Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 11:11 3 359 1

Как се промениха цените на жилищата в най-търсените квартали

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • тенденция
Как се промениха цените на жилищата в най-търсените квартали - 1
Снимка: М. Богданова ©

Какво се случва с цените на 2-стайните жилища в София и по-големите български градове?

София

За периода октомври 2022-октомври 2023 г. квадратен метър жилищна площ в София отчита ръст от около 70 EUR – от 1290 EUR през ноември 2022 г. на 1360 EUR днес, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Средно срещу 1350 EUR/кв.м може да се купят 2-стайни жилища в доста разнородни на пръв поглед квартали, като например, Иван Вазов, който се смята за един от най-предпочитаните столични райони за придобиване на апартамент, и малко по-отдалечените от централната градска част квартали като Красна поляна, Лагера и някои микрорайони на Люлин.

В центъра на столицата офертните стойности на квадратен метър жилищна площ са около 1850 EUR.

Бургас

С около 20 EUR средно са се повишили цените на жилищата в Бургас за изминалите 12 месеца. Офертната стойност от началото на септември се задържа на нива около 740 EUR/кв.м. В средата на юли имаше по-рязко покачване на средните нива до над 800 EUR/кв.м. Като основна причина посредници от региона посочват излизането на няколко нови обекта.

Варна

Поскъпването на жилищата в Морската столица е плавно през изминалите 12 месеца, като от началото на юли се задържат средни нива малко над 1400 EUR/кв.м.

Пловдив

Усиленото строителство на нови жилищни имоти в Пловдив води и до по-интензивно повишаване на офертната цена на квадратен метър. Към септември 2023 г. средната цена е малко под 1000 EUR/кв.м. За сравнение, година по-рано тя е била около 890 EUR/кв.м. Повечето имоти се изкупуват още в етап на строеж, но някои от инвеститорите запазват за продажба във вече завършен етап част от построените апартаменти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Угоен

    1 1 Отговор
    Рлъх! Клъх! ... Имам толкова много имоти че забравих кой ключ закъде е