Last news in Fakti

10 Август, 2016 16:47 1 243 0

Зетят на атентатора от Шарли Ебдо ще бъде екстрадиран във Франция

  • зетят-
  • атентатора-
  • шарли ебдо-
  • мурад хамид-
  • екстрадиран-
  • франция

Софийският градски съд (СГС) ще реши до 3 дни дали да допусне екстрадицията на френския гражданин Мурад Хамид, който е разследван във Франция за тероризъм. Състав на СГС с председател Христинка Колева обяви, че ще се произнесе в срок, след като Хамид заяви, че желае незабавно да бъде екстрадиран. По закон той има 3-дневен срок, в който може да оттегли искането си и заради това екстрадирането му няма да е незабавно, съобщи Правен свят.

Сестрата на Хамид е била съпруга на един от атентаторите срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" – Шариф Куаши. По тази причина Хамид е бил един от заподозряните за участие в терористичния акт, но имал алиби – по време на атентата бил в час в гимназията в Шарлевил-Мезиери. На 25 юли обаче семейството му обявява, че е изчезнал и че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

Според документите, представени от френските власти, Хамид е посещавал джихадистки сайтове и е имал намерение да отиде в Сирия и да се включи в групировката "Ислямска държава".

20-годишният младеж е влязъл в България от Сърбия като турист на 26 юли. Два дни след това минал границата с Турция, но оттам го върнали, защото имал забрана за влизане в страната и е бил задържан от българските власти. Преди да бъде върнат в Сърбия, у нас е била получена европейската заповед за арест на Хамид и той е бил арестуван.

Днес Хамид се оплака на съда от условията и отношението към него в ареста на "Г.М. Димитров". От думите му стана ясно, че не е разбрал и защо точно е изправен пред български съд, въпреки че изрично заяви пред преводач, че е наясно с обвиненията на френските власти и процедурата по екстрадиция.

"В тази страна не съществува презумпция за невиновност. Не ми бяха спазени правата, не ми дават напитки и се държат с мен като с куче. Жертва съм на несправедливост и съм обявен за терорист само по прости съмнения", каза Хамид, който отрече да има връзка с атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА