Last news in Fakti

23 Април, 2004 00:00 561 0

Глоби за некачествен ток, парно и газ

Държавната комисия за енергийно регулиране /ДКЕР/ изготвя показатели за качеството на електроенергията, топлоенергията и природния газ. Ако енергийните фирми предлагат на потребителите ток, парно или газ с отклонения от утвърдените параметри, ще бъдат санкционирани и принуждавани да компенсират клиентите си за причинените вреди, съобщи председателят на комисията проф. Константин Шушулов. Например напрежението на доставяния ток трябва да бъде 220 волта, но около една седма от селищата в България получават електрическа енергия с по-ниско напрежение - около 160 волта, заради което изгарят електроуреди. Това важи и за крайните квартали на София и курортите по Черноморието. Изисквания ще има и към температурата на топлата вода, доставяна от топлофикациите.

Сега процедурата е много усложнена, минава през съда. Ние се мъчим да я опростим така, че при вреда електроразпределителното предприятие веднага да поема санкциите и да възстановява загубите на клиентите, каза Шушулов. Документът е изпратен до енергийните дружества за становище. На някои места глобите няма да бъдат налагани веднага след влизане на правилата в сила, а ще се даде преходен период за подмяна на абонатни станции и трафопостове.

Процедурата по разглеждане на оплаквания срещу енергийни производители и разпределители ще бъде опростена. Скоро ще бъде създадена дирекция по жалбите към ДКЕР, първоначално в нея ще работят трима души, които ще създадат регистър на жалбите и ще следят сроковете за разглеждането им. През миналата година комисията е разгледала 300 жалби, най-много срещу топлинни счетоводители и топлофикации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА