Last news in Fakti

16 Май, 2014 10:07 4 245 1

Силно обезценяване на жилищата в Албания

  • албания-
  • жилища-
  • цени-
  • наем

С 10.2% са поевтинели цените на жилищата в Албания за първите три месеца на 2014 г. в сравнение с последното тримесечие на миналата година, сочат данните на Централната банка на Албания. Анализатори припомнят, че тенденцията на обезценяване на имотите продължава вече втора поредна година. Основната причина за това е слабото търсене и значителното количество на новопостроени апартаменти на фона на свития имотен пазар. Техният брой е около 20 000 по данни на строителни компании, като предлагането е съсредоточено в Тирана, Дурес и Вльора. Пазарът на нови жилища е затормозен и от факта, че интересът на преобладаващата част от инвеститорите е насочен към придобиване на имения в Тирана и околностите.

От началото на кризата през 2008 г. цените на имотите в страната загубиха 30% от стойността си. Най-голям спад е регистриран в сегмента на ваканционни имоти. Картината вероятно ще се промени, тъй като през последните месеци се наблюдава повишаване на интереса към този тип имоти.

Обратна е тенденцията при наемните нива на жилища. Повишаване от 13.1% се отчита при рентата на апартаменти в Албания за първото тримесечие на 2014-а.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Те пък едни жилища.....аси и бункерите!