Last news in Fakti

4 Декември, 2023 12:11 9 324 35

Промените, които очакват пазара на имоти

  • пазар-
  • недвижими имоти-
  • цени-
  • прогноза-
  • тенденции-
  • фактори

Спокоен ще е секторът на недвижимостите през 2024 година

Промените, които очакват пазара на имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Редица фактори влияят и ще влияят на пазара на недвижими имоти в краткосрочен и средносрочен план. От една страна, се очаква промяна на данъчните оценки при жилищата. От друга – прогнозира се ръст на лихвите по ипотечни заеми. От трета – живеем в динамична геополотическа среда. И четвърто, но не и на последно място – членството на България в еврозоната и влизането на страната в Шенген.

Как всички тези фактори ще се отразят на пазара на имоти? „По отношение на данъчните оценки е много важно да приемем методология за тяхното актуализиране, а не да има автоматично увеличаване на данъчните оценки, защото може да се изпадне в обратната ситуация, която между другото съществуваше в периода 2012-2014 гг. в по-малките населени места. Там данъчните оценки бяха с по-високи стойности от пазарните стойности на имотите“, казва председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Александър Бочев.

Според него, трябва да мислим за актуализация на по-кратки периоди, съобразена с пазарните условия, а не непременно да бъдат увеличавани с цел събиране на по-големи данъци.

„Увеличаването няма да се отрази съществено на пазара на недвижими имоти. Първо, защото то няма да е много голямо. Второ хората вече са подготвени, че няма как ако не плащаме общинските си данъци, да очакваме средата да се подобри. Във всички сгради, в които продаваме имоти, наблюдаваме как много хора смятат, че имотът им е само зад тяхната входна врата. Само че нашите имоти и собственост не е само зад входната врата, но и входа, градинката около блока. А това няма как да бъде поддържано без средства“, допълва Бочев.

Според него идната 2024 г. ще е спокойна в жилищния сегмент в София, като не се очаква повишаване или спад на цените. „Да, наблюдаваме известен спад в продажбите през тази година спрямо 2022 г., но това беше очаквано, имайки предвид, че след коронависура 2021 и 2022 гг. не само в България, но и в цяла Европа, се оказаха пикови като стойности. Имаме не толкова голям спад в продажбите около 10-12% в по-големите градове, което смятам, че няма да доведе до някакви сътресения на пазара“, казва Бочев.

Според него, пазарът много зависи от очакваното членство на България в еврозоната и Шенген. Също така развитието на пазара на имоти много зависи и от това как ще реагират през следващата година банките. Очаква се покачване на лихвените проценти, но не драстично.

Много е трудно да се определят основните фактори, които ще влияят на пазара на имоти. „Живеем в толкова динамична геополитическа среда. Не знаем какво ще се случи след ден или седмица. Вероятно се очаква преразпределение на световните сили. Вероятно трябва да очакваме спад на инфлацията, което добра информация. За мен важно е дали ще бъдем „закотвени“ за еврозоната през 2025 г. и ако има такава голяма вероятност, пазарът може да промени посоката си в посока север“, прогнозира Добромир Ганев, бивш председател на НСНИ.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнението на брокерите

    50 5 Отговор
    не е меродавно. То е манипулативно, интересите на брокажа са да е скъпо
  • 2 Добромир Гарганев

    22 1 Отговор
    С лъжи успях да се измъкна от Силистра, да успея във Варна, сега съм Софеанец

    Коментиран от #4

  • 3 Продавачка

    47 3 Отговор
    Нищо не се купува, защо не купуват , къде изчезнаха тия готовите да купуват всичко , което им се поднесе на пазара. Дори смъкнах 10% от цената и пак няма и няма
  • 4 ха ха ха ...

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "Добромир Гарганев":

    с лъжи ...явно си брокер, пък щом и в София си успял да се домъкнеш ..........
  • 5 Купувач

    43 6 Отговор
    Хайде пукайте софийския балон да не го спукаме ние.Искате или пък не , но софийските цени ще спихнат много скоро. Не може някакъв апартамент дето е излязъл на строителя по 800 евро кв. , да му иска 2000. Абсурд.
  • 6 Пазар НЯМА

    33 3 Отговор
    Банкери, брокули, инвеститори , всички ще –––– супата, сами си го направиха , пълен блокаж , сринаха пазара

    Коментиран от #12

  • 7 Павел пенев

    34 3 Отговор
    И 4-те посочени фактора са без значение защото няма търсене на жилищни имоти. Пазара е пренаситен, строителството е некачествено,цената на кв.м. не трябва да е по-висока от 1400 лв.
  • 8 Тотал

    34 5 Отговор
    Пазара на имоти вече не е интересен , цените се хадуха от брокерите , банките и спекулантите .В момента останаха само банките и брокерите .Банките все още дават ипотеки на ниски лихви , но това ще се промени , а брокерите с половин уста говорят за "корекция".Наредете 1 кв.м тухли , направете изолация ,изолация и мазилка и вижте колко евтино излиза , после умножете тази цена по 2 , защото все пак има цена на терена , покрив , основи и проектиране и ще покучите реалната стойност .Сложете сега надценка , полученото число е цената , всичко друго е спекула .Занимавал съм се но няма да ви кажа цената , защото ще предизвикам бунтове
  • 9 менталист

    41 7 Отговор
    Трябва , човек да има тежки ментални проблеми , за да посвети 20-30 години от живота си за изплащането на две стаи и кухня .

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Вуй

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "менталист":

    Ти кво ве , дет сме дошле от село дек да живеем
  • 11 Поредните тъпи лъжи

    7 2 Отговор
    Трябва да се страхуваме ли
  • 12 Гост

    8 16 Отговор

    До коментар #6 от "Пазар НЯМА":

    Няма смисъл да се набутвате с кредити да плащате луди пари.По добре си живейте на село при УФсите,под наем и/или при ваще до 60+год..Никой не се интересува от ваще проблеми,още ли не го разбрахте.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ами купи си

    14 11 Отговор

    До коментар #9 от "менталист":

    три стаи с кухня и 2 бани тогава. Или си намери терен да си построиш каквото си искаш. Ама си събери първо парици да не плащаш лихви на банки. Докато го направиш това и са те преместели в един друг дом - на вечния покои.
    Накратко 20 - 30г. за изплащане на жилище си е нормална практика. Това, че искаш хубаво жилище с ниска лихва и да го изплатиш с малката си заплата за 7-10г. си е твои проблем.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Коментар

    33 7 Отговор
    Какво го мислите, банките го казват, чака ни 47% спад на цените на имотите. Незнайно защо Милена пропусна да публикува доклада на УниКредит Булбанк ?
    Що така бе Миме ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бивш софиянец

    15 2 Отговор
    Знам че харесвате само новини за спад на цените на имотите. Но докато искате увеличение на заплатите спад на цените осъзнах че няма да има..... затова отидох да живея в Благоевград.... тук е евтино е не само имотите ;)
  • 21 “Кредит Маркет” ООД

    10 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.

    Коментиран от #33

  • 22 инвеститор

    6 10 Отговор
    Само в София има имотен балон. Въпрос на време е да спихне рязко за новото строителство от итонг и гипскартон. Старите панелки по на 60 и кусур години ще си повишават цената. Проверени са , без забележки, без кредити, устойчиви на Рихтер от 7-ма степен. Така че свиквайте.

    Коментиран от #26, #30, #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Нико

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "инвеститор":

    Ако избягваш да ползваш култовата дума “спихне” , която явно много употребявате у ваше село (пардон, може и да се види град) има шанс другите да не помислят че си автор на половината постове тук .
  • 27 Аз Кочо

    12 2 Отговор
    Спокоен ще е секторът на недвижимостите през 2024 година

    Бих казал прекалено спокоен ще е, като в спалнята на бабата на вуй.

    Спокоен би трябвало да значи без сделки.

    Коментиран от #35

  • 28 Абе мо дерна тори те

    6 0 Отговор
    Не се трият комента - ри които не ви харесват. Сърби ли ви там дето слънце не огрява?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аграр

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "инвеститор":

    спихне, ха ха ха - немоа се запра
  • 31 Не знам с ирония ли пишеш,

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "инвеститор":

    или не, ама е факт, че панелките също си имат фенове - казват, че поне купуват толкова квадрати, колкото плащат с много малък процент надолу, а не 90кв м апартамент с 20кв тераса, още 20 общи площи и спалнята ти 3 на 3 като средна баня. Иначе за имотния балон - далеч не е само София. Виж цените в един Перник, който е с много мръсен въздух, далеч от красив град, с лоша репутация, макар че си има и някои предимства - апартамент ново строителство минава 1100 евро, когато е след довършителни работи стига 1500 евро квадрата, ако е на добра локация. Говоря и за такова ново строителство, което довърши изоставени сгради на по 15 и повече години, които бяха с течащ покрив десетилетие.
  • 32 Коронависура

    1 0 Отговор
    "че след коронависура 2021 и 2022 гг"
  • 33 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "“Кредит Маркет” ООД":

    Аргументирай се защо е некоректен, а не само да се плачеш

    Коментиран от #34

  • 34 Нечистоплътен

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    в отношенията измамник
  • 35 Сделки

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Аз Кочо":

    винаги има, въпроса е че не са в обем който да предизвика ръстеж на цените. Но като гледам и спад няма, изключения са малкото "оферти" на хора гледащи да се отърват.