Last news in Fakti

17 Юли, 2015 18:12 3 750 1

Възобновиха делото за смъртта на Чората

  • чората-
  • ангел димитров – чората-
  • смъртта-
  • възобновиха-
  • дело

ВКС го върна за ново разглеждане от друг състав

Възобновиха делото за смъртта на Чората - 1
Снимка: Е-79

Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане от друг състав делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората, съобщиха от съда.

Съдът постанови решение, с което отмени по реда на възобновяването решение № 141/09.06.2011г., постановено по н.д. № 54/2011г. на ВКС, І н.о. (делото „Чората“) и върна делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд.

Повод за възобновяването е искане на главния прокурор на Република България с правно основание чл. 422 ал.1 т.4 НПК, а именно решение на ЕСПЧ по делото „Димитрови и други срещу България”, с което са констатирани нарушения по чл. 2 и чл. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека.

Делото ще бъде докладвано на председателя на Наказателна колегия с оглед образуването на касационно производство по протест на прокурор от Военно-апелативна прокуратура, по жалби на подсъдимите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов и по жалба на частните обвинители и граждански ишци по делото срещу решение на Военно-апелативния съд No 64/2010 г. по внохд No 5/2010 г.

Факти.бг припомня, че  Ангел Димитров - Чората беше задържан в Благоевград в хода на акция "Респект", разпоредена от бившия вътрешен министър Румен Петков. Смъртта му настъпи докато беше с белезници. Една от експертизите по случая твърдеше, че Димитров е починал от тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата. Въз основа на това заключение петимата полицаи, участвали в задържането му, бяха осъдени на общо 91 години затвор за убийството на Димитров.

За смъртта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов. Първоначално петимата полицаи получиха осъдителни присъди - майор Мирослав Писов бе осъден на 19 години лишаване от свобода, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 18 години. След това обаче ВКС ги призна за невиновни и ги оправда.

Според Европейския съд по правата на човека българските върховни магистрати са излезли извън обичайната си роля и са преразгледали фактите, установени от долните инстанции по един много ограничен начин, фокусирайки се единствено върху медицинските доказателства за причината за смъртта, като част от медицинските доказетелства не са включени в анализа.

Заради нарушаването на основните човешки права, както и заради неефективното вътрешно разследване на МВР по случая, страната ни трябва да плати 50 000 евро на родителите на Ангел Димитров, на сина му и на жената, с която е живял на съпружески начала и близо 35 000 лева за разноски.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2dw

    0 0 Отговор
    Баф м... му;
    искам да съм ром,ромей, м....л или и циганин
    няма да плащам данъци вода ток, кот ми ареса са си го зимам, да ни ми тряба,ша го продам на заложната за лев, или на жележо