Last news in Fakti

10 Април, 2018 09:31 1 692 7

29-годишен българин е задържан в Добрич по искане на Маями

  • добрич-
  • желяз андреев

Арестът на Желяз Андреев е във връзка с разследване за нарушено ембарго за търговия със Сирия

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан в родния си град по искане на прокуратурата в Маями.

Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Според обвинението сънародниците ни са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолетите на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност.

Приятелката на Желяз Андреев – Милена Здравкова, разказа пред bTV, че той е разбрал за разследването случайно през 2005 г., когато му казали, че името му присъства в списък с обвинени.

Милена познава Желяз от 2013 г., когато работили заедно във въпросния кол център в София. Всеки от нас е контактувал с клиенти по списък, даден му от отдел „Продажби”, каза Милена Здравкова.

По думите ѝ Желяз е бил служител на ниско ниво в кол центъра и технически е обработил продажбата на резервна част за сирийските авиолинии.

Фирмата е била регистрирана в София със седалище в Маями. Нашите договори бяха по българското законодателство и не сме подозирали, че трябва да се съобразяваме с чужди закони, коментира още приятелката на Желяз Андреев.

Тя се надява, че нашата държава няма да позволи Желяз да бъде екстрадиран.

Днес изтича мярката за задържане от 72 часа на младия мъж. Вече е създадена и група във „Фейсбук” в негова подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 0 Отговор
    Той на 29. От 2005 работи. От 16 годишен ли? Много е отворен пича тогава. Евала
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Zax

    11 0 Отговор
    Направо СУПЕР!
    Значи ония могат да те привикат да лежиш ТАМ, по техните закони, независимо че никога не си стъпвал там! Това е направо... Нямам думи!
  • 4 вес

    0 4 Отговор
    Гледам го- "чист българин" от тези с няколко ЕГН-та
  • 5 Bahti

    12 0 Отговор
    Значи рецидивисти не могат да хванат, а човек който е невинен го гепват. И то по заповед на кравите! Излиза че Нямаме държава.
  • 6 Читател

    7 0 Отговор
    Не бива да се екстрадира, тук е България, а не Кравария
  • 7 човек

    0 0 Отговор
    Пуснете веднага момчето.