19 Юли, 2005 00:00 1 145 0

Валери Петров:Морските ваканционни имоти вече не са атрактивни

  • имоти-
  • много-
  • бизнес-
  • българия-
  • големи-
  • инвестиции-
  • където-
  • основно-
  • години-
  • страни-
  • възвръщаемост-
  • пазар-
  • растеж-
  • румъния-
  • други-
  • европа-
  • инвеститори-
  • проекти-
  • подобни-
  • нормално-
  • голям-
  • инвеститорите-
  • директор-
  • търговски-
  • обаче-
  • имотите-
  • каква-
  • недвижими
Валери Петров е роден през 1964 г. в Пловдив. Завършил е Техническия университет, след което е специализирал бизнес мениджмънт в университета в Делауеър, САЩ, и е завършил мениджърска академия в Лондон. Голяма част от кариерата му е преминала в "Шел", където е заемал различни позиции, последната от които - търговски директор за България и Румъния. Работил е и в "Плама трейдинг", а до края на 2003 г. е бил изпълнителен директор на "Оргахим". От началото на 2004 г. е генерален директор на "Глоубъл Файненс" в България.


Г-н Петров, защо след инвестициите в хранителния сектор, търговията на дребно и телекомуникациите, "Глобал Файнънс" се насочва към недвижимите имоти?
- Ние сме гъвкав инвеститор и сме готови да вложим пари във всяка една индустрия или проект, където има добър мениджърски екип и възможност за бърз растеж. Наред с тези области имаме и инвестиции в редица други, като фармацевтиката, IT сектора, индустриални предприятия и т.н. Фондът ни за инвестиции в недвижими имоти е отражение на много бързия растеж в този сектор. Смятаме, че в недвижимите имоти все още има много възможности.


Заявихте намерение да инвестирате основно в бизнес площи, които са сочени от анализаторите като едни от най-обещаващите като доходност следващите години. Каква перспектива виждате на този пазар?
- Секторът на бизнес имотите действително е един от най-привлекателните, като в това число включвам търговски и развлекателни центрове, големи магазини тип мол, бизнес паркове, офис сгради, логистични центрове. Това се дължи на факта, че през последните години се развиваше основно строителството на жилищни сгради, а покрай големия ръст на туризма - и строителството на ваканционни комплекси и големи хотели по морето. По наша оценка обаче тези два сегмента - жилищният и ваканционният по морето, до голяма степен са пренаситени с инвестиции. Към тях бяха насочени твърде много капитали, а в същото време наблюдаваме спад в броя на туристите. В резултат на това възможностите за добра възвръщаемост в тези сегменти вече са доста по-ограничени. За разлика от тях в бизнес сектора тепърва се откриват добри възможности за инвестиции. Имам предвид както строителството на подобни обекти с цел продажба, така и по-дългосрочните проекти, свързани с управлението и отдаването им под наем.


Каква годишна възвръщаемост се смята за добра за бизнес сегмента у нас?
- Не бих се наел с точни прогнози без конкретен проект, но според мен всеки, който постигне средна годишна възвръщаемост над 10-12%, е направил добра инвестиция.


Според западни инвеститори в България може да се постигнат дори 15% годишно…
- Това вече е една чудесна възвръщаемост. По принцип може да се постигне, но много зависи от местоположението на обекта, от качеството на изпълнение и на управление на имота. Управлението на един бизнес имот е от изключителна важност за доходността, която той ще генерира. За съжаление у нас са малко хората и фирмите с опит в тази дейност.


Вашият фонд ще оперира основно на Балканите - България, Сърбия, Румъния. Защо се насочихте към този регион?
- Ненапразно Румъния и България се смятат за едни от най-бързоразвиващите се пазари в Европа, същото важи и за други страни в региона, като Сърбия и Турция. Всички тези страни имат годишен ръст на брутния вътрешен продукт над 5% до 7-8%. Това не може да бъде видяно никъде в Европа, където повечето икономики са или в рецесия, или имат вътрешни проблеми. Така че е нормално на Балканите да се гледа като на много перспективна група икономики, където се очаква висок растеж и през следващите години. Това важи и за пазара на имоти, който не може да се развива по-различно от останалите. Това, което основно привлича инвеститорите, е потенциалът за растеж.


Как би се отразило на тези възходящи тенденции евентуално отлагане на членството ни в ЕС?
- Още не ми се иска да вярвам, че това може да се случи, въпреки че сложните политически ситуации у нас и в Румъния може да доведат до задействане на предпазната клауза. Не смятам обаче, че отлагането на членството ни с една година ще се отрази съществено на нагласите на чуждестранните инвеститори в имоти и въобще на хода на икономиките в двете страни. И нашата, и румънската икономика вече са влезли в релсите и вървят в правилната посока. И двете страни са членки на НАТО, което също гарантира сигурността на инвеститорите от Западна Европа и отвъд океана. В момента интересът към пазара на имоти у нас е изключително голям, всеки ден идват нови инвеститори, навлизат нови фондове за недвижими имоти.


Да но много от тях идват, водени от очакванията за големи печалби от поскъпването на имотите с влизането ни в ЕС. Няма ли опасност те да заемат изчаквателни позиции?
- Разбира се има очаквания, че след влизането ни в ЕС цените на имотите ще продължат да нарастват с бързи темпове. Но от друга страна в перспективата на един инвеститор, не само в недвижими имоти, една година не е чак толкова голям период. Повечето залагат в разчетите си по-дълги хоризонти - три, пет, дори десет години.


Планирате да инвестирате в имоти 450 млн. евро. Каква част от тези средства ще бъде насочена към България?
- Първо да уточня, че капиталът на самия фонд е 150 млн. евро, но планираме да привлечем и дългово финансиране, което очаквам да ни осигури ресурса от 450 млн. евро. Няма правила как тези пари ще бъдат разпределени между отделните държави. Там, където има повече и по-интересни проекти, ще инвестираме най-много.


В България изграждането на големи търговски центрове и офис сгради засега е съсредоточено в София. Къде другаде в страната виждате възможности за подобни проекти?
- София е много по-голям пазар от всички останали в страната и е нормално тук възможностите да са и най-големи - и като брой, и като размер на проектите. Този пазар обаче започва да се насища и е нормално инвеститорите да се насочат към други региони. Варна вече се очертава като перспективен пазар за бизнес имоти, подобни тенденции има и в други големи градове, като Пловдив и Бургас, защо не и Русе.


Случва ли се вече това пренасочване на инвестиции към Варна?
- Да, този процес вече тече, но все още не е набрал инерция и е трудно да се проследи като дългосрочна тенденция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА