Last news in Fakti

26 Декември, 2013 23:36 3 585 1

Достъпни кредити взривиха пазара в Швеция

  • ипотека-
  • жилищен кредит-
  • швеция

След като Централната банка на Швеция понижи лихвения процент по кредитите, една от най-влиятелните световни рейтингови агенции Standart&Poor`s, предупреди за прегряване на пазара на недвижими имоти с 25%.

Големите шведски банки смятат, че високите цени на имотите в Швеция са продиктувани от силно ограниченото предлагане, а не заради високата достъпност до кредитен ресурс.

Анализаторите на Standart&Poor`s обаче, не са съгласни с това, съобщава Bloomberg. Именно по-евтините кредити тласка цените на имотите нагоре. Кредитната задлъжнялост в страната рязко се повиши, след като беше приет закон, който забранява изземването на ипотекирания имот при необслужване на заема.

Високото равнище на задлъжнялост, което е 170% от разполагаемия доход на глава от населението, е голям риск, който не трябва да се пренебрегва”, казва Стефан Ингвес, управител на Централната банка на Швеция и председател на Базелския комитет по банков надзор. Проблемът може да бъде решен не с поевтиняване на цените на недвижимите имоти, а с повишаване доходите на хората, смятат анализатори.

„Виждаме този дисбаланс и с течение на времето трябва да се върнем към равновесната точка, при която темпът на поскъпване на имотите ще е равен на темпа на повишаване на доходите”, коментират анализаторите на Standart&Poor`s.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    Хей,шведи-слушкайте батковците-бандити отвъд
    Атлантика-те са експери по всичко и в цял свят!.....
    Защото- те знаят и другото...........