Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 15:11 1 022 0

Делото „Ковачки“ тръгна на втора инстанция

  • ковачки-
  • дело

Апелативният съд ще търси свидетелите му

Делото „Ковачки“ тръгна на втора инстанция - 1
Снимка: БГНЕС

Софийски апелативен съд даде ход на делото срещу бизнесмена Христо Ковачки и така процесът тръгна и на втора инстанция, но без присъствието на подсъдимия. Ковачки е обвинен в укриване на данъци в размер на близо 17 млн. лв. 

На 14 април Ковачки бе признат за виновен от Софийския градски съд и поличу 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок по обвинение за укриване на данъци в особено големи размери. Според прокуратурата в периода 2005-2008 г. той е нанесъл щета на бюджета от близо 17 млн. лева с фиктивни сделки и закупуване на оборудване, за което неправомерно е получавал данъчен кредит.

Двама от основните свидетели Тони Велков и Васил Лозанов, които са представители на фирмите, доставяли оборудването, така и не бяха открити от СГС. Заради тяхното издирване делото се забави на първа инстанция, като според прокуратурата на тях се крепи защитната теза на Ковачки.

Апелативният съд обаче реши да направи нов опит за откриването на двамата и техния разпит. Съдът поиска да бъдат разпитани отново и специалистите, които са изготвили съдебно-техническата експертиза по делото. На днешното съдебно заседание трима експерти, работили по съдебно-счетоводната и банкова експертиза в процеса отново дадоха обяснения за експертното си заключение.

Съдът поиска от НАП и да предостави информация дали е имало приключили ревизии за фирмите по делото, сред които са и четирите фирми на бизнесмена Ковачки, за които прокуратурата твърди, че са извършвали фиктивни сделки. САС поиска, ако е имало такива ревизии, данъчните да предоставят заключенията от тях.

Процесът продължава през декември.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА