Last news in Fakti

17 Февруари, 2014 14:54 1 310 2

Протест срещу ниските цени на отчуждените земи

  • северна скоростна тангента-
  • отчуждаване-
  • обезщетение-
  • цени-
  • земя
Протест срещу ниските цени на отчуждените земи - 1
Снимка: БТА

Днес беше подписан договорът за изграждане на Северната скоростна тангента на София. Докато траеше официалната церемония по подписването на договора в Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), пред сградата няколко стотин собственици на земи, през които се планира да мине пътят, протестираха срещу ниските обезщетения. Днес за трети път собствениците на имоти се срещнаха с председателят на управителния съвет на АПИ инж. Стефан Чайков като УС на АПИ пое ангажимент представители на засегнатите собственици да участват в работните групи при изпълнението на техническия проект, за да не се допуснат технически решения, застрашаващи нормалното ползване на земите край Северната скоростна тангента.

На колко са оценени земите по Северната тангента?

За землища Орландовци и Враждебна са налице подходящи пазарни аналози и оценката е изработена чрез осредняване на посочените в тях цени. Осреднената стойност е между 16 000 – 20 000 лв./дка;

За землища Бенковски, Илиенци, Требич и Малашевци от представените вписани сделки не са открити подходящи аналози и оценката за земеделските земи е изготвена по Наредба за реда за определяне на цени на земеделските земи. Стойността е между 400 – 1 200 лв./дка;

За засегнатите урегулираните имоти, поради липса на подходящи пазарни аналози, равностойното парично обезщетение е определено като удвоена данъчна оценка и е между 37 000 – 47 000 лв./дка.

„Експертните оценки на засегнатите имоти са изготвени от външни изпълнители в съответствие с разпоредбите на Глава трета от Закона за държавната собственост.  Методиката по Закона за държавната собственост в този й вид е приета в края на 2010 г. и съгласно нея лицензираният оценител по закон няма правно основание да издирва по своя инициатива вписани сделки  и да ги използва като пазарни аналози”, обясни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя допълни, че „експертните оценки подлежат на съдебно обжалване, така  че всеки собственик може да обжалва оценката. Крайно ще е решението на съда“. Тя каза, че  като министър еднолично не може да реши и да отмени оценките. „Аз нямам такива правомощия, затова решението на съда е решаващо“, подчерта министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boiko

    0 0 Отговор
    Странно как във Враждебна цената е 20 000/декар, а в Илиенци 400 лева/декар? Иначе като гледам изобщо не им дават лоши пари за земята.
  • 2 Kuku Kukov

    1 0 Отговор
    Някой, пропуснал срокове,дрямал,стискал се за адвокат - после си мисли, че с крякане ще промени нещо? Типично пейзански стил на поведение и мислене.