Last news in Fakti

4 Декември, 2014 11:43 1 815 3

Окончателно: 9 години затвор за таксиджията помел 12 души

  • михаил куртев

Жена и дете загинаха при инцидента през юли месец миналата година

Окончателно: 9 години затвор за таксиджията помел 12 души - 1
Снимка: БТА

Върховният касационен съд окончателно потвърди 9-годишната присъда на таксиметровия шофьор Михаил Куртев, който през юли 2013 г. помете 12 души на автобусна спирка на столичното "Цариградско шосе".

При инцидента, който стана на бул. "Цариградско шосе" през юли миналата година, починаха двама души - 6-годишната Елена и 25-годишната Станислава Асенова.

Беше установено, че Куртев се качил да кара таксито си, след като преди това се почерпил с мента. Експертизите по случая сочат, че таксиджията е карал с превишена скорост и с близо 2 промила алкохол в кръвта.

Случаят предизвика вълна от широко обществено недоволство. Присъдата на Куртев беше намалена от максималната предвидена в закона, тъй като той сам признава вината си още в първото заседание.

Първо Софийският градски съд, а след това и апелативните съдии решиха, че таксиметровият шофьор, който призна, че е пил мента преди инцидента, трябва да прекара 9 години в затвора. Те лишиха Куртев и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 12 години.

Сега Върховният касационен съд изцяло потвърди решението на предходните инстанции, като записа в решението си, че наложените му наказания са справедливи, предвид максималното наказание, което е могъл да получи - 13,5 години.

"Всяко намаляване би било белязано с неоправдана снизходителност. Изводи за необходимост от увеличаването му пък не биха отразили верен подход с оглед генералната превенция , а що се касае до личната - биха озлобили касатора във връзка с възможно най-дългия период на лишаване от свобода, определен за неговото поправяне и превъзпитание", пишат в мотивите си върховните магистрати.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    2 0 Отговор
    9 годин ше го храним и пойм и безплатен лекар през това време....а ние ше блъскаме да ядем и като се обадиш ллинейка няма да дойде...кой е в затвора а?
  • 2 аз

    1 0 Отговор
    Минете му с валяк през краката,та като излезе да се мъчи цял живот
  • 3 Toko

    0 0 Отговор
    ПРАВОСЪДИЕ ПО БЪЛГАРСКИ!!!!!!!!!!!!