19 Май, 2004 00:00 809 0

Световната банка: Пазарът на имоти не е гарантиран

  • проекта-
  • кадастър-
  • регистър-
  • кадастъра-
  • банка-
  • станков-
  • световната-
  • според-
  • които-
  • имоти-
  • момента-
  • имотния-
  • имотен-
  • планове-
  • година-
  • институция-
  • създаването-
  • града-
  • липсата-
  • управители-
  • около-
  • агенцията-
  • агенция-
  • финансова-
  • твърди-
  • банката-
  • вписванията-
  • с
Способността на България да установи ефективен пазар на недвижимите имоти е застрашена заради изоставането на проекта за електронен кадастър и имотен регистър с една година, твърди постоянният представител на Световната банка (СБ) у нас Оскар де Брун Копс. Той е изпратил писмо до министрите на правосъдието и регионалното развитие Антон Станков и Валентин Церовски, в което ги предупреждава, че ако проектът не се ускори, реформата ще се забави и заемът ще бъде класифициран като неудовлетворителен. Предлагаме на правителството да предприеме спешни мерки за ускоряване на проекта и изпълнение на поетите ангажименти, пише Де Брун Копс. Според представителя на международната финансова институция слабото усвояване на заема може да изложи на опасност преминаването на България към европейските стандарти при системите за кадастър и имотна регистрация. От банката настояват да има една агенция по вписванията и кадастъра, а не две самостоятелни, както е в момента.

Проектът за изграждане на модерен кадастър и имотен регистър се финансира със заем от 30 млн. долара от СБ. Изпълнението му започна през 2001 г. и трябва да приключи до март 2007 г. В последната кореспонденция между експертите на банката и правосъдното министерство се отчита, че до момента са усвоени едва 17% от средствата.

"За застрашеност на пазара на недвижими имоти не може да се говори, но реализацията на проекта ще доведе до сигурност, която в момента не съществува. Точно затова ние сме амбицирани да осъществим този проект. Има различни мнения, но с г-н Де Брун Копс имахме среща и разрешихме спорните въпроси. Основното, което трябва да се подобри, е координацията и за целта ще имаме среща с министър Церовски", заяви Антон Станков.

От двете министерства твърдят, че зациклянето на проекта се дължи на забавените с една година промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. С гласуването им през април беше създадена Агенция по вписванията. За да влезе законопроектът в дневния ред, Станков на няколко пъти е писал на шефа на парламента Огнян Герджиков, а представители на Световната банка са се срещали с депутати.

Директорът на Агенцията по кадастъра Цветен Боев заяви, че категорично не е съгласен с оценката на международната финансова институция. По думите му Световната банка се опитва да налага политически решения чрез заема. Няма опасност сделките, сключени преди създаването на кадастъра, да бъдат обявени за невалидни, смята шефът на агенцията. В същото време той не отрече, че липсата на кадастър и на връзка между него и имотния регистър дава възможност в момента да се извършват злоупотреби.

Според управители на агенции за недвижими имоти обаче има рискове за сключваните сега имотни сделки и тяхната правна сигурност не е гарантирана. По мнението им липсата на кадастър е пречка и пред чуждите инвеститори. Потокът на инвеститори няма да спре, но неуредиците с кадастъра пречат на пазара на имоти, коментира управителят на "Елта консулт" Валери Левиев. Той обясни, че работата се затруднява, защото у нас водещият фактор е собственикът, а не имотът и това дава възможност за измами. "Когато водещ е имотът, това позволява да се провери неговата история през годините. Освен това може да се види дали за него има сключен дългосрочен наем, без право да се прекратява", каза Левиев. Според брокерите сега се правят сложни и не винаги надеждни проверки за тежести, за възможностите за развитие на имота по отношение на бъдещи градоустройствени планове, за състоянието на инфраструктурата.

Министърът на правосъдието е отговорил на Оскар де Брун Копс с официално писмо, че недоумява защо след като доскоро финансовата институция е отчитала закъснение от шест до десет месеца по проекта, вече твърди, че то е от една година. "Създаването на Агенция по вписванията беше подкрепено от Световната банка в последните й мисии през април и октомври 2003 г. Настоящата радикална промяна в становището на банката една институция да управлява кадастъра и имотния регистър би довела до разстройване на дейността по проекта, невъзможност за изпълнение на задачите и осуетяване на досегашните му постижения", пише Станков. Той обяснява, че не съществуват единни европейски стандарти за кадастър и имотна регистрация, за въвеждането на които настоява Световната банка. "Коментарът за ниския процент на усвоени средства не може да бъде показател за напредъка на проекта и да бъде противопоставен на практическото му изпълнение", твърди Станков.

Според директора на Агенцията по кадастъра освен забавеното приемане на поправките в закона другата причина за изоставането на проекта е, че важни дейности по него като информационната система на кадастъра и имотния регистър, както и международни търгове за създаването му, допреди половин година не са били започнати. Това са дейности с по-голяма финансова стойност, които ще дадат значителен тласък на проекта, смята Цветан Боев.

Липсата на кадастрални планове ще е пречка за инвестициите през следващите години, каза министърът на държавната администрация Димитър Калчев на среща с областните управители през почивните дни. Юридически или технически проблеми има навсякъде в страната - за много от имотите има внесени жалби от граждани, а и доста от фирмите, които изготвят плановете, не работят добре, оплакаха се областните управители.

По проекта вече има изграден електронен имотен регистър в Балчик, Асеновград и Самоков, уточниха от правосъдното министерство. В трите града са сканирани и цифровизирани актовете за собственост, а в Балчик данните за сградите вече са свързани и с електронните кадастрални планове, обясниха от ведомството. Така във файла на имота има данни за собствениците му, за видовете сделки, които са извършвани с него, за цената, която е платена, и за данъчната му оценка. Според експерти от министерството през лятото ще започне изграждането на регистър и кадастър в още седем града в страната, които засега не са определени. Единият от тях със сигурност ще е София, защото там са най-чести случаите на измами с имоти, твърдят от ведомството на Станков. От министерството на Церовски пък заявиха, че приоритетно ще се прави кадастър на Черноморието заради големия инвеститорски интерес. Очаква се изграждането на електронните системи в седемте града да приключи до края на годината. Идеята на специалистите е кадастралните планове и карти да се създадат с помощта на снимки от самолет. Тази система се прилага по цял свят и според експертите излиза 7-8 пъти по евтино от възлагането на измерванията на отделни фирми. Изчисления на регионалното министерство показват, че техниката за заснемане на местностите от самолет ще струва около 2 млн. лв., а разходите за осъществяването им на терен ще са около 10 млн. лв.

Заемът на Световната банка за изграждане на кадастър и имотен регистър е обезпечен с държавна гаранция и връщането на парите започва от 2005 г. По сумата тече годишна лихва от около 15%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА