 30% от доходите на домакинството трябва да отиват за погасяване на всички кредитни и лизингови задължения.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    14 0 Отговор
    Аз ще ви кажа защо защото ако го направиш сега след година ще имаш увеличение на лихвата защото тя е плаваща и е полезна за банките честито на печелившите които имат кредити 👌

    Коментиран от #4

  • 2 Некой си

    20 1 Отговор
    Най-добре е да си богат ! Тая въртележка с банките ти носи само мизерия и нерви.
  • 3 ЗЕЛЕНчук

    3 2 Отговор
    А защо да се даряват къщи в Барселона на метресите ? Защото продухват добре определени части от тялото на Вожда от Банкя ли ?
  • 4 Аз Кочо

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Не след година а следващият месец може да има повишение
    2.5 пр се дава за месечна плаваща лихва, годишната фиксирана е по скъпа.

    Лъжат хората и ги зарибяват
  • 5 Всяко мърдане

    8 1 Отговор
    го вкарва още по-навътре, така е и с кредита, бамката печели от тая работа, не клиента
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Празника на банкерите и рибарите е на една и съща дата :

    Ловене на ШАРАНИ .