Last news in Fakti

7 Ноември, 2017 16:21 2 324 7

Явор Колев: Изнудват магистрати и полицаи с голи снимки

  • киберпрестъпления-
  • изнудване-
  • кибератаки

Фирми от топ 100 на българския бизнес претърпяха щети за стотици хиляди евро от киберпрестъпления

Магистрати и полицаи са станали жертва на кибербандити, които ги изнудвали с голи снимки. Това каза шефът на Трансгранична организирана престъпност в ГДБОП комисар Явор Колев, цитиран от"24 часа".

Той посочи, че подобно изнудване обикновено се случва в социалните мрежи. Подлъгани магистрати и полицаи, а дори и деца изпращат свои интимни снимки и голи видеа, след което ги изнудват.

"Друга честа жертва на кибератаките е бизнесът. Фирми от топ 100 на българския бизнес претърпяха щети за стотици хиляди евро от киберпрестъпления", каза Колев на конференция за кибератаките срещу българския бизнес, организирана от ICN, доставчик на хостинг услуги.

Увеличава се броят на киберпрестъпленията и атаките срещу достъпа до онлайн услуги 24% от всички икономически престъпления срещу бизнеса в България са вследствие на кибератаки, сочат данните, представени от специалисти от хостинг доставчика ICN.Bg по време на пресконференция днес.

Съотношението между киберпрестъпленията, като част от всички икономически престъпления, е 32% в световен мащаб и 24% за България, което е почти двойно увеличение спрямо 2014 година, когато киберзаплахите в страната ни са били около 10%.

От изнесената информация става ясно, че сред най-разпространените онлайн заплахи са атаките от типа DDoS (Distributed Denial of Service), целящи спирането на достъпа до онлайн услуги, използването на фишинг имейли и сайтове, както и пробивите на слаби пароли за достъп до информация.

Според статистиката 37% от компаниите у нас нямат план за действие при кибератака, 14% нямат намерение да имплементират защити срещу такива, а 21% не знаят за съществуването на такива практики.

За последните години отделът „Киберпрестъпност“ при ГДБОП е отчел като най-разпространени и съществени за България киберпрестъпленията в следствие на интернет измамите, познати като Business E-Mail Compromise, използването на „финансови мулета“ и заразяването с криптовируси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    11 0 Отговор
    Идиоти ли са магистратите и полицаите? Как ще ме изнудват, ако не се снимам без гащи? На кого бих изпратил снимка, на която се вижда резервният ми крак?
    Или е журналистическа партенка?
  • 2 киберпрестъпления

    7 0 Отговор
    Едно време ТИМаджийте, докато още се занимаваха с кражби на коли, проституция и рекет си обучаваха проститутките да събират КОМПРОМАТИ! КОмпромата, беше първото нещо, което се искаше от проститутката, плащането не беше приоритетно! С тези компромати ТИМ-Варна успяха да си уредят, доста добри лобита във всяко правителство, които и до ден днешен ползват за холдингите си! Разберете, че снимките може да са били застраховката на някого с която да изнудва и да си пази гърба, сега обаче всичко е на ХАРДа и хакерите поемат масиви с компромати от невнимателните. По-способните проститутки, вече са началници и директори или заемат много от главните постове в холдингите на ТИМ-Варна!

    Коментиран от #4

  • 3 Будалата

    7 1 Отговор
    Това е стар номер от зората на демокрацията. Плащат ти проститутка. Правят ти снимки и компромати и ставаш зависим за цял живот. Та дето се вика няма безплатен обяд.
  • 4 Дедо Грую

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "киберпрестъпления":

    Добре де. Дори и да имаш такъв "компромат", какво толкова? Не е приятно, но не е болка за умиргане. Да си внимавал. Това е за хора със слаба психика.
  • 5 незнайко

    3 0 Отговор
    ГЛУПАЦИТЕ НЯМАТ КРАЙ .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.