Last news in Fakti

8 Април, 2018 14:17 2 011 2

Тунизийци ни изпращали фалшивите имейли от банки

  • тунизийци-
  • тунис-
  • хакери-
  • имейли-
  • спам

От ГДБОП съветват тези, които вече са споделили банкова информация, веднага да поискат картите им да бъдат преиздадени, както и да сменят паролите за онлайн банкирането си

Тунизийци ни изпращали фалшивите имейли от банки - 1
Снимка: Shutterstock

Вече е ясно кой стои зад фалшивите писма, идващи уж от наши банкови институции. Извършителите са група тунизийци и се издирват чрез „Интерпол”, съобщиха от отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП пред bTV.

Подобни имейли получиха хиляди българи – писмата насочват към фалшива страница на банкова институция, така че получилите ги да въведат своите данни за достъп до банковите си сметки.

Писма са изпращани от името на шест големи банки у нас.

На част от фалшивите сайтове са сложени дори сертификати за сигурност, но в адресното поле личи, че страниците не са на финансовите институции.

Засега не е ясно колко са се хванали на измамата.

От ГДБОП съветват тези, които вече са споделили банкова информация, веднага да поискат картите им да бъдат преиздадени, както и да сменят паролите за онлайн банкирането си.

От асоциацията на банките в България напомнят, че никоя банка не би поискала чувствителна информация от своите клиенти по имейл, телефон, чрез есемес или друг електронен канал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неверващ

    4 2 Отговор
    А как тези "тунизийци" са се докопали до данни за нашите банки и до нашите имейли? Някой трябва да ги подпомагал от тук, от страната. И по какво ГДБОП разбра че са тунизийци? да не би да са си дали домашните адреси?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.