14 Октомври, 2011 15:35 1 770 0

България участва в 22% от общия брой съвместни екипи за разследване

  • еврождъст-
  • велчев-
  • съвместни групи
България участва в 22% от общия брой съвместни екипи за разследване - 1
Снимка: М.Богданова ©

Българското национално бюро от януари до септември е координирало сключването на споразумение и осъществяване дейността по шест съвместни екипа по разследване, което представлява 22% от общия брой съвместни екипи, координирани и финансирани от „Еврождъст”. „В действителност България участва в 10 съвместни екипи за разследване от 2008 г. насам като три от тях са приключили, един е в процедура по одобряване на финансирането и предстоят преговори по сключването на поредния съвместен екип за разследване. Единият от тях е по съвместната акция, доведе до разкриване на печатница за фалшиви евро в Пловдив”. Това каза по време на пресконференция заместник-главният прокурор Галина Тонева по повод семинар „Ролята на Евроджъст в борбата с организираната престъпност и тероризма, нови предизвикателства в сферата на съдебното сътрудничество и съдебно сътрудничество с трети страни”, организиран от „Еврождъст” и Прокуратурата на Република България.

„Би ми се искало да разглеждате процентите на участие на България в съвместни групи на „Евроджъст” не като оценка на нивото на престъпност в България, а като оценка на активността на българските власти при противопоставянето на международната организирана престъпност”, уточни главният прокурор Борис Велчев по повод на въпрос дали съвместните групи с българско участие са малко или много.

Една от основните препоръки, които се дават към българската съдебна система, това е преодоляване на проблемите с организираната престъпност. Механизмът на разследване чрез съвместните екипи на разследване, които се сформират между различен брой държави членки на ЕС в рамките и под ръководството на „Еврождъст”, предоставя възможността за бързото, ефикасното и своевременно приключване на разследванията със събрани годни доказателства на територията на различни държави членки.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА