2 Септември, 2024 12:53 6 617 123

На места цените на жилищата падат

  • лондон-
  • великобритания-
  • цени-
  • жилища-
  • къщи

Великобритания вече тръгна по този път

На места цените на жилищата падат - 1
Снимка: Shutterstock

Какво се случва с цените на жилищата? Много често анализатори правят прогнози за пазара у нас, отчитайки тенденциите на Запад и в САЩ. Това става особено актуално след кризата през 2008-2009 г., когато сривът на пазара зад Океана бързо достигна и до българския пазар.

Разглеждайки ситуацията в Европа днес може да се направи извод, че цените на имотите ще останат непроменени с тенденция към лек ръст до края на текущата година.

В някои държави, като например Великобритания успокояването на пазара на жилищата е факт. През август пазарът отчете за пръв път лек спад. Последно подобен имаше през април на текущата година. На годишна база, обаче цените продължават да отчитат леко повишение. През август средната цена на жилищата на Острова е била 265 375 паунда, което е с 0.2 по-малко спрямо юли, сочат данните на Nаtіоnwіdе.

Месечното понижение е първо от април насам, независимо, че средните стойности на същите остават най-високи от октомври 2022 г. досега. През миналия месец годишният темп на растеж на цените отчита ръст от 2.4% спрямо 2.1 през юли.

„Bъпpeĸи чe pъcтът нa цeнитe нa жилищaтa и aĸтивнocттa ocтaвaт пoдтиcнaти oт иcтopичecĸитe cтaндapти, тe вce пaĸ пoĸaзвaт и eднa ĸapтинa нa ycтoйчивocт в ĸoнтeĸcтa нa пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти, ĸъдeтo цeнитe нa жилищaтa ocтaвaт виcoĸи cпpямo cpeднитe дoxoди. Toвa пpaви взимaнeтo нa дeпoзити пo-гoлямo пpeдизвиĸaтeлcтвo“, казва Poбъpт Гapднъp, глaвeн иĸoнoмиcт в Nаtіоnwіdе.

Πo-paнo тoзи мeceц ипoтeчният ĸpeдитop Наlіfах пpoгнoзиpa, чe цeнитe нa жилищaтa в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo щe пpoдължaт дa pacтaт пpeз ocтaнaлaтa чacт oт тaзи гoдинa, тъй ĸaтo лиxвитe пo ипoтeчнитe ĸpeдити зaпoчвaт дa пaдaт cлeд peшeниeтo нa Ваnk оf Еnglаnd дa нaмaли лиxвeнитe пpoцeнти. Бaнĸaтa нaмaли лиxвитe oт 5,25% нa 5% пo-paнo тoзи мeceц, ĸoeтo бeшe пъpвoтo нaмaлeниe oт чeтиpи гoдини и пoлoвинa.

He тpябвa oбaчe дa oчaĸвaмe пoвeчe нaмaлeния пpeз cлeдвaщитe мeceци, тъй ĸaтo тeмпът нa инфлaция нямa дa ce въpнe ĸъм виcoĸитe нивa, дocтигнaти пpeз пocлeднитe двe гoдини.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не на места

    43 8 Отговор
    А навсякъде цените на имотите падат, само в "територията" всичко се манипулира, барабар и този "пазар". Мафията си пере парите чрез строежите, те нямат необходимост да спазват пазарна логика
  • 2 Млади наивни и глупави

    45 10 Отговор
    Хора, не теглете кредити за да купувате трикратно надценени имоти, заробвайки се за десетки години. Научно е доказано, че стреса, който се отключва веднага след изтегляне на кредит, у б и в а психиката. Който е на зор да изчака малко, лешоядите вече започват да се самоизяждат в алчността си да спекулират и надуват цените в Бананастан.

    Коментиран от #4, #82, #86

  • 3 гробар

    7 3 Отговор
    и на гробищната трапоне, ама в крайна сметка и да си платите пак ще ви изровим .
  • 4 СЕЛЯНИН

    7 28 Отговор

    До коментар #2 от "Млади наивни и глупави":

    Това поучително словоизлияние , вероятно е от човек който живее в апартамента на мама и тати изплатен с ипотека. Хитро, а ...?

    Коментиран от #8, #29

  • 5 Хммм

    2 13 Отговор
    Надявай се хейо на пияни жени!
  • 6 Лъжливото овчарче

    34 4 Отговор
    брокерът Иваило Стойменов /форумния В у й/ не е съгласен със статията, според него сме остров на стабилността и единствена по рода си държава, в която всичко и всеки благоденства

    Коментиран от #83

  • 7 Адмирал

    15 17 Отговор
    В България панелките няма как да станат евтини както им се иска на гастарите и бившите българи . Старите панелки са от железобетон със живот над 600 години при добра поддръжка. Проверени са от Рихтер. Имат си собственици. Никой не продава. Продава се новото строителство от гипскартон.
  • 8 РЗС

    34 4 Отговор

    До коментар #4 от "СЕЛЯНИН":

    Хубаво е някой да ти обясни, че като дръпнеш 400 хиляди ипотека с 5 години фиксирана лихва и 25 години плаваща лихва(която може да стане колкото си иска) трябва да върнеш минимум двойно пари. Също трябва да имаш месечната вноска всеки месец за 30 години инак като ги натрупаш няколко неплатени и отивате цялото семейство при мама.

    Коментиран от #37

  • 9 Цените ще паднат

    37 7 Отговор
    абсолютно сигурно е . Има балон и един ден се пука. Това е принципа на пазара . Един ден се засища и търсенето спада . Тогава продажби прави този ,който предлага най-изгодна цена . Това е сигурно колкото ,че земята се върти .

    Коментиран от #13, #16

  • 10 Аз Кочо

    30 9 Отговор
    Цените на имотите паднаха и продължават да падат НАВСЯКЪДЕ по света. Сделките на всякъде по света се сринаха. Само в бг ви облъчват че цените ще растат завинаги. Така беше и 2007. Ето какво се пишеше по медиите. Всеки може да го провери.

    Мoney bg 17.01.2007 16:31:38

    Цeнитe нa жилищaтa в Бългapия мoжe дa ce пoвишaт c нaд 70% пpeз cлeдвaщитe пeт гoдини, във вpъзĸa c члeнcтвoтo нa cтpaнaтa в EC, пpoгнoзиpaт aнглийcĸи eĸcпepти oт нeдвижимaтa aгeнция Ѕіmрlі Grоuр, цитиpaни oт издaниeтo Моrtgаgе Ѕоlutіоnѕ

    Money bg 12.07.2008 11:22:30

    "Цените на жилищата по цял свят падат, но не и в България"

    Медиапул 29 август 2011 15:19

    "България е втора по срив на цените на жилища в света.

    Коментиран от #20

  • 11 Лондон

    12 20 Отговор
    се качват, нищо не пада. За Великобритания като цяло може и да падат, ако броим села и паланки. То и в България е същото: в селата къщите ме струват и 2 лева щото всеки млад се изнася оттам, но в София никога няма да има спад на цени. Който чака спад ще има да си чака цял живот

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    24 9 Отговор

    До коментар #11 от "Лондон":

    София НЕ е Лондон, вуи смешен си с тези тъпи сравнения. И в Лондон може да се купи апартамент на цената на такъв в Обеля 2

    Коментиран от #14

  • 13 Продължавай

    5 20 Отговор

    До коментар #9 от "Цените ще паднат":

    да чакаш. Аз през това време събирам наем. Наемът ми влезе по сметката точно на 31 докато отмарях в Гърция, тамън да ми плати почивката. Аз не бързам за никъде Да бързат тези дето живеят при мама и тате на 40 и не могат да си позволят да имат семейство

    Коментиран от #15

  • 14 Ти ще ми кажеш

    10 22 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Сестра ми едва успя да намери жилище за 600 хиляди паунда преди 4 години (Canada Water). И добре че купиха с мъжа й, щото сега същото е 800 хиляди. Паунда. Успех да намериш жилище на цената на Обеля 2

    Коментиран от #17

  • 15 Тръпчо

    28 6 Отговор

    До коментар #13 от "Продължавай":

    Събираш по 1000 лв макс на месец минус 10 процента данък печалба минус 10 пр минимум ремонти и данъци. Амортизация на имота ти и риск да не го обезкостят. И това САМО ако е зает нон стоп. Хората получават 5 пр доходност от Дцк без да.правят нищо а ти си играеш на рентиер на пълен работен ден! Браво инвеститоре

    Коментиран от #18

  • 16 Блажени

    7 13 Отговор

    До коментар #9 от "Цените ще паднат":

    са чакащите защото тяхно е царството небесно!
  • 17 Аз Кочо

    22 6 Отговор

    До коментар #14 от "Ти ще ми кажеш":

    170 к паунда са 202 к евро.
    Не знам къде е купила сестра ти ама пак послъгваш вуе, само да те предупредя това не е дом за стари хора, не е споделена собственост и не е търг.

    Коментиран от #24, #30, #92

  • 18 Събирам

    6 18 Отговор

    До коментар #15 от "Тръпчо":

    към 3.5% чисто след такси, сметки и тн. 80% от времето е пълно (краткосрочни наеми), дал съм го на фирма да ми го менажира да не се занимавам.

    Но освен 3.5% които ми капят докато си пия узото, получавам 10-15% от покачване на цените на година. По времето на ковид -- 20% на година. Ти с твоите ДЦК взимаш 5% и нищо повече, главницата ти я изяжда инфлацията. Ма ти си знаеш, нали си "инвеститор"

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Тръпчо

    13 3 Отговор
    "Цeнитe нa жилищaтa във Beлиĸoбpитaния пaдaт зa пъpви път oт aпpил"


    Aвтop: mоnеу.bg
    02.09.2024 09:05:09
  • 20 РЗС

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "Аз Кочо":

    Точно така! Всеки пазар работи на цикличен принцип, абсолютно всеки. Колкото по високо хвърчат цените толкова по брутално ще паднат. Същото важи и за самото забавяне на цикъла. Това се случва винаги, когато не го очакват в едно пренадуване и еуфория. Цените се връщат на нивата малко над това, което са били нормално за дълъг период. Същото ще стане и със златото.

    Коментиран от #38

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тръпчо

    25 5 Отговор

    До коментар #18 от "Събирам":

    "получавам 10-15% от покачване на цените на година"
    НИЩО НЕ ПОЛУЧАВАШ ДОКАТО НЕ ПРОДАДЕШ. ТОВА Е ПЕЧАЛБАТА ТИ НА ХАРТИЯ КОЯТО УТРЕ МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ КАТО СЪН БРАТО!

    Тази печалба на хартия вече изчезна в повечето западно европейски страни в сащ и канада

    Коментиран от #25

  • 23 Аз Кочо

    16 5 Отговор
    Инфлацията.

    Колкото повече притежавате, толкова повече губите в покупателната способност от вашите активи. Инфлацията е данък върху всички, включително притежателите на активи или особено притежателите на активи. Колкото и да купуваш или продаваш или притежаваш си прецакан.
  • 24 Да, ама не!

    10 13 Отговор

    До коментар #17 от "Аз Кочо":

    В Лондон живея от много години и центе на имотите, а и на наемите, са безумни. Туй дето си го изнамерил е пълна измама.

    Коментиран от #26, #31, #39

  • 25 Нееееее...

    5 8 Отговор

    До коментар #22 от "Тръпчо":

    Няма да ти продам нищо. Никой не продава!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аз Кочо

    5 4 Отговор
    Средната цена на жилищата във Великобритания е 308к ЕВРО. или 259 к паунда
  • 28 Тръпчо

    6 3 Отговор
    Хахахаха. Намери го онт хемаркет и го прочети

    Ти брато и сестра ти живеете у бутуннец и никога не си и помирисвал Лондон
  • 29 Аз може

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "СЕЛЯНИН":

    да живея при мама и тати, но всичко ми е осигурено.
    Сутрин около 11:00ч мама ме буди с чашка горещо кафе и топъл кроасан. Около 4 часа обядвам като мама ми сервира първо, второ и трето както в ученическите години на зелено училище.
    За собствено жилище не ми се налага да мисля, чичо ми е егрен и пенсионер от Кремиковци, щом почине аз ще наследя гарсионерата в Ботунец.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Защо триете

    1 2 Отговор
    не ви харесва истината?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 умен

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "РЗС":

    А на теб някой да ти обясни какво става като не си платиш няколко наема. И да се приготвиш да плащаш доживот наем, който само ще расте(гарантирано от инфлацията). Също така трябва да си приготвиш и всеки месец пари за ток, вода, телефон, интернет и телевизия освен, ако не си от "свободните" и живееш в някоя барака насред полето. Някъде искат и входната такса да плащаш. Нали някъде трябва да живееш или и ти си при мама и тате и те ти поемат всички споменати месечни разходи?

    Коментиран от #41, #75

  • 38 умен

    7 9 Отговор

    До коментар #20 от "РЗС":

    И като всеки цикъл след спад следва растеж.

    Коментиран от #42

  • 39 става

    2 6 Отговор

    До коментар #24 от "Да, ама не!":

    дума за приземен етаж без прозорци.

    Коментиран от #43

  • 40 До вуи

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "Кочо е на заплата в сайта":

    Аре стига стена като вдовица ве, не те ли е срам ве женчо
  • 41 Тръпчо

    12 3 Отговор

    До коментар #37 от "умен":

    Умен, НАЕМИТЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ СА По ИЗГОДНи ОТ ЦЕНИТЕ на имотите Същото е и в бг. Когато цените на имотите паднат ще се тюхкаш че не си стоял на наем а си купил м смешни цена
    Освен това носенето на имот е свързано с разходи а наемите не са.

    Коментиран от #44

  • 42 Мен

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "умен":

    Да след около 10-20 г ще има пак растеж сега следва срив и едва.ли ще има печат на пари така че растежът може да е минимален

    Коментиран от #45

  • 43 Аз Кочо

    8 5 Отговор

    До коментар #39 от "става":

    Хахаха момче сградата е на два етажа. Сега ще ти покажа цената на коптор на приземен етаж в блок на няколко етажа в софия.
    Ако беше стъпвал е Лондон щеше да знаеш че сградите там са на по 2 етажа хахахах

    Коментиран от #61

  • 44 умен

    2 9 Отговор

    До коментар #41 от "Тръпчо":

    По-евтини в текущият момент. Разпъни го в период от 10-15 години и нещата не са така вече. Ако сега плащаш 800 лв за наем и 1000 за ипотека то след 10 години наема ще ти е 1200 а ипотеката остава 1000. Ако купуваш след 10 години наема тогава ще ти е 1200 а ипотеката 1500 примерно. А разходите са смешни - 100-200 лв на година за данък. Както писах, входните такси се поемат от наемателя. Често наемодателите не искат да поемат текущи ремонти по жилището. Ако се изнесе наемателя то наемодателя покрива ремонта с депозита от 2-3 наема при наемането на жилището.

    Коментиран от #46, #49

  • 45 умен

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "Мен":

    посочи в историята такова нещо? Последните 20 години не е така. Вероятно и следващите 20 години няма да е така.

    Коментиран от #47

  • 46 Тръпчо

    6 6 Отговор

    До коментар #44 от "умен":

    Къде не има ипотека от 800 лв??????
    Това беше преди 3 години бе.
    Сега няма под 1500 лв на месец бе.....

    Коментиран от #48

  • 47 Аз Кочо

    7 5 Отговор

    До коментар #45 от "умен":

    1996 срив след 11 г бум -2007.
    2008 срив след 16 г бум -2024

    Коментиран от #50

  • 48 умен

    4 4 Отговор

    До коментар #46 от "Тръпчо":

    числата бяха примерни за да се хване тенденцията и не е 800 лв а 1000 лв в примера ми. Цената спира да расте за теб в момента, в който купиш, но наема продължава да расте.

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 умен

    3 4 Отговор

    До коментар #47 от "Аз Кочо":

    Да това е цикъла. Въпросът е кога след срива цените са били по-ниски от предходния бум? Както се твърди в коментара, на който отговорих.

    Коментиран от #53, #77

  • 51 Мен

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "умен":

    Цената може и ще падне след като купиш защото на този пазар това е като на всички останали. Наема ще го смениш за.по тънък ако трябва ще делиш с.друг или ще се изнесеш в друг град. Чакам отговор за Лондон където никога не си стъпвал

    Коментиран от #54

  • 52 умен

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Няма отговор на това, защо?":

    сбъркал си човека докогото си адресил коментара си!

    Коментиран от #55

  • 53 Аз Кочо

    9 6 Отговор

    До коментар #50 от "умен":

    Що се.праиш на.луд бе?
    2007 Вазов -1800 евро м2 - 2012 Вазов 1100 м2
    Докторски 2007 4000 - 2012 1400
    Младост 2007 900 - 2012 450

    Коментиран от #56, #109

  • 54 умен

    3 6 Отговор

    До коментар #51 от "Мен":

    Е нали имало цикличност? Като купиш след срив пак ли пада цената? Четете ли изобщо кви ги пишете!

    Коментиран от #57

  • 55 Мен

    4 2 Отговор

    До коментар #52 от "умен":

    "дума за приземен етаж без прозорци"

    Не, не съм просто не ти отърва.

    Коментиран от #58

  • 56 умен

    4 7 Отговор

    До коментар #53 от "Аз Кочо":

    фантасмагории. В младост 2012 НИКОГА не е било 450 евро.

    Коментиран от #59

  • 57 Мен

    10 4 Отговор

    До коментар #54 от "умен":

    28 г е цикъла на този пазар. И от 2008 насам всички се опитват да удължат бума и да избегнат срива, но това все някога ще.стане и ще е грозно този път
  • 58 умен

    3 5 Отговор

    До коментар #55 от "Мен":

    вярвай си, че сме само 1 човек дето ти опонираме.

    Коментиран от #60, #63, #84

  • 59 Аз Кочо

    7 5 Отговор

    До коментар #56 от "умен":

    Хахахах, да защото си бил на 12 тогава и не знаеш питай баща ти да ти каже

    Коментиран от #90

  • 60 Мен

    4 3 Отговор

    До коментар #58 от "умен":

    Не братле, вече знам кога с кой споря, вярвай ми.
    Нищо не ти е ясно но се пънеш като трабант на баир
  • 61 Прочети

    3 5 Отговор

    До коментар #43 от "Аз Кочо":

    описанието в обявата. Става дума за приземен етаж.

    Коментиран от #62, #65

  • 62 Прочети какво ти написах

    10 4 Отговор

    До коментар #61 от "Прочети":

    В ЛОНДОН ВСИЧКИ ПОСТРОИКИ СА МАКС 3 ЕТАЖА А пОВЕЧЕТО НА 2.
    Е и, това там е нормално. В София на.партер им искат вече по 3000 евро и това е СОФИЯ НЕ Е ЛОНДОН ЗА КАКВО ИЗОБЩО ПРАВИШ СРАВНЕНИЕ ТОВА Е СМЕШНО ДА СРАВНЯВАШ СОФИЯ С ЛОНДОН

    Коментиран от #64, #67

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ценатана флата

    5 4 Отговор

    До коментар #62 от "Прочети какво ти написах":

    е ниска защото става дума за приземен етаж без прозорци.
    Виж описанието към обявата и разгледай снимките на вътрешността на апартамента.

    Коментиран от #68

  • 65 Аз Кочо

    10 3 Отговор

    До коментар #61 от "Прочети":

    Момче в сащ Канада всичко е.копие на.лондон.
    80 процента от хората живеят в редови къщи на два етажа. Явно никога не си пътувал по света.
    Обикновенно собственикът ако притежава и двата етажа пуска квартиранти на ГОРНИЯ, с той предпочита да живее на партера. Отново ти изнасям уроци, стига ти толкова за днес, гола вода си вуи

    Коментиран от #66

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Или не ти изнася

    5 6 Отговор

    До коментар #62 от "Прочети какво ти написах":

    или не знаеш език, затова не искаш да прочетеш описанието към обявата.

    Коментиран от #69

  • 68 Тръпчо

    5 3 Отговор

    До коментар #64 от "ценатана флата":

    Ти луд ли си бе.
    Хахахах
    Няма имот без прозорци. Просто е снимано така че не се виждат, но просто не ти отърва.
    Иди в имот и виж какви дупки се продават е София за 300 к евро
  • 69 Тръпчо

    6 4 Отговор

    До коментар #67 от "Или не ти изнася":

    Абе ти добре ли си.
    ПРИЗЕМЕН ЕТАЖ Е ДА , и това е характерно за двуетажното строителство на острова

    Коментиран от #80

  • 70 Тръпчо

    4 3 Отговор

    До коментар #66 от "Когато":

    Не ми говори за семейство ти вчерашен льольо....Гледай си бебето и ми сменяй памперса без да ми даваш наклон какво да правя

    Коментиран от #79

  • 71 Ето това е истината

    15 3 Отговор
    "Хора, не теглете кредити за да купувате трикратно надценени имоти, заробвайки се за десетки години. Научно е доказано, че стреса, който се отключва веднага след изтегляне на кредит, у б и в а психиката. Който е на зор да изчака малко, лешоядите вече започват да се самоизяждат в алчността си да спекулират и надуват цените в Бананастан. "
    Имало е и наистина умни хора в тая територия, бях започнал да се отчайвам вече, като видя как млади 25-030 годишни надъхани глу пендерчета се радват, че са купили панелки в Люлин за 150 К€ на кредит, ще ядат дръвцето те ама ще е късно, ако знаят какво ги чака още от сега ще тръгнат на продажба, ако евентуално успеят да се отърват от веригите на робството
  • 72 Този коментар също

    12 3 Отговор
    "Инфлацията (която унищожава покупателната способност на дълга и увеличава данъчните приходи, тъй като надува облагаемите доходи и капиталовите печалби) винаги е била и все още е изходът от свръхзадлъжнялостта. Колкото повече притежавате, толкова повече губите в покупателната способност от вашите активи. Инфлацията е данък върху всички, включително притежателите на активи или особено притежателите на активи. Целта ще бъде инфлацията да се поддържа умерена и управляема за икономиката. Които и да купуваш или продаваш или притежаваш си прецакан това е извода, разбираш ли шамандуро!? "
    Ето още един умен коментар
    Хора, не вярвайте на брокерските писанки по медиите бе, мислете с тия глави, не влизайте сами в тинята
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Аз Кочо

    9 4 Отговор
    178 500 евро. Лондон.
    В София може да се купи окаяна панелка в обеля на тази цена.
    И този факт ли е без прозорци?
    Я да видим кви ще измислиш сега, ххахаах

  • 75 РЗС

    10 5 Отговор

    До коментар #37 от "умен":

    Нека ти обясня някои факти, за да схванеш огромната разлика между наем и заем. Наемът, в момента е с огромно предимство пред заема. Когато хазяйна ми вдигне наемът, се местя по-далече на по-нисък наем, а ти със заема какво правиш? Принуден си да продаваш, ами ако цените са надолу? Ами, ако не се търси такъв имот? Сваляш цената, за да продадеш бързо. Ами нали си оставил 10 процента депозит. При наемът си плащам сметките, нямам застраховка сграда, поддръжка, данък имот и нам си кви годишни застраховки на уреди против чупене, годишни прегледи на газ, Ел уреди и тн. Хазяйна смени комби бойлер тази година за няколко хиляди. Сега ми вдигна наема и си търся по евтино. А други просто спират да плащат и хазяйна гълта вода за 1 година докато изкара наемателите. Това е в УК. Хазяйна ще се набута с десетки хиляди да те изкара и после трябва да освежи и ако нямаш нищо на твое име, не може да те пипне. Проблема в цялата формула е ниските заплати спрямо цените на жилища и наеми, това не е модел, който може да издържи дълго.

    Коментиран от #76, #93

  • 76 Специално за наемите

    11 4 Отговор

    До коментар #75 от "РЗС":

    Един нов ковид или някакво друго ограничение на учебния процес и на работата в офиси и всичко приключва. Помните 2019-2020 г. какъв срив беше точно при наемите. Наплива на украински "бежанци" също би следвало да приключи скоро, така че, ще се освободят още десетки хиляди жилища. Да не се забравя и че постоянно се строят нови сгради, голяма част от които ще се отдават под наем, а населението в цяла Европа намалява. Нищо хубаво не чака наемодателите, особено тези алчняци, които при най-малки промени на пазара веднага хукват да ти вдигат наема, а после като се обърне тренда започват да се ослушват

    Коментиран от #78

  • 77 РЗС

    6 5 Отговор

    До коментар #50 от "умен":

    Когато има срив, цените по таблиците падат до около 10 процента над предния срив. Ако предния срив е бил 100 лева, цените сега са 220 лева, новия срив се очаква да бъде 110-115 абсолютно дъно. Това е времето да се купува. Печалбата се прави винаги при покупката, говоря за имоти. Даже е по-голяма далавера да живееш в една стая на 500 паунда на месец при 2000 заплата чисто какво е тука, 1200 са ти всички разходи с храна, пътни и тн. И да спестяваш 800 месечно, отколкото да купиш имот при тия цени(на върха) за година спестяваш 9 хиляди, след 10 години си с 90 хиляди в джоба. Купуваш си имот с 2 спални за 70 хиляди в кеш, 10 за ремонт и 10 настрани за ако стане нещо. Ако искаш, едната спалня я пускаш под наем и си плащаш текущите разходи. Не плащаш 100 процента лихви и ако нещо не ти изнася парата в джоба и шапка на тояга.
  • 78 РЗС

    11 2 Отговор

    До коментар #76 от "Специално за наемите":

    В момента бизнесът е пред колапс, говоря за УК, по лични наблюдения няма почти никаква търговия във всички отрасли. По центъра цели улици стоят празни и хората само минават транзитно, в магазините само разглеждат. Ако ги питаш как е бизнесът, казват намалял е, но само те знаят колко заеми са натеглили да се задържат и да си покрият разходите. Скоро ще започнат съкращения, които водят до банките да глътнат вода. Очаквам големи банки в Европа да банкрутират, защото хората няма да могат да си обслужват кредитите, банките си прибират колите, парите и покъщнината на кредит и понеже им трябват ликвидни пари почват да гонят цените по пазарите и да ги свалят надолу.

    Коментиран от #81

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Тръпчо

    10 1 Отговор

    До коментар #78 от "РЗС":

    "16,5 млн. англичани спират отоплението за зимата и няма да ползват топла вода. Не могат да си го позволят"

    Лентата 25-08-2024г
  • 82 На сит корем

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Млади наивни и глупави":

    лесно се изпускат га%зове,като имаш жилище е лесно да го кажеш.Но ако си с 2 деца жена и/или възрастни родители и няма къде да живееш,кво прайме а

    Коментиран от #85

  • 83 Плачко

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Лъжливото овчарче":

    жилищата са скъпи в София,Пловдив и Варна което е нормално.Не е задължително да живееш в тези градове като ти е скъпо.Има толкова други градове в които цените са тънки.В повечето държави пътуват всеки ден по 150 - 250км до работата си.И аз немога да си позволя да карам мерцове и баварки последен модел, и затова карам други марки и не рева по цел ден колко ми е скъпо

    Коментиран от #89

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Плачко

    2 4 Отговор

    До коментар #82 от "На сит корем":

    Седи си на село тогава , никаде не пише че всичкото с царвулето требе да се домъкнете у градо
  • 86 Тото 1 и Тото 2

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Млади наивни и глупави":

    И колко да изчакват още хората , ги съветваш ?
    От години се говори - изчакайте , това е балон , ще се пукне и нищо. Добре е , че нещо ти се иска , но друг е въпроса ще се случи ли и кога !

    Коментиран от #87

  • 87 Ти си играй тото

    6 2 Отговор

    До коментар #86 от "Тото 1 и Тото 2":

    циклите на пазарите са икономически и нАучно доказани, ама това не е за всяка чутура да го разбере
  • 88 Брокер но честен (изключение)

    8 0 Отговор
    Сделките много намаляха, сиво настроение в агенцията, възможни са фалити на кантори, другото е лъжливи PR акции на такива като шефката ми. Нещата са зле и както се вижда по-зле ще става
  • 89 Аз Кочо

    11 0 Отговор

    До коментар #83 от "Плачко":

    Проблемът не е че жилищата в тези градове са най- високи в България. Проблемът е че тези цени са същите и по високи от цените в държави като Англия, Франция, Германия, Испания, Италия, сащ, Канада и т.н
    Що се правиш на неразбрал?
  • 90 умен

    1 7 Отговор

    До коментар #59 от "Аз Кочо":

    Не, защото тогава се наложи да сменям квартирата, защото хазайката беше решила да продава. 40к евра за двустаен в Орландовци. И се изнесох, защото имаше кандидат купувачи.Ти ми разправяш за 450 евра в Младост. Мокри сънища от детската ти стая! Някъде по същото време един приятел купи на Контракт сити за 800 евро и разправяше, че било тънко.

    Коментиран от #91

  • 91 Аз Кочо

    8 1 Отговор

    До коментар #90 от "умен":

    2013 , съсед в блока в който имам апартамент Младост и давам под наем продаде 86 м2 на 450 м2 за 39 к евро.
    Разправяй каквото искаш, аз бях приятел с този човек. Даже му помогнах да се пренесе.
    Ти си бил с ополи в носа тогава. Питай някой който е бил адекватен тогава да ти разкаже какви бяха цените тогава след като се сринаха от предишните им нива.

    Коментиран от #94

  • 92 Дейвид

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Аз Кочо":

    Да, само дето това си е боксониерка, или т.нар. "bachelor suite" (ергенска квартира в превод). Това са най-малко търсеният за закупуване тип жилища, особено в UK и Канада. Отговорът е в названието на типа жилище. Младият неангажиран човек, студент или отскоро работещ, предпочита да живее под наем, което си е логично и практично. Обикновено в западният свят към покупка на жилище се ориентират семейните с повече от 1 дете. И там цените са сериозни и нарастват всяка година. Да се върнем на въпросното " изгодно" жилище. За хората, които са живяли на подобни места е ясно само от външната картинка, че жилището е в стара, най вероятно с дървени подове, сграда и вътре най вероятно е за тотален ремонт. И накрая цената. В най-долният край на обявата пише: "Срок на владение - лизинг". Това означава, че след заплащането на посочената в обявата цена, най вероятно остават N- на брой лизингови вноски, които се покриват от новият собственик. Така, като гледам, крайната цена би се очертала към 220-240 хил. паунда.

    Коментиран от #95, #97, #98, #101, #103

  • 93 умен

    0 5 Отговор

    До коментар #75 от "РЗС":

    Хаха ЮК. Ела в БГ да видиш. Дори не ти прочетох до край коментара. Като видях ЮК и ми стана ясен. Я кажи в Бангладеш как е с наемите от ЮК. Алооуу. В БГ те гонят за 1 месец каква 1 година какви 5 лева студентче. Щял се мести по-далеч и съответно да пътуваш повече до магазини и заведения. Евала страхотна логика. В БГ си плащаш и входната такса(ремонти, застраховки, поддръжки, асансьор и т.н) А данъка в БГ е 100-200 лв на година. И такива хипотези "ако" ги разправяй в час по история ако Левски бил с маратонки и Ботев с каска. Като ти се развали печката в БГ, хазайна ти вика, че ти си я счупил и те кара да му купиш нова. Иначе седиш без печка. Депозит никой не връща а депозитите са вече 2-3 наема. При среден наем 800 лв даваш една заплата(2 наема депозит+ наем+ половин наем за брокера) ей така само за да смениш квартирата. Много е изгодно да знаеш. Стой си в ЮК, че тука ще спиш под лъвов мост.
  • 94 умен

    0 5 Отговор

    До коментар #91 от "Аз Кочо":

    че приятеля ти се е минал си е негов проблем. Явно те е слушал.

    Коментиран от #96

  • 95 Гюнтер

    5 0 Отговор

    До коментар #92 от "Дейвид":

    Недей да говориш глупости а съпостави цента на м2 в бг с тази която дадох в Лондон. Лондон не може да Асен сравнява със София!
  • 96 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #94 от "умен":

    Хахахаха не моя приятел а твоят който е купувал на тези цени тогава се е минал хахахахах
  • 97 Мен

    7 0 Отговор

    До коментар #92 от "Дейвид":

    "Срок на владение - лизинг". Това означава, че след заплащането на посочената в обявата цена, най вероятно остават N- на брой лизингови вноски, които се покриват от новият собственик" Лизинга брато е върху земята. Във Великобритания никой не притежава земята. Това вече ти го обяснявах. В първата обява остават близо 1000 години във вторатба100!+
    Гледай си копторчето в бг и не коментирай неща които не са ти ясни

    Коментиран от #99

  • 98 Тръпчо

    7 0 Отговор

    До коментар #92 от "Дейвид":

    "че жилището е в стара, най вероятно с дървени подове, сграда и вътре най вероятно е за тотален ремонт" хихихих
    Абе всезнайко в Лондон 90.пр. от жилищата са на 70+ години прибави климата. В бг. квадратура та не отговоря на действителността. Новото де продава недовършено да не говорим за какви дупки става въпрос. Същото и за старото. А цените тук по дебели от тези там. В бг 9 пр. живеят под наем в Англия 40+. Извади си поуката колко са рентабилни наемите в бг
  • 99 Дейвид

    2 6 Отговор

    До коментар #97 от "Мен":

    Правилно! Това ми напомни още нещо. Че "копторчетата" ми в България вървят със собственост на земята и с правото на строеж върху тази земя - което прави инвестицията ценна.

    Коментиран от #100, #102

  • 100 Затова вуи

    7 0 Отговор

    До коментар #99 от "Дейвид":

    Ти копирах и ти изпратих през тези години около 50 снимки на имоти в държави като САЩ, Канада, Франция Германия Испания Италия Австрия Австралия и т.н където няма това затруднение с земята и всичко е такова каквото е обявено.
    Ти обаче услужливи забравял за тези снимки и отново пропускаш основния факт а именно че цените на имотите във всички тези държави които са много по богати и развити от бг са същите и в много случаи ПО НИСКИ от тези в България!
  • 101 Тръпчо

    6 0 Отговор

    До коментар #92 от "Дейвид":

    Също така услужливо си пропуснал най силното изречение в обявите,

    "Купувачите в брой са идеална покупка за инвеститори"

    Така че не става въпрос за лизинг. Това е крайна цена.

    Повтарям : ЛИЗИНГА Е ВЪРХУ ЗЕМЯТА КОЯТО Е НА КРАЛИЦАТА.
  • 102 Аз Кочо

    6 0 Отговор

    До коментар #99 от "Дейвид":

    Земята под 90 процента от сградите (без къщите) в бг е на общината. Малка част от новото строителство дава нотариален акт за земята. И ако случайно блока падне ще трябва всички съседи да се съберете и да построите нов блок. Ти сам ще си притежаваш идеалните части и няма да можеш да направиш нищо върху тях без съгласието на 100 пр от съседите ти!
  • 103 Аз Кочо

    7 0 Отговор

    До коментар #92 от "Дейвид":

    "Това са най-малко търсеният за закупуване тип жилища, особено в UK и Канада. "
    Моля те да не ми преподаваш уроци за Канада, където съм собственик на апартамент!
    Ето ти пример от Монреал за имот 112 м2 РЕАЛНИ БЕЗ тераси, бани локъри и т.н включени в тези 112 м2. Имота се намира на острова в източната част. Цента е 184 000 евро!!!!!!!!!
    После погледни какво можеш да купиш в София за толкова, в какъв вид и с колко виртуални несъществуващи квадрата в него!!!
    Средна заплата годишна е София по данни на НСИ 27 600 канадски долара след преобразуване. Средна заплата в Монреал 48 000 канадски долара.

    Коментиран от #104, #105

  • 104 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #103 от "Аз Кочо":

    Ето имота

  • 105 Умен

    0 5 Отговор

    До коментар #103 от "Аз Кочо":

    Ич даже не ме интересе кво се продава у Монтреал, аз си купувам у Софеа и си го давам пот наем и си ззимам парички да хода по Сланчев бряг онинклусив и те така а ти си бутай количката на мантастико

    Коментиран от #106, #107

  • 106 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #105 от "Умен":

    Най големият балон в света е в Торонто и Ванкувър. Дори там цените с като в София.
    Средна заплата Торонто 99500 cad, София 27 600 cad , хахахаха. Засрами се и се скрили.
    Ето имот в Торонто 68 м2 на цена 210 000 евро.

    Комисиона за купувача в Канада НЯМА. В БГ 3 пр за купувача и 3 за продавача.

    На тази цена се продават коптори в Надежда целите за ремонт!!!!!

    Коментиран от #108

  • 107 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #105 от "Умен":

    Преди години ти обясних че Монреал се изписва Ана български а не МонТреал. Ти брато си неспасяем случай! Хахахах
  • 108 Корекция

    4 0 Отговор

    До коментар #106 от "Аз Кочо":

    Средна заплата Торонто 78 000 cad,
  • 109 умен

    0 4 Отговор

    До коментар #53 от "Аз Кочо":

    ех коче, четене с разбиране му е майката. Ще се опитам да обесня като за човек в детска стая. Ти си ми цитирал "някви" цени от бум и последвалия спад а аз питах за предходния бум т.е. бума преди 2007 и спада след 2007.

    Коментиран от #110

  • 110 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #109 от "умен":

    Погледни всички мои коментари. нямам намерение да повтарям специално за теб.
    Виж най вече цените в Торонто и Монреал и след това най добре замълчи! Продължаваш да се излагаш.

    Коментиран от #111

  • 111 Аз Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #110 от "Аз Кочо":

    Виж и средните заплатите в Торонто, Монреал и София.

    Коментиран от #112

  • 112 умен

    1 6 Отговор

    До коментар #111 от "Аз Кочо":

    Кво да им гледам ве , мой познат в държавна работа зима чисти 5 000 лв. без тримесечните им бонуси а служителите са над 3 хилади, отделно има още трийсе хилади такива на държавна работа дет им дигнаха заплатата с хилада лева само таа година , кво ми разпрааш за торонто моронто ве , седи си у децката тука Балгариа се развива яко и сичко се пука от имоти

    Коментиран от #113, #114

  • 113 Тръпчо

    5 0 Отговор

    До коментар #112 от "умен":

    5000 лв е 60 к на година или 46000 cad.
    Та твоите приятели които са 0.01 от населението в бг с такива заплати казваш могат да си позволят да купят имоти в бг и в Канада, защото цените са същите. Добре а останалите ганюфци с по 2000 лв какво ще купят бе??? В Канада това е средната заплата при цени на имотите като в бг !!!!! Правиш се на луд или просто си ъп!

    Коментиран от #115

  • 114 Мен

    4 1 Отговор

    До коментар #112 от "умен":

    "Балгариа се развива "

    Първо граматиката а после развитието. Затова сме на тоя хал от грамотно хора като теб. България потъва а не се развива всички ни заобикалят
  • 115 умен

    1 5 Отговор

    До коментар #113 от "Тръпчо":

    Ти ко се праиш на нечул ве , не видиш ли че и КНСБ иска да дига и заплати и сичко и скоро тука нема да има некой , който да зима под 5000 лева бе, стига с таа канада оди си там кат искаш, тука сичко заплати наеми върви нагоре и теб не ти изнася е те това е те , ко ше се разпрааме ве

    Коментиран от #116

  • 116 Хм, интересно

    7 2 Отговор

    До коментар #115 от "умен":

    Вуе, извинявай, ама ти наистина ли си завършил УНСС или каквото и да е там висшУ Убразование ?! Иначе си прав за едно, сега в тая политическа тиня доста глупости се правят (като поголовното вдигане на заплати на тунеядците), но бъди сигурен, че е до време. В момента в който нормалността се върне в страната, първото нещо което ще се направи е, да се спре с незаслуженото раздаване на високи заплати на всякакви агенции, служби, службички и темподобни. Нма как всяка година да се теглят милиарди кедити, за да се прави популистка политика с вдигане на заплати. Тия кредити освен че се получават, се и връщат, и то с лихвите. България не я чака нищо добро, защото няма реална икономическа среда и реален бизнес, всичко е делавери. И тях ще ги спрат, или поне ограничат, така че, лесните пари ще свършат. Видно е че нямаш познания в икономиката, затова направо ще ти кажа - подготви се за икономическа криза, безработица, повишаване на лихвите, липса на наематели и срив в цените на имотите. Не ти се върва, или поне не искаш да го приемеш - твой проблем, да не кажеш , че не си предупреден. Приятен ден и ако може по-малко злоба в коментарите ти и....помъчи се да пишеш що годе грамотно, обидно е да ти четем сел..ките остроумия

    Коментиран от #117

  • 117 Аз Кочо

    6 0 Отговор

    До коментар #116 от "Хм, интересно":

    Тоя играе две роли. В едната е образован и уж начетен. Когато го заковат в тая роля превключва на другата, неграмотен, глуповат и т н По този начин се измъква от разгрома в уж интелигентната му роля. След няколко дни се появява в наперената роля когато е попрочел тук там но недочел и така едно и също вече няколко години.Обикновенно играе по тъпата роля. И по рядко начетената....

    Коментиран от #118

  • 118 Мислиш ли

    5 0 Отговор

    До коментар #117 от "Аз Кочо":

    аз пък мисля, че когато пише що годе грамотно не го прави лично той, а женка му или някой друг покрай него, тоя е тотал щета по отношение на граматиката, както и по отношение на анализите и мисловната дейност. Силен е единствено в лакомията си

    Коментиран от #119

  • 119 Не, сигурен съм че е той

    4 1 Отговор

    До коментар #118 от "Мислиш ли":

    Играе две роли, и внимава за някой детайли
    Но от време на време забравя с кои никове е бил остроумен и с кои тъповат.

    Коментиран от #121

  • 120 До "умен" вуи

    6 2 Отговор
    България е абсолютно банкрутирала държава. Тя няма икономика, която да генерира финансови средства, с които да си връща външните дългове. И това е така, откакто почнахме да ги взимането по времето на Костов. Повтарям, България е в банкрут, по всички правила на финансовата наука, а единственият начин да не изпадне в дефолт е да продължава да взима заеми, с които да обслужва стари.

    Това становище изрази в социалните мрежи Димитър Гетов, специалист в сферата на международния бизнес и финанси, който работи извън България
  • 121 Той си е

    6 0 Отговор

    До коментар #119 от "Не, сигурен съм че е той":

    Само че, когато има време някой му прави редакция на граматиката, предполагам съпругата му, която е гражданка. Когато бърза да постне си е той, момчето новодомъкнало се в София като студент и излъгало някоя свястна софиянка
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.