19 Юли, 2024 09:21 2 216 4

Войната не пречи на развитието на имотния пазар

  • офиси-
  • санкт петербург-
  • русия-
  • цени-
  • поскъпване

Цената на квадратен метър в новите бизнес сгради в Санкт Петербург се е повишила с 9% за шест месеца

Войната не пречи на развитието на имотния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Средната цена на квадратен метър на първичния пазар на жилища от бизнес класа в Санкт Петербург през първата половина на 2024 г. се е увеличила с 9% - до 4000 EUR, сочи проучване на консултантския център за недвижими имоти в Санкт Петербург, който е част от холдинга Setl Group.

"Средната цена на квадратен метър в имоти от бизнес класа през първата половина на 2024 г. се е увеличила с 9% и в края на юни възлиза на 4000 EUR. Най-скъпо е в Централния регион - 5150 EUR/кв.м. Тук ръстът е около 15% за шест месеца", сочат данните.

На второ място по ръст на цените, според проучването, е район Московски - 446 хиляди рубли. на кв. м (+5%). Също така сред трите най-скъпи е район Петроградски (+8%) - 4600 EUR/кв.м.

В същото време купувачите на жилища от бизнес класа през първата половина на 2024 г. по-често избират района на Виборг - той представлява 26% от търсенето, средните цени тук достигат 3300 EUR/кв.м. На второ място е район Василеостровски с дял от 16% и цени от 3800 EUR/кв.м, на трето - Адмиралтейски район с 10% от търсенето и цени от 3800 EUR/кв.м.

Според директора на консултантския център "Петербургски недвижими имоти" Олга Трошева, през първата половина на 2024 г. повече от половината сделки са извършени на разсрочено плащане. „Делът на сделките на разсрочено плащане в бизнес сегмента достигна 53%, делът на ипотечните сделки - 42%. Общо от януари до юни са продадени 1700 апартамента, което е почти съпоставимо с цифрите за същия период на миналата година (1600)“, се цитира нейният коментар в съобщението.

Обемът на предлагането на жилища от бизнес класа в Санкт Петербург е намалял почти един и половина пъти от юни 2023 г.; в началото на юли 2024 г. са били в продажба 3900 апартамента.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сан Блатенбург

    5 5 Отговор
    Аааа сега разбрах защо капейките ич не заминават за натам... скъпо им било!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Брокер

    3 3 Отговор
    Ся кат влазат у еврозоната и те .....
  • 4 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сан Блатенбург":

    Така е.А преди 10/11/89 бяхме по- богати от тях.Разкарвах се из Москва и Санкт Петербург,ядях,пиех по ресторанти и спях по хотели .Но демокрацията ни докара банани и ни взе всичко останало.