2 Август, 2016 21:00 1 799 0

Обвинения за едни от най-големите ало измамници у нас

  • ало измамници-
  • обвинения-
  • големите-
  • измамници
Обвинения за едни от най-големите ало измамници у нас - 1

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми Димитър Серафимов - Келеша, на 47 г., и Серафим Серафимов - Люляка, на 52 г., за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага са възбудили и поддържали заблуждение у някого и с това са му причинили имотна вреда, като за Серафим Серафимов деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

До момента е установено, че двамата са участвали в схема за телефонна измама на 68-годишна жена от гр. Пловдив, като й причинили имотна вреда в размер на 2 000 лева. На 23 юли 2016 г. пострадалата получила телефонно обаждане от непозната жена.

Тя се представила за нейната племенница, която живеела и работила в Германия. Обяснила, че изпраща в България колет със спестяванията си от 32 000 евро по куриер на име Иван Иванов.

„Племенницата“ помолила пострадалата да плати митническите такси за освобождаването на пратката. Жената обяснила, че има 2 000 лева и се съгласила да свърши услуга на роднината си.  По-късно по телефона на пострадалата се обадил мъж, който се представил за Иван Иванов и поискал 3 200 евро за освобождаване на пратката. Жената отговорила, че не разполага с тази сума и предала 2 000 лева, като записала и съобщила по телефона номерата на банкнотите.

В хода на разследването е установено, че двамата обвиняеми са участвали и в телефонна измама спрямо 89-годишна жена от гр. Пловдив. На 12 юли 2016 г. на стационарния телефон на пострадалата се обадил мъж, който се представил за неин внук и съобщил, че се намира в Гърция. Той обяснил, че същата вечер негов приятел ще пътува за Германия и трябва да му остави папка с документи в България, за което трябва да се заплатят 4 800 лева. Жената обяснила, че има само 1000 лева, които пазела за погребение и може да му ги даде, което е станало. И в този случай пострадалата продиктувала серийните номера на банкнотите.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив са извършени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, одобрени от съда, назначени са експертизи, иззети са веществени доказателства.

На 1 август 2016 г. по искане на Районна прокуратура-Пловдив съдът е определил постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.   

Факти.бг припомня, че Димитър Серафимов - Келеша и Серафим Серафимов - Люляка са спрягани за едни от най-големите телефонни измамници. Двамата са братовчеди. Фамилията им, която е от плевенското село Градище, е сочена за една от основните групи в този вид измами. 

В предаването „Разследване” на Нова телевизия преди четири години Васил Иванов разказа за схемата и историите на хората, изгубили хиляди като жертви на измамниците.

Схемата е на три нива. Босовете прибират около 80% от печалбата, която стига до 20 хиляди лева седмично. Под тях са така наречените „въртачи”. Хората, които намират номерата и набелязват жертвите. От мръсният бизнес изкарват 10 милиона лева годишно.

Ужилените от групата през годините стават все повече. Така соченият за мозък на телефонните измами Димитър Серафимов вече е с най-тежката мярка „задържане под стража”. Заедно с него в ареста остава и братовчед му Серафим Серафимов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА