Last news in Fakti

10 Септември, 2014 15:50 1 562 1

Съдът отложи делото за екстрадиране на Кобляков

  • кобляков-
  • съдът-
  • делото-
  • екстрадиране

Отлагането му е мотивирано с това, че няма достатъчно информация за твърдените престъпления от него

Съдът отложи делото за екстрадиране на Кобляков - 1
Снимки: БТА

Софийският градски съд (СГС) отложи за 21 октомври делото за екстрадицията на руския дисидент Николай Кобляков, поискана от Москва по обвинение за извършени от него престъпления – измама в размер на 42 млн. рубли (1.2 млн. евро), съобщиха от legalworld.bg.

Отлагането на делото съдия Десислав Любомиров от СГС мотивира с недостатъчна информация за твърдените престъпления, извършени от Кобляков, основно заради липса на яснота по коя редакция на руския Наказателен кодекс е повдигнато обвинението. По тази причина съдът изисква от руските власти да представят допълнителна информация, която трябва да бъде сторено в едномесечен срок.

В документите по екстрадицията се сочи текста на чл. 159, ал. 4 от Наказателния кодекс на Русия. В молбата за екстрадицията на Кобляков е посочена редакция на руския Наказателен кодекс от 13 юни 1996 г., но в приложеното към преписката постановление за привличането му като обвиняем се цитира текст на закона в редакция от март 2011 г. Същевременно Кобляков е обвинен за извършването на измама в периода в периода 2004-2005 г.

"Тъй като в молбата за екстрадиция не са посочени други закони, е невъзможно за СГС да определи кой е бил действащият закон към периода, за който е бил привлечен като обвиняем Кобляков", се сочи в определението на съдия Десислав Любомиров.

Освен това съдът поиска да разбере дали към момента на деянието или след него, то не е било амнистирано.

Съдия Любомиров остави без уважение молбата на Кобляков да му бъде разрешено да пътува до Париж за една седмица във връзка с негов ангажимент. Въпреки, че от прокуратурата не възразиха срещу това искане, според съдия Любомиров характерът на производството и причините за неговото отлагане не предполагат възможност Кобляков да бъде пуснат да пътува зад граница. Този отказ на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок. Във вторник апелативният съд му наложи най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Николай Кобляков е руски и френски гражданин, известен като противник на Путин и основател на френската неправителствена организация "Свободна Русия". При пристигането си в България в началото на август той бе задържан на летище София като издирван чрез Интерпол по искане на Москва.

Според правозащитни организации той е преследван от режима на Путин по политически причини.

В началото на миналата седмица Кобляков внесе искане до президента Росен Плевнелиев за предоставяне на политическо убежище. При президента е внесена и подписка в подкрепа на искането.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧВОР

    0 0 Отговор
    АБЕ ТОЯ АЙДУК ТРЯБВА ДА ЛЕЖИ СТО ГОДИНИ В РУСИЯ....ВСИЧКИ КРАДЦИ И УБИИЦИ СЕ ИЗКАРВАТ ДЕСИДЕНТИ.....ТО И УБИИЦИИТЕ НА ЧОРАТА СЕ ИЗКАРАХА ДЕСИДЕНТИ АМА НЕЙСЕ....