Last news in Fakti

7 Декември, 2011 15:19 3 657 1

Адвокат Николай Велков е арестуван за изнудване

  • прокуратура-
  • правосъдие-
  • николай велков
Адвокат Николай Велков е арестуван за изнудване - 1
В средата - Николай Велков. Снимка: БГНЕС

Адвокат Николай Велков е задържан в района на софийския хотел „Радисън“ за изнудване, съобщи за Факти.бг столичният градски прокурор Николай Кокинов. Адвокатът е искал 20 000 лв. от Кирил Кирил – Киро Японеца. Задържането е станало в момент на предаване на сумата.

Преди дни изтече информация в медиите, че бизнесменът Кирил Кирилов е пребил задържания по делото „Октопод“ Николай Велков.

Прокурор Кокинов обясни, че арестуваният днес Велков не е привлечен като обвиняем до делото „Октопод“. Процесът тръгва на 12 декември в Софийския градски съд. На подсъдимата скамейка ще седнат Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Кирил Топалов и Янко Попов. Това е делото за т.нар. „Малък Октопод“ - за организирана престъпна група за рекет и изнудване. 

Велков бе задържан при спецакция  "Октопод", но беше пуснат под гаранция. 

През февруари 2010 година мащабна спецоперация „Октопод“ прати в ареста 20-тина души по широк спектър от обвинения – проституция, източване на ДДС и Кремиковци, пране на пари, рекет, търговия с влияние и други. По-късно част от обвиненията срещу членове на групата паднаха и така делото се раздели на две. 

Обвиненията срещу Велков, сочен за мозък на „Октопода“, също бяха свалени.

Часове преди ареста Велков даде пресконференция на тема „Корпоративна банка и връзката й със службите за сигурност или кой е истинският „Октопод”. Водещ на брифинга бе журналистът Явор Дачков, чийто вестник се прочу с аферата „Тановгейт“ и сдобиването с флашки със записи от разговори на властта.

Николай Велков обясни, че зад акция „Октопод“ своят ДАНС, банкерът Цветан Василев и медийният собственик Делян Пеевски. Изводът той направил след собствено разследване, тъй като се питал защо е въвлечен в „тази измислена група „Октопод“. Юристът разполага и с запис, от който става ясно, че Василев и Пеевски за замесени в поръчителството на ареста му.

Адвокатът обясни, че Пеевски е бил посредник за ареста, а поръчителят бил Цветан Василев. Последният пък бил свързан с ръководството на ДАНС в лицето на заместник-ръководителя й Иван Драшков. 
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИРАКЛИ

    0 0 Отговор
    Ето това се чете и вижда от европейците,заради такива подобни негодници ,като японец-циганин и др.не БОЙКО да бъде
    ами и Бойковица да дойде ще видим ШЕНГЕН през крив макарон.
    Модераторите корегирайте сигнала за ПОСЛЕДНИ НОВИНИ ИМОТ БГ,КЪМ КЛИЕНТА СИ !!!