Last news in Fakti

31 Януари, 2012 12:42 1 174 1

Болен съдия отложи делото срещу Ковачки

  • ковачки-
  • данъчни измами
Болен съдия отложи делото срещу Ковачки - 1
Снимка: БГНЕС

Софийски апелативен съд отложи делото срещу Христо Ковачки за данъчни измами. Причината е, че председателят на състава е болен. Следващата дата е насрочена за 28 февруари от 9 часа. Тогава ще бъдат разпитани свидетелите, които бяха предвидени за днес.

Ковачки е обвинен в укриване на данъци в размер на близо 17 млн. лв. На 14 април 2011 г. той бе признат за виновен от Софийския градски съд и получи 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок по обвинение за укриване на данъци в особено големи размери. Съдът тогава му наложи и глоба в размер на 20 000 лева и една десета конфискация на имуществото му.

Според прокуратурата в периода 2005-2008 г. той е нанесъл щета на бюджета от близо 17 млн. лева с фиктивни сделки и закупуване на оборудване, за което неправомерно е получавал данъчен кредит.

Двама от основните свидетели Тони Велков и Васил Лозанов, които са представители на фирмите, доставяли оборудването, така и не бяха открити от СГС. Заради тяхното издирване делото се забави на първа инстанция, като според прокуратурата на тях се крепи защитната теза на Ковачки.

Апелативният съд обаче реши да направи нов опит за откриването на двамата и техния разпит. Съдът поиска да бъдат разпитани отново и специалистите, които са изготвили съдебно-техническата експертиза по делото.

На съдебното заседание в края на ноември трима експерти, работили по съдебно-счетоводната и банкова експертиза в процеса отново дадоха обяснения за експертното си заключение.

Съдът поиска от НАП и да предостави информация дали е имало приключили ревизии за фирмите по делото, сред които са и четирите фирми на бизнесмена Ковачки, за които прокуратурата твърди, че са извършвали фиктивни сделки. САС поиска, ако е имало такива ревизии, данъчните да предоставят заключенията от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    drane za tia milionercheta koito ne si plashtat naloga.