Last news in Fakti

12 Август, 2004 00:00 927 0

Парламентът да разреши лихвоточките да се търгуват на борсата

  • лихвоточки-
  • записи-
  • номинал-
  • търговия-
  • борсата-
  • жилищно-
  • инструменти-
  • борса-
  • компенсаторните-
  • лев номинал-
  • компенсаторните записи-
  • жилищно компенсаторните-
  • жилищно компенсаторните записи
Съветът на директорите на Българска фондова борса прехвърли проблема с жилищно-компенсаторните записи, преобразувани от лихвоточки, на парламента. Трябва законова поправка, за да може тези записи да се търгуват на борсата, съобщиха от БФБ след вчерашното заседание на съвета на директорите. Това става, след като в продължение на няколко години такава търговия бе извършвана наравно с останалите компенсаторни инструменти и от това са направени немалки печалби.

Чуждестранни финансови инвеститори, купили компенсаторки и инвестиционни бонове за участие в борсовата приватизация на големите дружества, са потърсили съдействие от Комисията за финансов надзор (КФН), за да се реши въпросът с търговията на жилищно-компенсаторните записи, научи "Сега". Причината е, че след преобразуването през 2000 г. на лихвоточки за около 43 млн. лева по номинал те са били регистрирани за търговия при същите условия като жилищно-компенсаторните записи по закона "Лучников". Това е огромен финансов ресурс, който би могъл да се използва при приватизация на държавните фирми. Преди преобразуването им в инструменти, търгувани на фондовата борса, лихвоточките струваха едва 3 ст. на лев номинал, а търсенето им бе слабо. Изкупилите лихвоточките по тази цена след това са имали възможността напълно законно да ги изтъргуват по 0,23 лв. на лев номинал и така да реализират големи печалби.

Собствениците на лихвоточки също оказват натиск за регламентиране на търговията и удължаване на сроковете сега, тъй като болшинството от имащите право на обезщетение изпуснаха момента да ги преобразуват и се чувстват измамени. Поводът да се иска законова промяна стана решение на Върховния административен съд от края на миналата година. Тогава тричленен състав на съда постанови, че записите от лихвоточки са платежно средство. Липсва обаче законово определение, че те могат да сменят собственика си и да се продават на фондовата борса, каквато беше практиката в продължение на няколко години. Сега борсата иска тази практика да се узакони.

Според неофициални данни ресурсът от лихвоточки в началото на 90-те г. е бил с номинал 18 млрд. лева. Право да получат лихвоточки имаха хора с дългосрочни жилищноспестовни влогове.

Собствениците на жилищно-компенсаторни записи, преобразувани от лихвоточки, които още не са ги регистрирали за търговия на пазара, могат да се обърнат към областната управа. Тя в качеството си на издател на такива инструменти трябва да разпореди на АП да регистрира записите в депозитара. След това депозитарът уведомява борсата. В последните месеци посредници изкупуваха за 3-4 стотинки при лев номинал записи от лихвоточки, които не са регистрирани за търговия. На борсата същите книжа се търгуваха на нива над 22 ст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА