Last news in Fakti

15 Септември, 2017 22:27 1 632 2

Вандали оскверниха еврейските гробища в София

  • еврейски гробища-
  • софия

Вандали са посегнали на еврейските гробища в София, предаде БГНЕС. Членове на еврейската общност са се натъкнали на множество разрушени надгробни плочи в еврейското гробище, което се намира на територията на Централен Софийски гробищен парк. Те са сигнализирали за вандалския акт Организацията на евреите в България „Шалом“.

Председателят на ОЕБ "Шалом" д-р Александър Оскар своевременно се обърнал към Столична община по въпроса и получи уверение от зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов, който отговаря за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на общината, че ще се вземат всички необходими мерки за установяване самоличността на извършителите и техните подбуди.

Доц. Чобанов е изразил искрено съжаление за този вандалски акт, особено в навечерието на три от най-важните и символични празници в еврейската религия - Рош а Шана, Йом Кипур (Денят на изкуплението) и Сукот.

Надяваме се щетите скоро да бъдат възстановени и вярваме, че отговорните институции ще гарантират в бъдеще подобни действия да не се повтарят, призовават от ОЕБ „Шалом“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кушнер

    4 14 Отговор
    Срам и позор за една Европейска държава
  • 2 Патриот

    13 2 Отговор
    Няма лошо. Такива боклуци платиха за да ни докарат до това положение.