Last news in Fakti

13 Август, 2014 14:13 4 775 1

Осем обвинени за лихварство, отвличания и рекет

  • обвинени-
  • осем-
  • лихварство-
  • отвличания-
  • рекет

Събирането на дълговете от закъснели с плащанията по заемите, е ставало с особена жестокост и гаври.

Осем обвинени за лихварство, отвличания и рекет - 1
Снимки: МВР

На 11 август тази година, под ръководството на Специализираната прокуратура, е реализирана специализирана полицейска операция, при която е неутрализирана въоръжена организирана престъпна група, действала на територията на град Враца и страната, съобщиха от МВР.

Оперативно-издирвателните действия на служители от ГД “ Криминална полиция” (ГДКП) стартирали след получена информация за престъпна група, извършвала тежки криминални престъпления. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Специализираната прокуратура.

В хода на разследването криминалистите са установили, че лидер на групата е Ангел Попов на 35 г., известен с прякора Главестия. Той е криминално проявен, регистриран многократно за изнудване, телесни повреди и закани за убийство, изключително безскрупулен и жесток човек.

Изяснено е, че заедно с подбрани от него криминално проявени лица, Ангел Попов се е занимавал с незаконна лихварска дейност и събирал дължимите суми чрез принуда и насилие. Взелите заем получавали закани за убийство, имотите на част от тях бивали опожарени, често на длъжниците бил нанасян жесток побой.

При проведените оперативни действия били установени и членовете на групата: Анатоли Ангелов на 35 г., Цветомир Ценов на 37 г. - Квиц, Ивайло Николов на27г. - Зъбчо, Веселин Попов на 50г. - Лунгара, Милен Иванов на 38г. - Бижуто, Боил Комаревски на 60г. - Биби и 30-годишната Нина Македонска – всичките криминално проявени.

Криминалистите стигнали и до информацията, че групата разполага с незакононо автоматично оръжие, съпричастна е към извършването на поръчкови убийства на територията на страната, проявява особена жестокост и бруталност.

Стартиралата операция на служителите на ГДКП, съвместно с колегите им от ОДМВР-Враца и Дирекция „Специализирани полицейски сили“, е реализирана след планиране на действията, съгласувани и под ръководството на Специализираната прокуратура.

В хода им са извършени претърсвания на няколко адреса в Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Гложене и с. Галиче. Оттам са иззети голямо количество документи, записни заповеди, договори, чужди дебитни и лични карти, свидетелства за правоуправление на МПС, мобилни телефони и СИМ карти, черни маски, пушка помпа, друго оръжие и боеприпаси за него, голямо количество златни накити с неустановен произход, бухалки, белезници, крупни парични суми.

На 12 август 2014 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осемте участници в организирана престъпна група, създадена с цел лихварство, отвличания и рекет, съобщиха от прокуратурата.

Обвинения са повдигнати на ръководителите на групата -братята Ангел Попов и Веселин Попов.

Като участници са привлечени, Анатоли Ангелов, Цветомир Ценов, Милен Иванов, Ивайло Николов, Боил Комаревски и Нина Македонска.

На двама от участниците в групата предстои обвиненията да бъдат предявени – Анатоли Ангелов изтърпява присъда за убийство в български затвор, а Веселин Попов е в чужбина.

Обвинение за съучастие в част от престъпленията на група (без да е участник в групата) е повдигнато и на сина на Веселин Попов – Веселин Веселинов Попов. Той също е извън пределите на страната.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от 2008 г. на територията на Враца, Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Галиче и други селища в региона. Участниците са предоставяли заеми на нуждаещи се, като лихвите, налагани на длъжниците, често са достигали и надхвърляли двукратно дадените „на кредит“ суми. Събирането на дълговете от закъснели с плащанията, е ставало с особена жестокост и гаври.

В хода на разследването са използвани СРС. Пострадали от групата и свидетели са разпитани пред съдия, иззети са множество доказателства.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на шестимата с предявени обвинения е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярката „Задържане под стража“ за всеки от тях.

В ход е процедура по обявяване за международно издирване на Веселин Попов и Веселин Веселинов Попов, предстои предявяване на обвиненията на лишения от свобода Анатоли Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маджо

    0 0 Отговор
    Това дами и господа са безскруполни изроди ОТ село Ценково, Затова по нашите хубави села не останаха млади хора а само такива измети като тези ,