Last news in Fakti

24 Май, 2024 13:10 2 711 11

Правителството предостави 34 имота на Столична община

  • правителство-
  • статут-
  • имоти-
  • промяна

Променен е статута на редица имоти

Правителството предостави 34 имота на Столична община - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството реши да промени статута на част от имот, приемно здание спирка Момина клисура, като я обяви за частна държавна собственост. Тя ще бъде премахната от активите на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ поради лошото и техническо състояние. Имотът е разположен на територията на с. Момина клисура, общ. Белово. Решението е във връзка с реализацията на проект „Модернизация на железопътен участък Костенец – Септември“.

С друго правителствено решение за разрешава продажбата на неоперативен актив, собственост на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД, разположен в местността „Буче“, с. Дедово, община Родопи. Имотът представлява 14 бунгала. Предстои да се извърши електронен търг при условията по реда на Наредбата за електронната платформа за продажба на имоти. Продажбата на имота ще осигури приходи за компанията, които ще бъдат насочени към подобряване на финансовото му състояние.

Кабинетът даде съгласие „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД да отдаде под наем част от недвижим имот чрез пряко договаряне. Обектът е разположен в град Русе. Сградата е в добро техническо състояние и не се използва от компанията. Чрез отдаването под наем дружеството ще реализира ежемесечен приход.

С друго решение на правителството се отчуждават имоти - частна собственост, необходими за изграждането на обход на град Оряхово, който е част от проекта за второкласния път П-11 Мизия - Оряхово - Крушовене. Имотите се намират в землищата на град Оряхово, селата Лесковец и Селановци, община Оряхово, област Враца. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Поради отпаднала необходимост, от Областна дирекция по безопасност на храните - Видин към Българската агенция по безопасност на храните към Министерството на земеделието и храните се отнема правото на управление върху имот-публична държавна собственост. Той се намира във видинското село Кошава и представлява поземлен имот с площ от 305 кв. м и построена в него сграда със застроена площ от 46 кв. м. Имотът се обявява за частна държавна собственост. Областният управител на Видин трябва да състави акт за частна държавна собственост.

Правителството промени статута на имот от публична в частна държавна собственост и го предоставя на Столична община заедно с още тридесет и три имота. Те са необходими за реализирането на първия етап от проекта „Зелен ринг София“, който предвижда създаване на тридесеткилометров линеен парк в гр. София и изграждане на детски градини на територията на район „Изгрев“.

„Зеленият ринг“ е концепция за създаване на линеен парк чрез ревитализация и трансформиране на неизползвани терени в града. Голяма част от тях към момента действат като естествен разделител и градска бариера между различни столични райони. Основа на концепцията е възможността за свързване на различни паркове, повишаване на пешеходната и велосипедната достъпност между отделни жилищни квартали, осигуряване на достъп от кварталите до обекти на зелената система и разнообразни функции, които хората ежедневно имат интерес да ползват - достъп до публични сгради, училища, детски градини, спортни обекти и др. Трасето на Зеления ринг ще бъде разделено на отсечки с възможност за етапна реализация.

Правителството взе решение да предостави безвъзмездно за управление на Община Симитли имот - публична държавна собственост, на ул. ,,Първи май“ № 14 в гр. Симитли. Имотът е с площ 1835 кв. м и включва построени в него едноетажна административна сграда със застроена площ 364 кв. м, склад със застроена площ 84 кв. м. и сграда - питомник, със застроена площ 72 кв. м. Местната администрация ще го ползва като участък за пожарна безопасност и защита на населението. Ще се извършват дейности за навременна и бърза реакция при овладяването на възникващи бедствия, аварии, пожари и др. извънредни ситуации. Имотът до сега е бил с предоставени права за управление на Министерството на вътрешните работи за функциите на Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Кюстендил, но се отнема поради отпаднала необходимост.

По решение на Министерския съвет Община Плевен получава собствеността върху имот - частна държавна собственост за изграждане на приют за безстопанствени животни. Той се намира на ул. ,,Д-р Г. М. Димитров“ № 106 в гр. Плевен и представлява терен с площ 19 953 кв. м заедно с построените в него сгради. С изграждането на приюта ще се предотврати свободното придвижване на безстопанствени кучета на територията на града. Това ще намали популацията им и ще спомогне за предотвратяването на инциденти от ухапвания на гражданите от бездомните кучета.

Поради отпаднала необходимост от Областната дирекция по безопасност на храните -Велико Търново към Българска агенция по безопасност на храните се отнема правото на управление върху имот - публична държавна собственост и се обявява за частна държавна собственост. Имотът се намира в село Козловец, община Свищов и представлява ветеринарна лечебница на два етажа със застроена площ 110 кв. м и едноетажен навес /склад/ със застроена площ 120 кв. м.

Правителството взе решение да обяви намиращи се в София имоти публична държавна собственост за частна държавна собственост. Те се намират в район „Надежда“ и представляват спортно игрище с площ 4 7 кв. м и терен от 66 кв. м за друг вид застрояване. Имотите са в управление на областния управител на област София. Смяната на предназначението им е поради започнала процедура по одобряване на проект за подробен устройствен план - изменение на плана за регулация за Дружество за физическа култура и спорт „Локомотив“ в Северен парк. Проектът предвижда от сегашния урегулиран поземлен имот да се образуват два -ДФС „Локомотив“ и нов, който да е с предназначение „за спортна зала“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    5 1 Отговор
    Нотариуса е изповядал сделката приживе
  • 2 хххх

    7 0 Отговор
    Правителството на Димитър Главчев предоставя имоти на ДС Терзиев?
  • 3 ГАРАНННЦИИИЯЯЯЯ

    5 0 Отговор
    ТУКА СЕ ВЪРТИ ПАК ЕДРА ДАЛАВЕРА ДО КАТО НАРОДА СПИИИИИ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нека

    3 1 Отговор
    краденето започне сега
  • 6 Баламурник

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от ""Кредит Маркет" ООД":

    и ревла си Кочо,но добре,че има такива като теб

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "НАП":

    Кога най после ще разберете,че като се вземе кредит,трябва да се връща
  • 9 Зайо Байо

    2 2 Отговор
    А къщата в Барселона , имот с какъв статут е ?
  • 10 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Баламурник":

    Кажи за монТреал, нивгъж написал :)
  • 11 "Кредит Маркет" ООД

    3 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма