24 Април, 2018 08:18 18 768 51

Обвинението срещу кмета на "Младост" съвсем олекна

  • десислава иванчева-
  • кмет-
  • младост

Посредникът Петко Дюлгеров се е отказал от направените при ареста самопризнания

Твърденията на прокуратурата и антикорупционната комисия срещу кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, арестувана за подкуп заедно със заместничката си Биляна Петрова, звучат все по-неубедително и са пълни с противоречия.

Това коментира в. „Сега“. Ключови въпроси стоят без отговор, а версиите на разследващите се сменят всеки ден.

1. За какво е арестувана Иванчева?

Заради поискан подкуп от 70 хил. евро от управителя на строителната фирма "Ваклин груп" Александър Ваклин. Според прокуратурата това било първа вноска от общата сума от 250 хил. евро. В служебната й кола са открити 56 хил. евро, 14 хил. евро са намерени у обвинения като помагач Петко Дюлгеров, бивш кмет на "Младост" от ГЕРБ. При ареста му беше съобщено, че е написал доброволно самопризнания от няколко страници. В петък в спецсъда се разбра, че се е отказал от тях, тъй като прокуратурата не е спазила обещанието си да не иска постоянния му арест. "Аз никакви пари не съм искал, нищо не съм преговарял, нямам отношение към това", гласят новите показания на Дюлгеров, цитирани от адвокат Марин Марковски по Нова тв.

2. За какво е изнудван инвеститорът?

Според разследващите и Ваклин Иванчева е искала парите, за да изпълни задължението си по Закона за устройство на територията и да оповести на гражданите за намерението на инвеститора да строи в "Младост". Строежът бил разрешен от главния архитект на София, но Иванчева го блокирала, е тезата на разследващите. Ваклин твърди, че му е поискана "такса" от 20 евро на кв. м площ. Според него искането не е станало на лична среща въпреки опитите му да се срещне с Иванчева. Тя 4 пъти пращала свои подчинени да разговарят с него. Не е ясно защо е трябвало да се плаща подкуп, след като бездействието на кмета лесно може да бъде преодоляно в съда.

3. Кога е поискан подкупът и от кого?

Много сериозно разминаване има в датите на искане на подкупа и фактическото предаване на парите от Ваклин на службите. По време на мярката за неотклонение стана ясно, че бизнесменът е дал парите да бъдат белязани на 2 април, а официалният му сигнал, че му е искан подкуп, е подаден 11 дни по-късно - на 13 април. Според прокуратурата по случая с Иванчева се работи от месеци, сигналите започват още през февруари.

Ваклин твърди, че никога не се е срещал с Иванчева. "В протокола пише, че соченият за изнудван инвеститор Александър Ваклин е бил само веднъж в кабинета на Иванчева. Тогава тя се държала много хладно и едва не го изгонила", заяви Марковски пред Нова тв. Прокуратурата не дава информация по въпроса.

Обвинението твърди, че подкупът е бил поискан в столичен мол на 13 април, но не казва от кого и как. Иванчева отрича да е стъпвала там във въпросния ден. Според адвоката й Марин Марковски няма иззети записи от охранителни камери, които да потвърдят обвинителната теза. "На тази дата тя не е била там, този ден има програма като кметица и ние ще докажем със свидетели това", заяви адвокатът. Инвеститорът казва, че е дал парите на Дюлгеров, с когото не се познавал преди, но се свързал, защото знаел, че може да разговаря с Иванчева.

4. Къде са белязаните пари?

Според прокуратурата са дадени за химическа експертиза и никога не са връщани на Ваклин. Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев призна, че парите много пъти са давани от Ваклин, а после са му били връщани, вече белязани, тъй като Иванчева отлагала срещата многократно. Парите не бяха налични, докато се решаваше дали Иванчева да остане в ареста. Затова адвокатите посочиха, че няма предмет на престъплението, тъй като по делото е наличен протокол, според който парите са върнати на Ваклин. От прокуратурата отрекоха. Ваклин също отрича парите да са му върнати.

5. Как е станало предаването на подкупа?

Остават неяснотите и около предаването на парите. Ден след ареста шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев обяви, че първо посредникът Дюлгеров имал среща в кафене на ъгъла на "Раковски" и "Гурко" в София, за да вземе парите, след това ги занесъл в друго заведение в градинката на "Кристал", където ги предал на Иванчева и Петрова. Парите били в кашон. След това обвиняемите се разделили - жените отишли в колата, носейки парите, а Дюлгеров си тръгнал пеш. Гешев заяви, че Иванчева не е пипала парите при предаването, те били взети от Петрова и поставени на задната седалка на колата.

След това обаче версията се промени и вместо за кашон се говореше, че на задната седалка имало множество чанти. Адвокат Марковски обаче цитира показанията на посредника Дюлгеров, че той е пуснал сумата в кашонче в колата, т.е. директно предаване на пари на ръка не е имало. Дюлгеров не казва, че Иванчева го е видяла, обясни Марковски. Това обяснява защо и двете жени нямат следи от белязаните пари по дланите си - тоест не са ги пипали.

6. Кой и къде има следи от белязаните пари?

Прокуратурата твърди, че арестуваните светнали като коледни елхи. Следи има отстрани на дясната ръка на Иванчева, носа и един пръст на другата й ръка. Самата кметица твърди, че тези следи са останали по ръката й, докато е подписвала протокола, съставен на мястото на ареста й пред Спортната палата. Според защитата, тъй като парите са броени на място, следи са останали по документите, а оттам са се пренесли и по ръцете на Иванчева. "Елхата на прокурорите по това дело ще е много тъмна", коментира Марковски.

7. В колко часа са арестувани Иванчева и Петрова?

Според адвоката на Иванчева Марин Марковски двете жени са задържани около 10.30 ч. на 17 април. Официално обаче задържането се води часове по-късно, когато са заведени в ареста. Преди това двете бяха държани на кръстовището, където се брояха парите. Адвокатите им бяха допуснати до тях в късния следобед.

Според прокуратурата преди ареста им Иванчева и Петрова са били в Столичната община, а след това 2 часа са пили кафе с Петко Дюлгеров, който им предал подкупа. Ако това е вярно, значи всичко се е случило много рано сутринта, за да се стигне до арест около 10.30 ч. Първото съобщение за акцията бе пуснато от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров във "Фейсбук" в 13.39 ч. Според Гешев продължителният арест на двете общинарки е "лош късмет". Те бяха държани цял ден на ключовото кръстовище на "Гурко" и "Васил Левски" с оправданието, че трябва да се броят парите от подкупа. За сравнение - Дюлгеров е арестуван при Народния театър, но след това е отведен в хотел и парите у него не са описвани насред улицата.

8. Има ли СРС-та?

Никой не ги виждал. От прокуратурата и КПКОНПИ твърдят, че са проследили поне 20 срещи, които са били подробно записани и документирани. До момента само авторите на СРС-тата знаят какво има в тях. Такива доказателства не са представяни по делото. "Появиха се свидетелски показания от членове на КОНПИ, че те били чули разговори за искане на подкупа", каза още Марковски.

ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР

Прокуратурата не посочи основание за зрелищния арест. Бившият прокурор Пламен Георгиев обаче назова чл. 162 от НПК, който изисквал при претърсване на помещение арестуваният да присъства. Според него това важало и при обиск на кола, както било в случая. Такава разпоредба обаче липсва в кодекса. Никой досега не е обяснил защо ръцете на арестуваните не са проверени веднага дали ще "светнат" още в самото начало, вместо те да бъдат държани цял ден оковани на булеварда, без възможност да пият вода или да отидат до тоалетната, с аргумента, че биха могли да си трият следите. Специалното отношение към Иванчева и Петрова пролича и в спецсъда. Там двете отново бяха оковани и вкарани в клетката за опасни престъпници. Дори сирийците, осъдени за тероризъм, не бяха подложени на такива мерки за сигурност, нито които и да било други подсъдими за организирана престъпност. Петко Дюлгеров също не беше вкаран там.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бръчков

    144 10 Отговор
    Дюлгеров - бивш кмет на Младост от ГЕРБ ! Това е достатъчно за да изчезнат обвиненията .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ттков

    142 15 Отговор
    И ква стана тя?
    Същите циркове ги правеше бат бойко разбойко, като главен секретар и после, като министър председател. Приближените му медии ги канеха да снимат екшъните които правеше с арестуването на заподозрени. От всичките тези арести, тип холивудски екшън НЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН. НЯМА! Дори напротив, арестуваните по този показен начин осъдиха държавата и накрая им платихме от нашите данъци. В този случай отново виждаме методите на цецо-наглецо, тиквата и цацата. И отново за пореден път осъдени няма да има, но държавата ще бъде съдена и пак ниу ще плащаме. До кога? До кога
    ще търпим тази шайка гроб?

    Коментиран от #44

  • 4 Да живеее бугаристан

    24 7 Отговор
    Само така на пробация и айде :)
  • 5 Борис

    88 6 Отговор
    Мирише ми на цирка със Скрипал,много бързо се учат наще.Много патардия за нищо.
  • 6 Попа

    87 4 Отговор
    Kaто видях Марковски и работата ми се изясни ,едни пари ще си сменят собственика и всички ще са доволни.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 активистка ама иска иска

    30 42 Отговор

    До коментар #7 от "SDEЧЕВ":

    Само, където не са червените, а зелените !
    Силно съм озадачен обаче фъкти, защо в поредица статии толкова сикно защитават корумпраната кметица и прокарват внушения за нейната невинност ??? И замириса на пари, мръсни пари !
  • 9 Аз казах

    71 9 Отговор
    Неграмотните постановки на наглите, но пък прости гербаджии
  • 10 Хъво

    31 6 Отговор
    А после полицията не работи просто няма смисъл да работи няма доказателства и ги пускат

    Коментиран от #12, #21, #22

  • 11 съдията дред

    23 64 Отговор
    Няма да се измъкне крадлата долна, иначе си пишете, каквото искате, живеем в свободна държава.

    Коментиран от #40

  • 12 пешо

    30 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хъво":

    доказателствата за вина се събират именно от полицията!
    значи при сигнал за престъпление /без значение кой пуска сигнала до прокуратурата/ прокуратурата предявява обвинение за вина до мвр
    където се образува т.н. досъдебно производство на което полицията
    СЪБИРА доказателствата и ги представя на прокурора,който вече в
    съда пледира вина пред съдията!
    при липса на доказателства/не представени от мвр/ естествено че
    съдията ще отхвърли обвинението и няма да има присъда!
  • 13 възмутен

    52 3 Отговор
    Не искам да останете с впечатление, че искам да защита корупции, но д случая тези смешници - разни Гешета, разни Пламенчета ,.който участва в ало"Ваньо" и разниБири, да се махат, такива изцепки и със сегашната постановка просто не могат да ни убедят в такава скроена постановка.
  • 14 случаен

    33 42 Отговор
    Коментарите на Марковски звучат детински и смехотворни, но нали трябва да си заслужи тлъстия хонорар, който му е обещан.Интересно защо никой не го попита защо са получили тези пари двете кукувици, защо са отворили колата, за да ги постави там посредника, за каква услуга са му платили с 14 хил.евро, които са намерени у него и той не е отрекъл, че са от тях. И не проумявам защо има такава обществена защита на задържаните, и толкова яростна критика срещу прокуратурата??? Май непримиримостта ни към корупцията е само привидна, а в действителност всички се ползват от нея, заради лични далавери, май никой не иска да живее по точно определени правила и да спазва закона.

    Коментиран от #47

  • 15 Чичо

    63 10 Отговор
    ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА ТОЯ ЗЛОПОЛУЧЕН ЦИРК СЕ ОПИТВАМ ДА ОБЯСНЯ, ЧЕ ИМА ЕДИН ОСНОВЕН ЗАКОН ЗА МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И В НЕГО ЯСНО Е ЗАПИСАЕНО , ЧЕ ТАЯ ЖЕНИЦА Я ОБВИНЯВАТ ЗА ВЗЕМАНЕ НА ПОДКУП ЗА НЕЩО, КОЕТО Е В ПРАВОМАЩИЯТА НА КМЕТА НА ГОЛЯМАТА ОБЩИНА!!!! Тя, Иванчева, може в нещо и да е сгафила, но това, с уж показанията на Ваклин е пълен таш.ак и ще падне още на първа инстанция, а тая мома ще осъди България за много пари, които после ние ще плащаме, както и при гръмките акции на на оня милиционерски доносник цвъко!!!
  • 16 ебал съм я тая държава

    50 3 Отговор
    От всичко дотук - специализираната прокуратура и съд са пълен та.шак. И тези са специализирани, алеле майко. Какви са неспециализираните не ми се мисли, то и какво да се мисли - във Варна пият рЪкии в работно време, в Кърджали бракониерстват 40 кила каракуда, а в Ловеч гърмят по инспектори на ДАРА...
  • 17 хахаха

    32 4 Отговор
    Накрая ще излезе, че не фризьорката е поискала парите, а Ваклин е виновен, че й ги е дал:)
  • 18 коломан

    26 2 Отговор
    всеки петък по телевизията има един сериал за българската полиция.
  • 19 Борисов пита ли

    35 1 Отговор
    Защо е направен такъв калпав закон от неговите хора. Защо МВР не може и една акция да направи както трябва? Защо избраха този човек да води специалното звено за борба с корупцията, след като е неграмотен да върши работата? Въобще Борисов защо не пита своите хора защо не работи държавата. Където пипнеш се чупи.
  • 20 dragula

    17 17 Отговор
    Да протакат всичко с цел предизвикване на корупционен натиск върху тях е тактика на цялата администрация.
    Тук просто мащабът е голям, макар че може и да не е най-големия.
    Не е въпросът дали Иванчева е невинна или виновна. Ясно е, че е виновна. Вече дали прокуратурата ще успее да го докаже или поради некадърност или поради нерегламентирана мотивация няма да успее, е съвсем друга тема. Той и Баретата се оказа невинен напълно.
    Друг е въпросът, че много други трябва да правят компания на Иванчева в ареста и впоследствие в затвора.

    Коментиран от #29, #32

  • 21 Добре де дай да изясним

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хъво":

    Полицията е тази, която осигурява действията по задържане на обвиняемите, определяне на периметър на претърсване и намиране на доказателства, като всичко намерено отива към следствие и прокуратура, където прокурорът ще определи има ли данни за наличието на престъпление или не. Не се притеснявам за полицията, а за нейната връзка с прокуратурата, защото ми се струва, че не си изпипват задълженията и реално пускат на свобода престъпниците. Да видим:

    - специални разузнавателни средства, каквито се твърди, че са използвани. Разрешават се от прокурор. Ако са използвани и обвиняемите са записани как говорят конкретно за предмета на това обвинение, записите ще свършат работа. Къде са тези записи и защо членовете на звеното за разузнаване със СРС дават клетвени декларации вместо да предоставят записите?!;
    - кметицата е задържана с парите и те са преброени на улицата пред свидетели. Защо с Дюлгеров не постъпват така със същите мотиви - да има свидетели и публичност и тези пари да се видят и опишат банкнота по банкнота?!;
    - срещал ли се е Ваклинов с кметицата или не се е срещал?! Прокурорът твърди, че се е срещал, самият Ваклинов - че не е...

    Всички тези неща показват ясно, че нашето правосъдие е доста нескопосано. Дори да са виновни кметицата и сътрудниците й, то неумението да се изясни фактическия състав на извършеното деяние накрая ще оправдае виновно извършените им действия и няма да бъдат уличени в престъпление. Марковски е много добър адвокат на задържа
  • 22 Добре де дай да изясним

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хъво":

    Допълнение от предишния коментар

    Марковски е много добър адвокат на задържани и обвиняеми лица, именно поради което нашите органи трябва да се постараят да си свършат работата много качествено и да го заковат пред доказателствата за вина. Защо, мислите, че Дюлгеров се отказва от направените показания? По съвет на Марковски, разбира се...
  • 23 551

    23 4 Отговор
    "...за да изпълни задължението си по Закона за устройство на територията и да оповести на гражданите за намерението на инвеститора да строи в "Младост""
    Някой от Вас, някога уведомяван ли е за СТРОЕЖ??! Кога пък е било това, да се иска мнението на гражданите, когато мутри собственици на холдинги, решават да си построят нещо??!

    Коментиран от #30

  • 24 време разделно

    21 31 Отговор
    Вие осъзнавате ли, че ако не я осъдят тая овца, тая държава за нищо не става, светлина в тунела няма да има!?
    Лошото е, че и другите тулупи от БСП са същите, алтернатива няма, няма и да има, поне докато ни управляват червените олигарси и Москва, това е положението.
    Има много доказателства, да се надяваме, че ще я осъдят!

    Коментиран от #37

  • 25 време разделно

    12 19 Отговор
    В Щатите, това е рутинна операция, а времето, за което се издава присъдата е минимално, срока обратно пропорционален, това е УСА, не пост-комунистически русофилистичен кенеф, като нашата територия.
  • 26 бай КОНДЬОВСКИ

    14 0 Отговор
    Така е , попада в графата за малки рушвети и нормални бакшиши.
    И без това нямаше и няма корупция в българия, иначе е традиция и обичай , адет да се дават скрити пачки.
  • 27 Бъг

    12 22 Отговор
    Крадливата сврака с двата крака = 10 - 30 години. Олекнали ташаци.
    Тези драскачи са откровени лъжци, в тази статия припознавам дебелото потно праси Марковски , отдалече почва защитата , но тва му е работата , но тоз път крадливото фризьорче попадна на хора.
  • 28 Пародия

    25 3 Отговор
    Поредната пунта жената е пречила и го издуха набързо
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 dragula

    15 2 Отговор

    До коментар #23 от "551":

    Нe уведомяват всеки лично и поименно. Лепват на входовете на съседните блокове съобщение. Аз съм виждал такива съобщения. Май и в самата община също. И тече срок за възражение.
  • 31 сашо

    27 3 Отговор
    Що ли не му вярвам хич на Ваклинчо.
  • 32 КОКО

    26 5 Отговор

    До коментар #20 от "dragula":

    ей отворко, и как точно разбра и ти се изясни ,че жената е виновна, като всичко и толкова плиткоумно измислено???? и знаем чий почерк е тази помпозна показност и клемвентическа офанзива....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Stefko88

    11 2 Отговор
    Добре де преди да правят постановка не се ли разбират кое как кой отговаря тоя ония....пак я оплескаха.
  • 35 хахахаха

    18 1 Отговор
    Хванали полицаите Иванчева и от прокоратарата почнали да я разпитват:
    -кажи сега какво направи?
    и тя почнала да разправя :
    Излизам от кафенето и какво да видя в моята кола двама полицаи броят пари.
    :)))
  • 36 гост

    14 1 Отговор
    последно време един филм не могат да направят като хората , а пък постановка със слаби артисти направо не върви
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост с име

    18 1 Отговор
    Не знам точно какво е станало, но, имаме една нова специализирана прокуратура. Тя разбира се трябва да си оправдае съществуването заради което е цялата помпозност. Прави впечатление, че първата акция е не срещу някой от властта, пази Боже, а срещу независим кмет. Сумата на подкупа е огромна за едното разлепяне на бележки. Тоест Иванчева може и да е виновна, но дотук има смущаващи факти, които навяват мисълта за добре скроена постановка.
  • 39 незнайко

    9 4 Отговор
    Само Марковски е в състояние да стигне до дъното на този ФАРС !!!
  • 40 раптър

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "съдията дред":

    Страдаш от тежка форма на герберастия, но и това ще е до време - времето когато Цецо Убавецо и Шефа му Мутран ще се нанесат трайно в заведение от затворен тип!!!!!!!!
  • 41 Ads

    2 8 Отговор
    Най-лошото от цялата работа, че си е искала кинти, а може да се измъкне. А най-лесния начин за това е, да я освидетелстват. Няма никакви пречки за това, яко я бие тока.
  • 42 Сметкаджия

    10 2 Отговор
    До Реалист
    Добре де, ти за миг не се ли усъмни, че всичко е постановка на хората около цацата?
    Кметицата дали става или не става е друга бира, но е без политически гръб и решиха да си направят ГОЛЕМ успех за нейна сметка.
  • 43 Една,дето разбира

    11 3 Отговор
    Все съм знаела,че ни мислят за тъпаци,но чак пък толкова,не съм очаквала!От самото начало беше ясно,че е зле инсценирана трагикомедия,с елементи на трилър
  • 44 Ддд

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "ттков":

    Дамбовците взеха 58мил ЕВРО и доколкото знам са им ги платили вече
  • 45 Random

    10 1 Отговор
    Целта им е само да я отстранят от поста.
    Мяза на епизод на "Под прикритие"

    Коментиран от #46

  • 46 фак..ти

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "Random":

    Гласувате за комунистите,за мутрите после са ви били виновни
  • 47 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "случаен":

    Тоя Дюлгеров или как му беше името там, винаги може да се откаже от показанията, които е дол в досъдебното производство!
    Тепърва предстоят истинските смешки!
  • 48 среднощен

    5 1 Отговор
    След като адвокат Марковски е в играта, нещата явно са сериозни!? Кой както иска или както може да го разбира!? Мисля, че се върви към споразумение и потулване. Ще видим само в кой "епизод" от сериала ще се случи.
  • 49 ОППА

    2 2 Отговор
    ВСИЧКО Е ФАЛШ И НЯМА ДА ИМА ОСЪДЕНИ ,ЗАЩОТО СЦЕНАРИЯТ ГНУСЕН НА ПРОКУРАТУРКАТА НА ГЕРБ НЕ ПРОРАБОТИ ,ЗАЩОТО НЕЩАТА НЕ СА ТАКИВА КАКВИТО ГИ ТВЪРДЯТ МАСОВО ОТ ГНУСНИТЕ ИМ МЕДИЙКИ ! КМЕТИЦАТА НЕ Е УДОБНА И ИСКАХА ДА Я СМАЖАТ ,ЗАЩОТО ИМ ПРЕЧИ ДА ЗАСТРОЯВАТ МАСОВО В ЗЕЛЕНИТЕ РАЙОНИ ,ИСКАХА АМА НЕМОЖАХА ДА Я СМАЧКАТ , ОТ НЕКАДЪРНОСТТА НА ГЕРБЕРСКИТЕ БКП-ДС ПОХВАТИ ,КОИТО НЕ ВЪРВЯТ В СЕГАШНИЯТ 21ВИ ВЕК ,СЕГА ЩЕ ПЛАТИМ НИЕ ,ЗАЩОТО ЗАРАДИ СВОЕВОЛИЯТА ИМ И НА БАТ ЦЕЦКО ТЪПАКА ОТ ГЕРБ ,ЩЕ ОСЪДИ ТАЗИ КМЕТИЦА В СТРАЗБУРГ ДЪРЖАВАТА . ТЪПА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ДЪРЖАВНА ШАЙКА !
  • 50 Mufi

    1 0 Отговор
    Е така ще се оправи бг. не ве е срам боклуци
  • 51 Mufi

    1 1 Отговор
    Тоя Марковски дано в ада да гори