Last news in Fakti

15 Септември, 2011 11:47 1 358 0

Зачестяват кражбите на масло от електрически съоръжения

  • трансформатор-
  • чез-
  • кражби

От началото на годината от трансформатори на ЧЕЗ са източени 18 825 литра масло на стойност 43 хил. лева

ЧЕЗ сигнализира за зачестяване на кражби на трансформаторно масло от съоръжения на компанията. От началото на 2011 г. до средата на месец август от трансформатори са източени 18 825 литра масло на стойност близо 43 хил. лв. Това е два пъти повече в сравнение с периода януари-август на 2010 г., пресмятат от компанията.

Щетите от повредени трансформатори вследствие на кражби на масло от началото на 2011 г. до средата на август възлизат на 160 хил. лева докато за същия период на миналата година те са били 66 хил. лв.

След приетите в началото на годината промени в Закона за управление на отпадъците посегателствата над съоръженията на ЧЕЗ като цяло са намалели за сметка на кражбите на трансформаторно масло, които са все по-често явление. То е атрактивно за крадците, тъй като се използва за гориво на селскостопански машини през лятото, а през зимата – за отопление с нафтови печки. Често се посяга и към цели трансформатори заради медната им сърцевина.

„Подобни противообществени деяния преди всичко застрашават сигурността на доставките за нашите клиенти. Компанията ни е принудена да влага извънредни средства във възстановяване на щетите, докато сумата би могла да бъде инвестирана в модернизиране на мрежата и подобряване на услугите за потребителите. Затова се обръщаме с апел към компетентните органи за упражняване на стриктен контрол. Отправяме призив и към потребителите да проявяват гражданско съзнание и да подават сигнали в полицията при наличието на ситуации, застрашаващи сигурността и интереса на обществото“, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

От началото на 2011 г. до средата на месец август стойността на щетите вследствие на посегателства над съоръжения на ЧЕЗ надвишава 2,6 млн. лева. Над 7 млн. лева са нанесените щети за същия период през 2010 г. За цялата 2010г. тази сума възлиза на 10 млн. лева, или 14% от общия средногодишен размер на одобрените инвестиции. Всяка година ЧЕЗ отделя над 2 млн. лева за охрана на съоръженията си - над 20 хил. трафопоста и повече от 60 хил. км мрежа. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА