Last news in Fakti

3 Май, 2016 17:17 9 319 1

Бомбите на ДАЕШ неоткриваеми

  • бомбите-
  • "ислямска държава"-
  • се правят-
  • лесно-
  • детектори

На теория скенерите съществуват, но не е ясно дали изобщо някой ги използва

Бомбите на ДАЕШ неоткриваеми - 1
Снимка: БТА

Бомбата "Майката на Сатаната", която беше използвана от самоубийствените атентатори от "Ислямска държава", може да се направи лесно, но за приготвянето й са необходими химически познания.  Откриването на опасното взривно устройство обаче не е толкова невъзможно и специално за него са разработени детектори, които могат да го засичат. Това заяви за Факти.бг професор Владимир Божинов, ръководител на катедрата "Органичен синтез и горива" от Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Проучване на Факти.бг установи, че не е ясно, дали изобщо устройството се използва от службите и колко от държавите - членки на Европейския съюз разполагат с подобни детектори.

В първата част от разследването на Факти.бг ви разкрихме, че същата бомба е взривена преди 3 години в Пловдив, но не е била използвана за терористични цели, а заради спор за лека кола. Случаят приключва с осъдителна присъда от Апелативния съд в Пловдив за Пеньо Добревски, който не отрича деянието.

Решихме да потърсим водещи експерти в областта на химията и взривните устройства, които да разкрият повече подробности, защо "Майката на Сатаната" е толкова опасна бомба и може ли наистина да бъде засечена на публични места.

Откъде идва името на "Майката на Сатаната"

Както вече ви разказахме в първата част на нашето разследване в научните среди името на джихадистката бомба е триацетон трипероксид, позната още и като пероксиацетон. За направата й са необходими смеси от различни киселини (Факти.бг няма да разкрие необходимите съставки).  

Проучването на бомбата започва още от края на XIX век и се състои от синтезирането на киселини. "Тези киселини обаче са ограничени за продажба, не може всеки да ги купи, освен ако търговците не нарушат  "Регламентираното ограничение (SEC-2010 1041)", заяви за Факти.бг професор Божинов.

Въпросното ограничение на Европейската комисия представлява регламент, който цели ограничаване на масовия потребител към опасни съставки,  достъпни на пазара. Професор Станчо Петков, експерт в областта на взривните вещества и бивш директор на военния завод "Терем", е на мнение, че нужните съставки, за направата на "Майката на Сатаната" са достъпни.

"В последно време в средствата за масова информация се обсъжда въпросът за използването на самоделно взривно устройство от терористите. Взривът е наричан в публичното пространство „Майката на Сатаната” или триацетон трипероксид, познато още като пероксиацетон – мощна смес, която може да се направи от домакински химични почистващи препарати - малко боя за коса, малко препарат за прочистване на запушена канализация, няколко капки разтворител като всичко това може да се пренесе в отделни съдове от различни  напитки", заяви специалистът за Факти.бг. Оказва се, че за направата на смъртоносната бомба трябва да се премине през няколко етапа на химични процеси, които са изключително рискови за бомбаджията.

" Първо, нужно е да се достави водороден прекис с нужната концентрация. Това не е така просто, тъй като в аптеките основно се продава трипроцентен разтвор, който е необходим да се подложи на лабораторна обработка - изпаряване, за получаване на нужната концентрация. Тази операция е изключително рискована, тъй като може да възникне пожар в „полевата лаборатория” –  примерно „тоалетната."

Оттук идва и името на бомбата, която носи рискове за атентаторите още в самото начало на нейното създаване - този, който я прави, трябва много точно да спазва дозировката на "рецептата", ако желае да постигне смъртоносен ефект, но не само за себе си.

"Ислямска държава", за която се предполага, че учи бомбените си експерти да боравят с "Майката на Сатаната", има горчив опит от подобни експерименти.  През февруари 2014- а година неин член и бомбаджия - аматьор с френско гражданство, е заловен в известния средиземноморски курорт Кан при опит да набута безуспешно „Майката на Сатаната“ в използвани кен опаковки от енергийна напитка.

" Оттук нататък започва „по-веселата част”. В различни съдове от определени напитки се наливат съответните съставки  с цел незабелязано да могат да се пренесат през пунктовете за проверка.  Изливането на водородния прекис и ацетона в една бутилка е възможно при условие, че сместа бъде достатъчно охладена. За тази цел ще бъде необходимо голямо количество хладилни чанти с лед, термометър, голям стъклен съд с оразмерявания, стъклена пръчица за разбъркване и лабораторни пипети. Всичко това ще бъде необходимо за изработване на необходимата смес, ако не искаме да се запалим в процеса на приготвяне", заяви още професор Петков. Той уточни, че ако лаборантът не се задуши от изпаренията на киселините и ако никой наблизо не усети силната миризма, е възможно да се направи "Майката на Сатаната". Мненията в научните среди обаче, колко е опасна тази бомба, са различни.

Колко е мощна бомбата на терористите?

Според някои, тази бомба е само опасна за този, който я приготвя, и дори синтезирана правилно, не може да направи големи поражения. Според други, обаче, бомбата е непредсказуема и силно разрушителна.

 "Гениалността на тази схема се състои в това, че бомбата лесно се детонира", заяви бившият директор на военния завод "Терем". "Но за да се произведе взрив с достатъчна сила, способен да порази целта, е необходимо достатъчно голяма точност при синтеза, за да се достигне до необходимата мощност. Но за да се осъществи „масово убийство от невиждан мащаб”, както се е изразил комисарят на полицията в Лондон Пол Стивансън, е необходимо качествено взривно устройство. Разбира се, може да се „скалъпи” всякаква смес, но тази смес е способна да потроши няколко прозореца. В най-добрия случай няколко души могат да пострадат от осколките и това е максимумът, който може да се получи", заяви Станчо Петков.

Ръководителят на катедрата по "Органичен синтез и горива" Владимир Божинов е на друго мнение. Според преподавателя този тип бомба се използва както за иницииращ първичен взрив при правенето на бомба, така и за вторичен, като и в двата случая тя е изключително опасна. "Не знам, дали мощността на триацетон трипероксида е 80% от мощността на динамита, но със сигурност бризантната му мощност е съизмерима с тази на тротила", категоричен е професор Божинов.

Бомбата обаче не се използва от военните. Причината - тя има голяма чувствителност към удар, към триене и от възпламеняване. Затова стане ли дума за експлозиви военните наблягат на по-надеждни бомби, които да гърмят само тогава, когато трябва се детонират.

" Не трябва да забравяме, че бомбата е изключително неустойчива смес, това трябва да го знаят и безразсъдни терористи, за да не се взривят, докато пътуват в таксито до аерогарата", коментира и професор Петков.

Съществува и дискусия къде терористите приготвят бомбата. В някои случаи, както с този в Кан през 2014-а година, бомбата от камикадзето се приготвя в тайна квартира, но за да се пренесе и взриви на определено след това място, крие рискове от спонтанен взрив, тъй като бомбата е изключително неустойчива. Другият вариант - бомбата да бъде приготвена примерно в тоалетната на борда на самолет, според професор Петков, граничи с фантастиката и холивудските филми. Друг е въпросът, че вече приготвена и синтезирана по правилния начин, "Майката на Сатаната" е практически неоткриваема на публични места.

Защо никой не може да открие с детектор "Майката на Сатаната" ?

Бомбата се взривява по нетипичен за останалите взривове начин - не гори при детонация, а материалите, от които е създадена,  правят и най-модерните скенери на летища и гари да приличат на детски играчки. Затова и повечето експерти се обединяват около мнението, че въпреки големите недостатъци терористите от "Ислямска държава" неслучайно са избрали "Майката на Сатаната" за запазена марка на своите атентати. Според професор Божинов причината се крие във факта, че за разлика от другите взривни вещества, това не съдържа азот, което изключително затруднява сигурността по транспортните обекти. 

"Интересно е обаче, че е открит начин за неговата детекция, която се основава имено на неговата летливост. Още повече, че в комфортни човешки условия - температура на околната среда, неговото изпарение рязко се увеличава. На тази основа е създаден кварцов детектор."

Кварцовият детектор работи под въздействието на определени изменения на въздуха. В него има определени химични вещества. Когато детекторът засече промяна на състоянието, неговите частици започват да резонират.

"Комбинацията от тези три химични вещества позволява да се реагира именно на изпаренията от триацетон трипероксид! Времето за работа на детектора е не повече от 5 секунди. Не знам обаче, дали това устройство вече се използва в практиката”, заяви преподавателят.

Причината за създаването на такъв детектор е точно заради невидимото за останалите скенери опасно взривно вещество, използвано от джихадистите. Устройството, поне на теория, е разработено, но до момента не е ясно, дали изобщо някой го използва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенко тъпото

    0 0 Отговор
    Как така са неоткриваеми? Нали винаги, когато избухнат се разбира, къде се намират?