Last news in Fakti

15 Декември, 2013 21:37 12 590 4

Клиентите ще спрат да плащат ипотеките си, дори да имат пари

  • ипотека-
  • вноска-
  • кредит-
  • банка-
  • клиент

Причината за високия процент на необслужвани ипотечни кредити е рязкото влошаване на финансовите възможности на кредитополучателите, в резултат на икономическата криза. Причината обаче не е само тази. Прогнозите са, че дори хора, които са си купили жилище или къща с банков заем и могат да плащат месечните вноски, ще престанат да го правят. Причината е, че целият риск при вземането на заем пада върху клиента.

„В България масовата практика е клиентът да поема всички рискове, когато вземе кредит, така че банката винаги да бъде на печалба. Клиентът се предполага да е предвидил, че може да остане без доходи, че цената на ипотекираният имот ще спадне и може да му бъде поискано допълнително обезпечение под страх от предварителна изискуемост на кредита, да прогнозира как банката ще пожелае да му промени лихвата и евентуално как ще се движат валутните курсове в следващите 20-30 години. На практика банките калкулират разходите си, свързани с необслужвани кредити, и с тях „облагат” изрядните си клиенти. Прилагането на неравноправни клаузи и най-вече възможността лихвите да се променят произволно и напълно субективно  в договорите, ще мотивира все повече клиенти да търсят правата си в съда и дори да спрат да обслужват кредитите си не защото не могат, а защото не желаят”, коментират брокери от „Сдружение брокери на имоти”.

Именно много въпросителни около дългосрочното обслужване на заема са и причина много от купувачите днес на жилища да се въздържат да ги купуват с банков заем. А ако не могат да съберат нужната сума, то нерядко се стига и до отказ от покупка на имот.

Това ще задълбочи стагнацията в пазара на недвижими имоти, прогнозират от Сдружението. В по-късен момент стагнацията ще се пренесе на кредитния пазар и ще принуждава все повече банки да се превръщат в агенции за недвижими имоти.

Обратно - евентуална промяна в банковите регулации, свързана със забрана на неравноправните клаузи, би довела до пазарни, предсказуеми и следователно ниски лихви, каквито са в повечето европейски държави. „Това ще намали и лихвите по депозитите и като цяло ще промени и тренда в цените на имотите. На пазара ще излязат от една страна лица, които желаят да купуват, но доходът им не е достатъчен при настоящите високи лихви и банкови такси. От друга страна и лицата, които разполагат с пари, но при сегашните лихви и низходящ тренд на цените им е по-изгодно да ги държат на депозит, ще бъдат мотивирани да инвестират в имоти”, обясняват от Сдружението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митко Атанасов

    1 3 Отговор
    Рядко,но все още има мислещи хора.

    Коментиран от #4

  • 2 Ely Tsoneva

    3 0 Отговор
    ПАК НЯКОЙ ОТ КОЛЕГИТЕ В СДРУЖЕНИЕТО Е СПАЛ НАКРИВО И БЪЛНУВА!
  • 3 Бай Иван

    1 0 Отговор
    А нека да спрат те онези само това и чакат та да им вземат и нещастните апартаментчета в които живеят тези грешки на природата!
  • 4 Aleksandar Raychev

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Митко Атанасов":

    Аз също спрях да им плащам. Но преди това си заведох дело в софийски районен съд. Сега банката е мнооого притеснена, защото ЕСъд е казал - когато се води дело, може да изкарате изпълнителен лист (който естествено ще бъде оспорен...), но не можете да пристъпите към продажба на имуществото!
    Точка - пари от мен няма да видят!