Last news in Fakti

13 Април, 2020 20:19 2 977 16

Ученикът от Пловдив, правил бомби, отива на съд за тероризъм

  • тероризъм-
  • пловдив-
  • ученик-
  • бомби-
  • ислямска държава

През януари 2019 г. тогавашният деветокласник започнал да се интересува от идеологията на групировката Ислямска държава

Ученикът от Пловдив, правил бомби, отива на съд за тероризъм - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу непълнолетния ученик от Пловдив, който от януари до юни 2019 г., с цел създаване на смут и страх в населението, изготвил и държал в две тавански помещения в жилищния си блок огромен обем самоделни взривни устройства и пиротехнически изделия, съобщиха от прокуратурата.

На 5 юни 2019 г. при проведени действия по разследването бяха намерени и иззети тръбна бомба, задействаща се по електрически способ, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода. Намерени са и голям брой пиротехнически устройства с различен обем – в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно изготвена пиротехническа смес.

Разследването е установило, че през януари 2019 г. тогавашният деветокласник започнал да се интересува от идеологията на Ислямска държава.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ръмпези

    5 12 Отговор
    НЕ МИ Е ЯСНО КАКВО Е ТРЪБНА БОМБА И САМОДЕЛНА ВЗРИВНА СМЕС В ПЛАСТМАСОВА БУТИЛКА...ЕМИ ТРЯБВА ДА ГО ВЗЕМИТЕ В РАЗУЗНАВАНЕТО...ДОБРЕ, ЧЕ НЕ СТЕ ИЗПИСАЛИ ИМЕТО МУ...

    Коментиран от #10

  • 2 княз БорисМихаил

    13 1 Отговор
    ..."Искам него,жена му -деацта и целият му род ! "
  • 3 Гад

    19 3 Отговор
    Сега му разпорете дупарата на малкото дебилче. Та дано се преорентира от бомбаджийството към преход под дъгата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 .....

    7 1 Отговор
    Този е внук на Гергов, спонсор на Президента и крадливата гмеж на БСП.
  • 6 БРАВО !

    5 4 Отговор
    Нека да сложи бомбата пред посолството на фащ и аз лично паметник ще му издигна.
  • 7 Townboy

    5 1 Отговор
    Едно време такива келеши ги превъзпитаваха за няколко години в Бойчиновци. Само че сега нито сме държава нито общество. Можеше да направи голяма поразия и да загинат невинни хора.

    Коментиран от #9, #14

  • 8 митЮ ТЪПИЯ

    2 2 Отговор
    УУУУХХХХААААААААА!!СЯ ТОО КЕЛЕШ КАТО ГО ВКАРАВ В КАУША ОЩЕ ПЪРВАТА ВЕЧЕР ША ГО НАПРАЯТ БУЛКА.АКО Е В СОФИЙСКИЯ ТАМ ОПИИТЕ СА ДВЕ.ПЪРВАТА Е 11-ТА КИЛИЯ ПРИ ДИМО ШОПАРА ДЕТО ША МУ ДИХИТИ НА ВРАТА СЯКА ВЕЧЕР.ВТОРОТО ОПЦИЯ Е 14-ТА КИЛИЯ ТАМ СА САМО МАН.......ЛИ С ГОЛЕМИ ПАТЛАДЖАНИ И НАПРАВО ШЕ МУ ОТВОРЯТ ВТОРА ДУПКА ОТЗАДЕ.ЖАЛКО ЧЕ ЯЗЕ ИЗЛЯНАХ НАСКОРО ИНАЧЕ И ЯЗ ЩЯХ ДА МУ ЗАГРЕЯ АСПУХА.

    Коментиран от #11

  • 9 Реалист

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Townboy":

    За едни умрели 100 души ли си:) те хората в българия живи умрели:)
  • 10 Дърт пироман

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    Значи.
    Тръбна бомба е тръба напълнена с взривно вещество и запечатана в двата края ,така тръбата се използва хем като езривосъдържател ,хем като корпус на устройството ( първобитно малко ) вече вътре могат да се добавят съчми,пирони,камъчета и всякакви шрапнели , през 90те времената бяха други , не само ги правехме но и гърмяхме с тях ,разбира се налагаше се да бягаме от разярени граждани и полиция щото не спирахме да плющим с всякакви самоделни пръдни карбитни камъни, фосфорни с барут от кибрити, миниум с боя, силитра+сяря+въглени (няма да кажа пропорцийте обаче) чак пък тероризъм не беше по скоро в името на науката ама яко бягане са иска момчето е било повече теоретик друго си е на фронта :)
  • 11 Дърт пироман

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "митЮ ТЪПИЯ":

    За съжаление ако влезе в кауша освен острия анален дискомфорт ще придобие и истинска професионална квалификация ще влезе с бакалавър по самоделна пиротехника и ще излезе с магистърска степен по поръчково бомбаджийство ,определено там има кой да го открехне как се взривяват коли, асансьори , ключалки и след някоя друга петилетка може да защити докторантура с пощенски пликове и мобилни телефони там вече е висш пилотаж (нитроглицерин) и тринитротулол .
  • 12 Дърт пироман

    0 1 Отговор
    А ако е с чисто минало ще го помъмрят мама и тати ще се бръкнат 200 лева за някъв детски адвокат и ще мине по члена ,че не е осъзнавал какво прави щото е бил много малък ,ще го мотаят поне 3 месеца детска педагогическа стая и следствен и в заключение 6 месеца всяка седмица по 1 час в център за социални превенции на лафче с психолог, щом не е взривил никой няма престъпление ,има нарушаване на закона изработка и съхранение на нерегламентирани взривни вещества от не пълнолетно лице.....просто не е спазил основното правило- направиш ли бомба взриви я веднага ! Тя е за това ,пък той ...оставил си всичките доказателства ,че и заготовки си оставил да има ......тц тц безотговорна работа
  • 13 Дърт пироман

    2 2 Отговор
    Пък и кво се правим на силно възмутени всички в тая държава ,живеем и мислим като престъпници .
    Заклел съм се да казвам истината и само истината.
  • 14 Дърт пироман

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Townboy":

    Едно време такива келеши вършеха хубава работа ако има кой да те вербува на 16 се озоваваш я в Чечня я в Косово я в Босна и действаш по ликвидиране на единици (атаки) Превъзпитаните са 2ма 3ма на 100 и те са по вестниците и новините, а с другите писах кво се случва.
  • 15 Браво на момчето

    0 4 Отговор
    Вземаите пример от него заспали робове
  • 16 Дон Корлеоне

    1 0 Отговор
    Оставихте младежите без работа,и ето.Има паркове за почистване,и др.подобни дейности