17 Март, 2004 00:00 631 0

Част от разрешителните в строителството ще отпаднат

  • ковачев-
  • предназначението-
  • строителство-
  • строеж-
  • промяна-
  • общините-
  • промените-
  • министерството-
  • савин-
  • бъдат-
  • година-
  • каза ковачев-
  • савин ковачев
Смяната на предназначението на магазини, ресторанти и жилища ще става без разрешителни. Това е една от подготвяните от Министерството на регионалното развитие и благоустройството промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), съобщи зам.-министър Савин Ковачев по време на четвъртото изложение "Българска строителна седмица". Поправките ще бъдат обсъдени днес и с представителите на бизнеса.

Плановете са промените в ЗУТ да станат през тази година, каза Ковачев. Основният строителен закон беше основно ремонтиран през миналата година, като промените влязоха в сила през лятото. Новите поправки са свързани с т. нар. паспортизация на сградата, промяната на предназначението на обектите и преустройствата, както и с режима на оценка на съответствието на инвестиционните проекти. Строителни фирми и гражданското сдружение срещу незаконното строителство отказаха коментар, защото не са запознати с предложенията.

Предвижда се паспортизацията на обекта да бъде задължителна за новото строителство. За старите сгради също ще се правят паспорти, ако към тях е проявен инвеститорски интерес или ако собствениците могат да си ги позволят. Държавата няма да поема разходите по издаването им, каза Ковачев. Паспортът на сградата ще е набор от всички строителни книжа. Сега те се съхраняват при органа, който издава разрешението за строеж.

Втората причина за промяна на ЗУТ е необходимостта от редакция на текста, засягащ режима, по който се оценява дали строителството съответства на инвестиционния проект (чл.142, ал.6 от ЗУТ). Сега действащата норма включва четири начина на оценяване и създава неяснота в общините по отношение на кръга от лицата, които го извършват.

Третата поправка е свързана с промяната на предназначението на обектите и с преустройствата. Сега при промяна на предназначението се иска разрешение за строеж. Според Савин Ковачев това не е необходимо и предложението е да отпадне. Няма смисъл да се иска разрешение за строеж, когато превръщаме видеотека в кафене, без да подменяме инсталации и ВиК системи, без да се извършват каквито и да е строително-монтажни работи, посочи той. По думите му с промените ще бъдат дефинирани по-точно понятията реконструкция, промяна на предназначението, основен и текущ ремонт.

В момента има проблеми с прилагането на закона от общините, каза Ковачев. Сред най-честите нарушения са да се изискват повече от необходимите документи, както и противоречивите и неправилни тълкувания на текстовете. Въпреки това строителното ведомство се въздържа да санкционира главните архитекти на общините. Причината е, че материята е сложна и създава трудности. Затова министерството е предприело обучителен подход чрез методически указания.

Савин Ковачев посочи, че строителната дейност бележи значителен обем с всяка изминала година. В момента кипи бурно строителство по морето и в Банско, уточни шефът на строителната камара Симеон Пешов. Заедно с Министерството на регионалното развитие камарата подготвя и специален закон за строителите, който е непознат в българската практика. В него ще бъдат посочени изискванията към фирмите, ще се регламентира техният статут, ще бъде уредено и създаването на регистър. Според инициаторите целта е да се избегнат фирмите фантоми, за да се защитят правата на потребителите и да се гарантира качественото строителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА