Last news in Fakti

7 Май, 2015 17:26 1 281 3

Прокуратурата се съгласи, че няма виновни за аферата "Костинброд"

  • костинброд-
  • росен желязков-
  • прокуратура-
  • виновни

Оправдателната присъда на бившия главен секретар на МС Росен Желязков влезе в сила

Оправдателната присъда на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков по така наречената "Костинбродска афера" влезе в сила. Прокуратурата се е отказала да протестира решението на Софийския градски съд, казаха БНР от държавното обвинение.

Лаконичното обяснение е, че това е решение на наблюдаващите прокурори и че повече коментари няма да има.

Да се остави да влезе в сила оправдателната присъда на Росен Желязков обаче е изненада, тъй като преди три седмица Теодора Златева и Нина Кирилова заявиха, че ще я протестират. Малко преди решението на съдия Ани Захариева те поискаха двегодишна условна присъда с четири години изпитателен срок за бившия главен секретар на Министерския съвет в служебния кабинет на Марин Райков. Обвинението настоя още Росен Желязков да не заема висши държавни или обществени постове за две години. И всичко това, защото смята, че той е извършил престъпление по служба, като не е осъществил контрол при отпечатването на бюлетините, за да набави облага за печатницата "Мултипринт".

Аферата с близо 400 000-те надтиражни и годни за гласуване бюлетини гръмна в деня за размисъл преди предсрочните парламентарни избори през май 2013-а година. Прокуратурата показа - първо на мултимедия, а после и на живо - в гаража в ДАНС, опакованите в палета бюлетини. В обвинителния акт на Росен Желязков се твърдеше, че бездействието му е провокирало обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт.

След като чу в средата на април "невинен", Желязков, който в момента е съветник на премиера Бойко Борисов, каза, че има "институционално мислене", затова няма да съди държавата в Страсбург.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рамзес III

    0 0 Отговор
    Какво ли ще кажат Мая Манолова и Лютви Местан ?Може би сега ще бъдат безмълвни?
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Как няма бе? Толкова репортажи се показаха,толкова хартия се изписа,нямало?Я търсете ,ами ония бюлетини готовите дето бяха написани за къде са,с тях какво стана,ако са брак тя печатницата ще фалира бе ако на всяко печатане прави толкова брак.Май като дойдат ГЕРБ на власт няма нарушения, като са БСП има нарушения,я се разберете,защото няма да гласуваме вече за вас,а за ПАТРИОТИЧНИЯ ФРОНТ,АТАКА,ВМРО,и още други,аааа...
  • 3 смийгъл

    0 0 Отговор
    хаха, някой да не би да е очаквал в тази беззаконова държава да се случи нещо друго?