Last news in Fakti

28 Октомври, 2004 00:00 854 0

Платено паркиране в целия център на София

  • зона-
  • стоилов-
  • ивайло-
  • николов-
  • паркиране-
  • според-
  • обаче-
  • центъра-
  • синя зона-
  • ивайло николов
Паркирането в тесния център на София да стане изцяло платено от началото на другата година, предлага зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Той държи всички улици в карето между бул. "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Сливница", "Христо Ботев" и ул."Раковски" да бъдат обявени за "синя зона". Това означава, че всеки столичанин, който иска да паркира на някоя от тези улици, ще трябва да плаща по тарифите за "синя зона". Сега те са по 1 лв. на час. Идеята на Стоилов обаче е цената да се вдига с всеки изминал час. Тя ще е различна според района - на бул. "Мария Луиза" ще е по-скъпо от по-крайните улички.Живеещите в центъра ще имат право на 1 място за безплатно паркиране. Ще им се издават специални талони. За второ ще се плаща на половин цена. Тези обаче, които имат гаражи и са ги отдали под наем за магазин например, няма да имат право на безплатно паркиране. "Целта е да се ограничи достъпът на автомобили до центъра и да се намали трафикът", поясни Велизар Стоилов. Според него е логично човек да паркира за кратко време. "Искам да прекратя практиката да си оставиш колата в центъра за 8 часа през деня", зарече се той.Тротоарите ще бъдат заградени с колчета. Контролът ще се осъществява предимно със скоби, а не с "паяци", защото те не са достатъчно. Стоилов е възложил на новия шеф на общинската фирма "Паркинги и гаражи" Ивайло Николов да разработи подробна схема за разпределяне на паркоместата.

От януари догодина вероятно ще започне и плащането за паркиране със sms. Същото наскоро обеща Ивайло Николов. Абонатите на мобилните оператори ще пращат съобщения с текст за колко време и къде е паркирана колата. Сумата ще идва към сметките за телефон. После общината ще си взима парите от операторите. Плащането със sms ще стартира експериментално в някои части от "синя зона" - "Александър Батенберг", "Александър Невски", пред НС.

Не е възможно целият център да се обяви за "синя зона" от догодина, първо трябва да се намери нормативно решение, което да урежда интереса на живущите, смята обаче Ивайло Николов. Според него за 2005 г. местата в "синя зона" може да се увеличат с 2000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА