9 Февруари, 2018 20:10 13 602 25

Бейтула, убил Никола със 140 км/ч., пледира ”невинен”

  • бейтула исмаил-
  • никола терзиев

Голфът "летял" с 215 км в час, успял да намали до 140

Варненският апелативен съд изслушва 6,5 ч. страните по делото срещу Бейтула Исмаил, който уби с колата си на магистрала „Хемус“ 23-годишния Никола Терзиев.

През юни м.г. Окръжният съд във Варна призна за виновен 28-годишния Бейтула за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС с превишена скорост. Той получи 5 г. и 6 м. затвор и бе лишен от право да управлява МПС за срок от 8 години и 6 месеца.

Тежката катастрофа, при която автомобилът на Бейтула - „Фолксваген голф“ буквално изблъска от пътното платно служебната кола „Шевролет спарк“, управлявана от жертвата Никола Терзиев, стана на автомагистрала „Хемус“ в посока Варна около 22,30 часа на 28 август 2016 г.

23-годишният Никола, който работел като доставчик на пица, трябвало да достави поръчка в бизнеспарк „Варна“. След доставката той пътувал по магистралата, а зад него в посока Варна в дясната лента за движение се движели три автомобила.

Колата на Бейтула Исмаил била конструктивно изменена с цел увеличаване мощността на двигателя и поддържане на по-висока скорост от заложената от производителя. Мъжът пътувал в лявата скоростна лента и предприел изпреварване на колоната от автомобили. Присветвал с фарове, за да му дадат предимство, като голфът "летял" със скорост от 215 км в час при разрешена в този участък скорост от 90 км в час и пътен знак.

Така с бясна скорост Бейтула застигнал колата на Никола. Високата скорост не му позволила да владее автомобила си и започнал да навлиза в дясната лента. Опитал да намали скоростта и успял да достигне до 140 км/ч. Ударил с предната дясна част шевролета на младежа и продължил движението си напред и вдясно.

От удара успял да изблъска колата на Никола към десния банкет на пътя. Шевролетът разкъсал металната мантинела, преминал в десния ръкав на бул. „Атанас Москов“, преобърнал се и паднал по таван на пътното платно.

Повиканият на място екип на Спешна помощ констатирал смъртта на 23-годишния младеж. Назначената съдебно-медицинска експертиза установила, че смъртта е настъпила от тежка комбинирана травма на гръден кош, корем, глава, с разкъсване на белите дробове, сърцето, черния дроб и слезката. Не са установени наличие на алкохол или наркотици в кръвта на подсъдимия и жертвата.

Назначената в хода на досъдебното производство комплексна автотехническа експертиза подробно е описала конструктивните изменения на двигателната част на летелия с висока скорост „Фолксваген голф“.

Делото пред втората съдебна инстанция бе образувано по жалба на подсъдимия. Варненският апелативен съд допусна и вчера изслуша вещите лица, изготвили повторната комплексна автотехническа експертиза, която посочи каква е била траекторията на движение на двата автомобила преди сблъсъка, както и скоростта им.

С информация от GPS автомобила на Никола, експертите уточниха движението на автомобила му, след като е доставил поръчка в Бизнес парка. Според данните на експертите, ПТП е възникнало 300 метра след края на автомагистрала „Хемус“, на кръстовище на Главен път София - Варна, което се пресича от път без предимство. В този участък от Главния път разрешената скорост е била 90 км/ч, а автомобилът на Бейтула се е движил по него със 140 км/ч.

Експертизата е установила, че шевролетът, управляван от Терзиев, е навлязъл от път без предимство в Главния път, като се е движил с малко повече от 59 км/ч. Вещите лица считат, че ударът между двата автомобила е бил неизбежен, заради малкото време за реакция (1,2 сек), която е имал подсъдимият и посочиха най-вероятните точки върху пътния участък, където е станал сблъсъкът между двете коли.

Както прокуратурата, така и защитата на близките на загиналия на пътя мъж поискаха от втората съдебна инстанция да потвърди като справедлива и законосъобразна ефективната присъда на Бейтула.

Адвокатите на подсъдимия пък очакват от Варненския апелативен съд да се съобрази с данните от повторната комплексна автотехническа експертиза и да го оправдае затова, че е предприел неправилна маневра за преминаване от една в друга лента за движение. Те посочват, че двамата шофьори са се движили по различни пътища, а в зоната на кръстовището, където е възникнала катастрофата Терзиев е нямал предимство.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    82 5 Отговор
    Жалко за загиналият, айде къде сте бе-състезателите с тъпите ви бараки дето са много сигурни и спират много бързо
  • 2 Harizanov

    38 2 Отговор
    Добре де,там няма магистрала !? И ..,както е в моя свят ,значи това е национален път с ограничението на скороста 90km/h.
    И в същото време този -нямам думи /малоумник,палячо / кара с 210 km/h
    ???????????..
  • 3 Еее

    20 12 Отговор
    Добре де каква е тази мантинела дето се разкъсва при 59 км в час???

    Коментиран от #12

  • 4 Няма оправия

    66 4 Отговор
    Тея цигани няма ли най сетне да ги натоварят на кораби и да ги взривят в морето

    Коментиран от #7, #13

  • 5 Мики

    33 1 Отговор
    Има има ,брат. ТРЕБЛИНКА или БИРКЕНАУ
  • 6 Реалист

    20 0 Отговор
    Почивай в мир.
  • 7 Петър Симов

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Няма оправия":

    Не- ще изтрепят рибите,а те вина нямат. По куршум в десяткара и който уцелее-погребване жив.
  • 8 Vasik Atanasova

    27 7 Отговор
    турчин убива българин
    ето още един случай
  • 9 Да се линчува публично

    40 6 Отговор
    Тоя боклук трябва да се линчуват публично и да се реже с бръснарски ножчета бавнo.
    Мръсна циганска турска сган

    Коментиран от #18

  • 10 otm

    23 3 Отговор
    Нека Алах бъде с него.Ще го чакам да излезе!!!!
  • 11 Аз Варна

    30 1 Отговор
    КАКВО?!?НЕВИНЕН?!?ли?Този б.клук трябва да си понесе наказанието.Жалко за младото момче,за съжаление то няма да се върне.Трябва да има СПРАВЕДЛИВОСТ!Вбесявам се,че е убиец,а има наглостта да пледира невинен.Ако беше невинен,Никола щеше да е сред нас сега.Съд и справедлива присъда!!!
  • 12 Djoni

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еее":

    Мисля ,че гоуфа му е придал допълнителна скорост....Жалко за момчето
  • 13 Djoni

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Няма оправия":

    Може и за резервни части :-)))
  • 14 Луд с кирка

    13 0 Отговор
    Експертите,90 процента от тях са корумпирани хиени и по точно лешояди.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стамат

    20 0 Отговор
    В друга държава щеше да влезе поне за 15
  • 17 БАЙ ГАН4О

    20 2 Отговор
    Затова саморазправа му е майката
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пепи

    5 20 Отговор
    След справка с мапс гугъл ком установих следното.Там ограничението е 80 км / час.Явно е че пицара - като човек който не спазва правилата,е пресякъл трите ленти и е отипъл в крайна лява лента,без въобще да се огледа.Този с голфа е идвал от магистралата.На магистрала усещанията за скорост се размиват.Там 140 са нещо нормално.Явно е че е карал с много над превишената скорост.Но това нямаше да се случи,ако пицарите карат по добре.
  • 20 Алооуууу 151 вград????

    9 1 Отговор
    Бля бля търсим под вола теле!!!! СРАМ и РЕЗИЛ за такова "правосъдие" НАГЪЛ ДО БЕЗОБРАЗИЕ ."Пицара" (има си име -ако беще сина ти? ) карал лошо а 215км/ч са малко Пфу ДЕбилщина
  • 21 Public Owner

    7 0 Отговор
    Тоя турски циганин това му е ВТОРОТО убийство на пътя. Преди този случай е убил още 1 човек докато е карала на пътя, сега убива за 2ри път! Присъдата при рецидив трябва да е доживотна, не 5-6 години. Интересно защо в този сайт не е упоменато, че за 2ри път убива тоя!
  • 22 Vasik Atanasova

    6 0 Отговор
    видях го на снимка
    близнак на пеевски е
    шопар
  • 23 Дано бял ден да не види този турски баци

    3 0 Отговор
    Тоя турски бацил дето е карал с над 200 е редно съда да издаде присъда при, която да се скопи, за да не създава други такива бацили като него.
  • 24 Вуйчо ви Ваня от Париж

    3 0 Отговор
    Варненският съд е известен като един от най-корумпираните в България. Така че няма да се учудя ако оправдаят чалмат-идиот. В нормална държав-а наруа само заради това че е променил конструкцията на кошницата - голф1 ще му дадат поне 2 год да не говорим за останалите нарушения
  • 25 Я изкарай Гано

    1 0 Отговор
    Като в новия български филм - не емиграция, а ЕВАКУАЦИЯ!