Last news in Fakti

5 Септември, 2023 09:21 8 163 4

Отдават емблематичен ресторант на символичен наем плюс ремонт

  • пловдив-
  • ловен парк-
  • ресторант-
  • наем-
  • ремонт

Става дума за "Ловния парк" в Пловдив

Емблематичният ресторант „Ловен парк” край Гребната база ще се даде на търг за наем за срок от 10 години. Това предложение е входирал кметът Здравко Димитров на предстоящата сесия на местния парламент.

Това е изненада, предвид, че от още от април Община Пловдив е вкарал обекта от близо 3 дка с ресторант и хотел със застроена площ от над 1500 кв.м за концесия. Тогава шефът на отдел Общинска собственост Николай Аджеларов заяви, че се „извършват подготвителни действия, по време на които се събират, обобщават и анализират наличните информация и документи” за възможна концесия, припомня Trafficnews. Явно от градските власти са преценили, че отдаването на имота под наем е по-подходящо.

Инициативата за търга отново е от фирмата „Файн Фуудс”, която го стопанисва заведението от 2005 година. Тя се държи Димитър Здравчев, който е близък на кмета Здравко Димитров. Преди това Здравчев бе в съдружие в дружеството с баща и син Илко Ангелов Илиев и Ангел Илков Ангелов . Последният бе общински съветник в миналия мандат от групата на МК „Здравко Димитров – Да решаваме заедно”. От 2016 година едноличен собственик е Димитър Здравчев.

В мотивите в търга е изтъкнато, че от фирмата са уведомили Община Пловдив, че ресторантът и хотелската част към него имат нужна от спешен ремонт – на покривите на двете сгради, подмяна на ВиК и Ел. инсталации в сградите и двора, изграждането на нова ограда, както и настилки и стени. Сметната сума за ремонта е 608 хил. лева с ДДС.

Месечният наем, от който ще стартира търга е 7029 лева на месец за целия терен, който е с площ от 2900 кв.м, а вътре има 1500 РЗП. Това прави по 4,6 лева на кв.м РЗП, без да се взима откритата площ на ресторанта. Според изчисленията на Община Пловдив за 10 години наемът ще бъде 843 592 лева.

Така Община Пловдив предлага на бъдещия наемател да му приспадне сумата за ремонта от 608 хил. лева, но той трябва да извърши всички дейности за първите 12 месеца от наема.

С други думи наемната цена на ресторанта за 10 години ще бъде 235 хил. лева, или 1958 лева на месец. Разделено на квадратен метър сумата пада до 1,3 лв. на квадратен метър.

Тук основният въпрос е дали Община Пловдив е добър стопанин, като взима достатъчно средства от своите активи. Рядко на свободния пазар може да се видят цени от 4,6 лв/кв.м, а почти винаги новите наематели правят ремонти и подобрения на обектите, които не се изкарват от наема. Така бъдещият собственик на „Ловен парк” ще разполага с огромния терен в следващите 10 години, като плаща едва по 2000 лева на месец. Към днешна дата наемът на ресторанта също не е особено голям – 3600 лева на месец.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съединисе

    8 0 Отговор
    Хахахах...бегай ве,ако се направи както трябва и цените са норманли ще е пълно,защото мястото е бясно.Но през годините мн изалчняха и мн надуха цените,пукнат човек нямаше.Някой ще намаже.
  • 2 Пешо Гошов

    8 0 Отговор
    Много нагла оферта !!! Реално това е оферта за 1 евро - продажна цена с договор за ремонт, но някой си мисли да му капнат едни 1 000 000 за 10 години от въздуха. Трябва да си страшен балък за да скочиш на този имот.

    Коментиран от #3

  • 3 Хахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо Гошов":

    Точно така, то ако беше супер общината на търг ще го пусне.Балъците умреха търсят си жертва за ремонта и после ще му намерят цаката.
    Аз искам да го взема но:
    Правите ми ремонт и го наемам.
    Или го купувам така аз ще си го ремонтирам.
    Става ли бре кмете!

    Коментиран от #4

  • 4 Кмета

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Не .
    Да , ако има куфарче под масата .