Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 09:39 9 867 5

Цените – падат, а наемите – растат

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени-
  • наем

Продажбите във Великобритания са с 15% под нивата от 2019 г.

Цените – падат, а наемите – растат - 1
Снимка: Shutterstock

Средните офертни цени за жилищата във Великобритания, предлагани от нови продавачи, са паднали до 427 600 EUR през октомври, или около 1,9%, според най-новите данни на онлайн портала за имоти Rightmove. Това се дължи на спад в броя на договорените продажби, които са с 15% под нивата от 2019 г.

Междувременно данните показват, че наемите продължават да растат, което означава, че навлизането на пазара става все по-привлекателно за нови купувачи. В сектора на типичните жилища с две спални или по-малки имоти средните рекламирани наеми са се повишили с 12% на годишна база и с 33% в сравнение със същия период на 2019 г.

Данните от Службата за национална статистика потвърждават констатациите на Rightmove. По-рано тази седмица стана ясно, че цените на жилищата в Лондон са паднали с 0,6% през 12-те месеца до юни, докато наемите в столицата са се повишили с 5,5%.

Стойността на частните наеми за година са се повишили с 5,2% в Англия, 6,5% в Уелс и 5,7% в Шотландия през 12-те месеца до юли, се казва в съобщението. „Ключовият фактор, който предотвратява по-значителния спад на цените през тази година, е, че предлагането на имоти, налични за продажба, остава исторически ограничено и в момента е с 10% по-ниско в сравнение с 2019 г.“, каза Тим Банистър, директор на Rightmove.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    7 2 Отговор
    Англия ми е Банишора.
  • 2 Аз Кочо

    14 4 Отговор
    Тепърва ще гледаме падащи цени.
    Глупаво е някой да се опитва да хване падащ нож без да се пореже

    Коментиран от #4

  • 3 любител

    7 2 Отговор
    мале цяла нощ не съм спал че цените на жилищата в ингилизия паднали дано да мога да закуся поне хахахаха голям смях на кой му пука за тези глупости бе. или това е информация само за боко тиквата и приятели ако са решили да бягат някъде за да не попаднат при бай ставри в ЦСЗ където им е мястото.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.