Last news in Fakti

11 Юли, 2016 13:48 2 045 0

Фабриките в Испания произвеждали 500 кутии цигари в минута

  • испания-
  • произвеждали-
  • цигари

Важна е колаборацията между различните органи и това е важно за борбата с организираната престъпност. Това е още един пример на работата ни от последните 4-5 г. насам. Борим се не само за всяка кутия с цигари, но и с цялата организирана престъпност. Това заяви на съвместна пресконференция в Мадрид днес директорката на испанските митници г-жа Биляр Хораро.

Тя припомни, че испанските власти работят от 2013 г. срещу нелегалните фабрики, като тогава са разбити две от тях.

Подчертавам, че преследваме транзакциите и цялото движение на организираната престъпност. От тази операция можем да кажем, че имаше перфектност в работата, тъй като машините са били абсолютно перфектни. В една от фабриките е намерена продукция на 500 кутии за минута. Може да си направите сметка за колко пари, които са без ДДС може да се говори. От „Митници“ ще работим взаимно с полицията и ще поддържаме тази линия на работа, каза още Биляр Хораро.

Фактът, че са разкрити едновременно и трите незаконни фабрики, работили на територията на Испания, говори, че става въпрос за голяма организация, каза Игнасио Косидо, директор на Националната полиция на Испания

По думите му операцията е значителен мащаб, защото в случая става въпрос за 8 милиона евро и 22 задържани. Той благодари на българските власти за добрата работа, но и отправи апел към потребителите като каза, да следят какво купуват. По думите му няма полезен тютюн, но онзи, който е произведен без контрол, е още по-опасен. Интересно, според него, е че хората, работили в тези фабрики, не са си позволявали да пушат от тези цигари, защото са знаели какви рискове за здравето крият. 

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов поднесе поздравите на главния секретар на МВР  г-н Георги Костов към всички отговорни служители от испанска страна за перфектно проведената операция.  Работата продължи доста време, но даде добър резултат, констатира той. Спиридонов заяви, че са  събирали информация по въпросната група от август миналата година. Информацията е събирана чрез офицера за връзка на Испания в София. Оперативната информация постоянно течеше, че български граждани идват в Испания да работят в нелегални фабрики. Тази въпросна нелегална дейност има отношение към формиране на фиска на една държава, заяви Спиридонов. Той подчерта, че лично  премиерът на България Бойко Борисов има основна заслуга за тази информация. Той беше в течение на информацията, която се подаваше на испанските колеги. Спиридонов благодари и на Калин Ритов, шеф на отдел контрабанда, който е наблюдавал операцията в Испания. Нашето сътрудничество върви в добра посока. Сътрудничеството с Испания не е от вчера, каза Спиридонов, който отбеляза, че и други негови двама български колеги са наградени по линия на киберпрестъпността.

Анхел  Делгато, директор Митници – Испания заяви, че  с тази операция още един път се доказва добрата  взаимна работа – на Национална полиция и митниците. Той отбеляза, че и в трите нелегални фабрики са открити машините и техниката, които са на високо технологично ниво. Само във фабриката в Толедо говорим за нелегално производство за 5 милиона евро.

Задържаните в операцията са от градовете Плевен, Пловдив, Пазарджик и Хасково, бивши работници в държавни фабрики. Има сведения и за постоянно живеещи в Испания българи, участвали в схемата, но тяхната роля ще се уточнява тепърва.

Работниците във фабриките са живеели незаконно в ненормални условия за живот. Заплатите, които са получавали обаче са били доста солидни.

Фабриките са работели перфектно с видеокамери и цялата необходима сигурност и не е имало видими белези, че там се е провеждала незаконна дейност.

Разследването е започнало от 2014 г., като властите са имали информация за престъпната дейност.

Цигарите са се разпространявали в европейки държави, като властите в Испания предстои да уточнят, в кои точно държави.

От задържаните, 5 лица са криминално проявени на територията на страната. За други пък е установено че преди са работели за други подобни фабрики.

Колкото до мрежата на разпространение повечето цигари са били произведени за разпространение в Испания, но не е изключено и това да да са изпращани и в други страни.

От 2014 г. ГДБОП са разбили 7 нелегални фабрики за цигари в страните Унгария, Белгия, Полша и Испания. Тази операция е прецедент с това, че с една операция са разбити 3 нелегални фабрики. В международен обем няма информация за друга подобна операция на територията на Европа, каза още Спиридонов.

Двама български граждани са осъществявали логистиката. Те са били на доста високо ниво и с големи финансови възможности. Не се е стигнало до тези, които са стояли на върха от българска страна обаче, заяви Спиридонов.

Фабриката в Толедо е изключително модерна. Смята се, че тя е била финансирана от другите две. Говорим за чисто нови машини, които позволяват работния процес да се извършва така, че да не се чува нищо от самите складове. В съседство има къщи и живеещите на са разбрали, че там се Извършва такава дейност, обясни още той.

Според нас едно и също лице е ръководило процеса във фабриките. Един от задържаните е посрещал работещите, като конспиративно, с дни, обикаляли Испания, за да прикрият дейността си. Всички от задържаните имат специфични познания в производството на цигари. Това са европейски граждани, които са можели да се движат в ЕС абсолютно легално.

За акцията за нелегални фабрики за производство на цигари в Испания министър-председателят коментира, че често се гледа само негативното в България. „Не виждаме страната през чуждите очи. Когато заловим 200 кг хероин го приемаме за нормално, когато разбиваме непрекъснато печатници за фалшиви пари или за контрабандни или нелегални цигари, които ощетяват бюджетите – пак е нещо нормално. Но за Европа това са от най-добрите операции. Ние сме в операцията от самото начало. Първо работихме с Доналд Туск и Полша, помогнахме им да разкрият същите схеми. Имаме успешни операции и в Унгария заедно с Виктор Орбан. И сега с Мариано Рахой дадохме такава възможност максимално добре да се работи, за да стигнем до три огромни фабрики за милиони евро, които ощетяват бюджета на Испания, но и на целия ЕС. Поздравявам всички колеги, които работиха. Надявам се поне днес да кажат добри думи за министър Бъчварова, за МВР, за прокурорите и за всички други, които положиха много усилия, за да се свърши тази работа.

 

Факти.бг припомня, че при акцията бяха задържани 22 души. 20 от тях са наши сънародници.

Разбитите фабрики са били модерно оборудвани, помещенията дори са били шумоизолирани, а произвежданата нелегална продукция, е била пласирана на пазара във Великобритания и Франция. 

Операцията е значителен мащаб, защото в случая става въпрос за 8 милиона евро и 22 задържани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА