26 Април, 2004 00:00 563 0

Частна ВЕЦ ще се строи във Видинска област

Първата частна микро ВЕЦ "Лира" във Видинска област ще заработи на р. Горни Лом до края на годината. Това съобщи Лидия Аврамова, управител на фирмата инвеститор "Асцера". Първата копка на централата, която ще бъде с мощност 700 киловата, ще бъде направена в началото на май в района на Чупренския Балкан.

Новоизградената водна централа ще струва на инвеститора 900 хиляди лева. Една трета от средствата са собствени, а останалите са кредит, отпуснат от Фонда за финансиране на дейностите по опазване на околната среда. Безлихвеният заем е петгодишен и е в размер на 696 000 лв. Планира се в централата да работят 15 души. "Асцера" ООД е създадена през 2001 г. в Монтана, като предметът й на дейност е производство на електрическа енергия.

За да започне строежът, бяха необходими две и половина години, през които преодоляхме много бюрократични пречки, твърди Аврамова.

Общо осем веца ще бъдат построени в близките две години по притоците на р. Горни Лом. Новината беше съобщена на енергиен форум във Видин.

Енергоемкостта в България е 2 до 2.5 пъти по висока, отколкото в Европейския съюз, стана ясно на кръглата маса. За снижаването на енергийните разходи в промишлеността е разработена 10-годишна национална програма. До края на месеца във Видин ще бъде създаден областен съвет по енергийна ефективност, който ще се включи в проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА