Last news in Fakti

27 Април, 2018 15:46 1 843 4

ГДБОП удари пропагандата агенция на Ислямска държава

  • ислямска държава-
  • amaq-
  • пропаганда

Международен координиран удар прекрати потока на терористична пропаганда

На 25-26 април правоприлагащи органи от държави - членки на ЕС, Канада и САЩ предприеха съвместни действия срещу „пропагандна машина” на Ислямска държава с цел прекратяване на дейността й.
Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Оперативните действия са координирани от Специализираното звено на ЕС за проследяване на незаконно съдържание в интернет с оглед противодействие на тероризма, екстремизма и нелегалната миграция (EU IRU) към Европейският център за борба с тероризма (ECTC), разположен в централа на Европол.

Под ръководството на федералната прокуратура на Белгия и с подкрепата на Евроджъст, компетентни органи от Белгия, България, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ участваха в координираните усилия за глобално противодействие на разпространението на терористични материали за неопределен период от време.

Разследването започва в края на 2015 г., когато специализираното звено информира всички държави - членки на ЕС за възникването на новинарската агенция „Amaq” и за техническата устойчивост на терористичната онлайн инфраструктура.

През 2016 г., благодарение на предоставените данни от страна на държави - членки на ЕС и трети страни, са предприети действия по сваляне на мобилно приложение на „Amaq” и съответната инфраструктура. Вследствие на това лицата, стоящи зад агенцията, започват да изграждат нова и по-защитена онлайн мрежа, с цел да затруднят правоприлагащите органи. През юни 2017 г. са извършени нови действия, ръководени от испанските власти от Guardia Civil и с подкрепата на EU IRU и САЩ, насочени към част от онлайн инфраструктурата на новинарската агенция. Благодарение на иззети сървъри и последващ анализ са установени радикализирани лица в над 100 държави.

В резултат на изключителното сътрудничество между Отдел „Киберпрестъпност“ към ГД „Борба с организираната престъпност“ и партньорите им от EU IRU, федералната прокуратура на Белгия, Евроджъст, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ, на българска територия е спрян достъпът до четири сървъра, използвани за разпространение на информация от новинарската агенция на Ислямска държава „Amaq”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патриотъ

    6 3 Отговор
    Странно,Сащ създават терористите,а после ги търсят!Ами нали ги знаят къде са или всичко това е финт за крадене на пари!?Схеми да се крадат пари от такива като нас балъци!
  • 2 Обективно

    3 2 Отговор
    Оставам с впечетление че създават изкуствени комфликти за да пласират военния си арсенал на всичките.
    Иначе трябва да закрият военните си заводи ,закриване на работни места и изоставане във воено отношение.
  • 3 Kcaniba

    3 2 Отговор
    Няма да е лошо да ударят и пропагандНата (главното Н е за редакторчето) агенция на Кремъл! За предпочитане с някоя томахавка!
  • 4 Пешо

    0 0 Отговор
    Браво!