1 Юни, 2017 16:25 2 512 2

Гребеца от Наглите все пак остава зад решетките

  • наглите-
  • гребеца-
  • любомир димитров-
  • ивайло евтимов – йожи

Йожи беше осъден на 18 г. затвор. Времето на изтърпяване на наказанието му обаче се зачита от края на 2009 г., защото е в ареста оттогава

Гребеца от Наглите все пак остава зад решетките - 1

Софийският апелативен съд отказа да освободи предсрочно от затвора Любомир Димитров, прочул се като Любо Гребеца от групата за отвличания "Наглите".

Апелативните съдии отмениха решението на Софийския градски съд от 5 май, с което Димитров получи картбланш да излезе на свобода.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Димитров бе осъден на 10 години затвор за участието си в бандата, която се прочу с над 10 брутални отвличания и искане на подкупи за милиони

Преди дни стана ясно, че Гребеца и друг от групата, Ивайло Евтимов – Йожи, са поискали да бъдат освободени предсрочно, а ръководството на Софийския централен затвор и Софийския градски съд са дали разрешение за това заради добро поведение.

В затвора остават другите двама осъдени от цялата банда - Прокопий Прокопиев-Поли Културиста и Даниел Димитров-Данчо Релето. За тях не са постъпвали предложения от администрацията на затвора за предсрочното им освобождаване.

Йожи беше осъден на 18 г. затвор. Времето на изтърпяване на наказанието му обаче се зачита от края на 2009 г., защото е в ареста оттогава. Освен това, в затвора е работил и така законно е намалил наказанието си - всеки 2 отработени дни се зачитат като 3 от присъдата. Така към май 2017 г. от 18-те години са му останали 7 г., 1 м и 29 дни. Това е повече от 1/2 излежано в затвора, което пък е предпоставка да изтърпи наказанието си условно, но на свобода.

Предложението от началника на затвора е още от 19 април. Специална комисия е преценила, че Йожи се е превъзпитал и има положителна промяна в поведението му. Освен това активно се трудел, участвал в обучителни и спортни програми.

Докато изтърпява условна присъда на свобода, в следващите 3 г. той ще е задължен само да се среща с пробационен служител, който ще преценява как се справя на свобода и ще изготвя доклади до съда.

По-сложно е положението с Любо Гребеца, чиято присъда беше най-малка - 10 г. затвор. Той също бил примерен зад решетките, работил е, намалявайки наказанието си, и участвал активно в мероприятията. Така към началото на май му остават още 1 г., 7 м. и 29 дни, които съдия Петър Стоицев му е заменил с условна присъда на 5 май.

При Гребеца обаче има и проблем, заради който прокуратурата е против предсрочното му условно освобождаване. Той е подсъдим за две убийства - на Иван Пайнавелов-Сапата, сочен за мозък на "Наглите", и на Юлиан Лефтеров-Кокошката, чието отвличане според обвинението е инсценирано, за да може бандата да получи откуп от богатия му чичо Александър Чонков.

Труповете им бяха открити през 2010 г. и делото още не е приключило.

Според адвокатите на Любо Гребеца обаче това не може да повлияе на условното му предсрочно освобождаване, защото важи презумпцията за невинност. Съдът се е съобразил с тези доводи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКСПЕРТ

    2 0 Отговор
    По презумция - Съдът реши!

    Да влезе убития!
  • 2 впечатлен

    0 0 Отговор
    Като определение за тези "хора" много на място звучи думата НЕВИННОСТ! Май невинните в България станаха прекалено много! Отвличат, убиват, изпълняват нечии поръчки и накрая всички невинни - и поръчителите, и извършителите!