Last news in Fakti

25 Ноември, 2004 00:00 496 0

Отново спор за ремонта на Съдебната палата

  • ганчев-
  • григоров-
  • съдебната-
  • прокуратура-
  • законът-
  • преди-
  • трябва
Магистрати се скараха за пореден път за ремонт на съдебна сграда на вчерашното открито заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Журналистите станаха свидетели на остър спор между доскорошния шеф на Военно-апелативна прокуратура, а сега висш магистрат Николай Ганчев, и председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров. Двамата кръстосаха шпаги заради предстоящия ремонт на сградата на ул. "Позитано" 22 в София. Преди време тя бе ползвана от Окръжната прокуратура и Апелативния съд, а сега е дадена на Военна прокуратура. Ганчев се оплака, че Григоров се опитвал да наложи фирма, която да ремонтира сградата. Той карал магистрата да поиска от МВР документ, че Военна прокуратура работи със секретни материали. В този случай и фирмата-изпълнител трябва да има сертификат от Държавната комисия по сигурността на информацията. Според Ганчев, така ремонтът щял да се възложи на определена фирма и да се заобиколи Законът за обществените поръчки. "Аз такова писмо не пиша," запъна се Ганчев. "И аз!", отсече Григоров. Главният прокурор Филчев и заместникът му Христо Манчев подкрепиха колегата си Ганчев. Трябва да се приложи законът, не виждам основание Григоров да определя изпълнителя, обяви Филчев. До решение така и не се стигна.

Висшите магистрати отложиха за следващото си заседание дебата за ремонта на Съдебната палата в столицата и спора кой всъщност трябва да я стопанисва. Преди седмици Григоров излезе с остра декларация и поиска от ВСС да назначи ревизия на всичко извършено по ремонта на палатата, заради манипулации и клевети по адрес на съда от страна на главния прокурор и хората му.

Вчера за първи път журналистите присъстваха на заседанието на кадровия съдебен орган. Това стана след като преди седмица репортери спечелиха дело във Върховния административен съд, който нареди на ВСС да заседава публично, както изисква Законът за съдебната власт. След промените в закона от пролетта кадровиците на съдебната власт отказваха да пускат репортери, защото заседателната зала била тясна. От 15 декември ВСС вече ще заседава в тържествената зала на Съдебната палата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА