Last news in Fakti

8 Декември, 2015 14:34 1 152 1

Прокуратурата поиска делото за шестте "Не!!!" срещу Цветанов да се върне на САС

  • цветанов-
  • върне-
  • сас-
  • прокуратурата-
  • поиска-
  • делото

Според адвокат Менков обвинението е направило нелеп пропуск, защото не поискало осъждане и при ново връщане апелативният съд можел само да оправдае пак бившия министър

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказаното прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), известно като шестте "Не!!!" да бъде върнато на друг състав на Софийския апелативен съд (САС). Това поиска от Върховния касационен съд (ВКС) прокуратурата, след като процесът за втори път стигна до последната инстанция, съобщи „Правен свят“.

Според обвинението Цветанов е отказал прилагане на СРС, които са поискани от прокурор и разрешени от съдия, като е поставил под разрешенията 6 пъти "НЕ!!!". На две инстанции той беше осъден на 4 години затвор по това обвинение, но през юни ВКС върна делото, като мнозинството му прецени, че съставът на САС, който е осъдил Цветанов, е бил пристрастен. Друг състав на апелативния съд реши след това, че Цветанов е невинен - не се бил намесил в работата на съдебната власт, а обвинението било сбъркано.

След днешното заседание във ВКС, адвокат Менко Менков, който защитава Цветанов, каза, че прокуратурата е допуснала грешка, защото не поискала от върховните съдии осъждане на подсъдимия, а само връщане на делото.

"В касационния протест прокуратурата е поискала само отмяна на оправдателната присъда на Цветан Цветанов и връщане на делото на друг състав на апелативния съд. В протеста не е посочено, че прокуратурата иска г-н Цветанов да бъде осъден. Вероятно това е някакъв нелеп пропуск, но законът изрично задължава обжалващия, в случая това е прокурорът, да каже на ВКС какво иска да се случи след връщане на делото. Което означава, че всички аргументи, които изложи прокуратурата, съответно и защитата, дори да доведат до ново разглеждане пред състав на апелативния съд, не могат да доведат до осъждане", обясни виждането си адвокат Менков.

Позицията на защитата пък остава непроменена - Цветанов не е извършил престъпление, а е изпълнил законовите си правомощия и всичко това не представлява какъвто и да е състав на престъпление, а изпълнение на служебните му задължения.

Според Менков при ново разглеждане САС може единствено отново да оправдае клиента му. Защитникът оправдава действията на Цветанов с текстове от Инструкция за прилагане на СРС от 2003 г., в които е  разписано задължение на главния секретар като висша професионална длъжност в МВР, предварително да съгласува прилагането на СРС с министъра. В случая Калин Георгиев не е извършил съгласуването, няма негов подпис и това означава, че той не е съгласен с разпореждане за прилагане. Когато е бил съгласен с слагал своя подпис, обясни Менков.

След заседанието днес Цветанов коментира пред медиите и скандала със записите между бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова. Той категорично заяви, че не се разпознава в тях и определи като "недопустимо е в една правова държава да има подобни словесни разговори между представители от съдебната система".

Бившият МВР-шеф отново подчерта, че след като започнаха серията дела срещу него, е спрял контактите си с Янева. Цветанов каза обаче, че не бил чувал никога от нея да ползва термини, като "опраскване". Такива не ползвал и премиерът Бойко Борисов.

Относно очакваното утре гласуване в парламента на конституционните промени, шефът на групата на ГЕРБ каза, че се надява да бъде подкрепен онзи вариант, който през лятото беше определен като "исторически компромис". Според Цветанов утре ще има 160 гласа за промени в основния закон, но още не е ясно дали те няма да са допълнително орязани.

"Преговорите не са спирали и в последните дни. Винаги съм заявявал, че подкрепям правосъдния министър", допълни Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    0 0 Отговор
    много ясно че ще има пропуск след като менко е занесъл подкуп....а цоко заслужава 14 г.каторга,лошото е че няма смел съдия които да му ги даде...евала на състава които му даде 4 г.малко са за него но все пак е нещо...