Last news in Fakti

27 Април, 2018 17:30 1 104 4

Още няма обвинение за мъртвите коне в Осогово

  • осогово-
  • коне-
  • мъртви коне

Санкциите варират от 300 до 2 000 лева

Случаят с намерените мъртви коне в Осоговската планина не отшумява вече месец. Първоначално доброволци, попаднали на умрелите животни, се опасяваха, че от глад и под снега може да са загинали 70 коня. Впоследствие в южния дял на планината бяха открити 33 загинали животни. Прокуратурата продължава разследването си, но повдигнати обвинения към момента няма, съобщи БНР.

Ветеринарни специалисти от Областната агенция по контрол на храните и разследващи полицаи продължават да извършват огледи.

Случаят с конете на фермера Петър Пищалов предизвика масирана проверка на всичките 367 обекта в Кюстендилско, в които се отглеждат 2 460 коне, обявиха от Областната агенция. Проверката трябва да приключи до 30 април, но може да продължи и след това, ако се наложи, заяви и.д. директор на Агенцията по храните в Кюстендил д-р Велка Войнова. До момента са проверени над 40 обекта с около 1 800 еднокопитни животни.

Установени са нарушения, има и съставени актове, предстои издаване на наказателни постановления. Санкциите варират от 300 до 2 000 лева.

Някои от фермерите в района не са съгласни заради един техен колега да ги проверяват щателно - животно по животно. Общинският съветник Валери Йовев, който от 30 години отглежда животни, има ферма с 50 коня в подножието на Осогово.

"Такова чудо не бях виждал! Това, че едно лице не се е грижило за животните, не означава, че другите не се грижат. Не може да се прави генерален извод от това. Сложиха ни под общ знаменател", коментира той.

С казуса е ангажиран и омбудсманът на общината Васил Иванов. В края на миналата година той проведе среща със земеделски производители, пострадали от набезите на безстопанствени животни в нивите и имотите им:

"Реално има резултати. Може би част от собствениците на такива животни се стреснаха и няма такова масово явление - унищожаване на селскостопанска продукция."

Планинари не приемат стада коне и крави да обезобразяват планинските райони. Природозащитникът и бивш общински съветник в Кюстендил инж. Севделин Атанасов смята, че е хубаво да се гледат животни в планината, но не "по този брутален начин" като сега. Относно специално обособените пасища той посочи:

"Това, което е заградено, е изглежда за да получат субсидиите по разните програми. Изрязват купища храсти и малки борчета, за да се вижда, че е голо, да се вижда, че е пасище. Стават едни голи полета и като завали проливен дъжд, кой ще спре водата."

Все още не е приключила проверката и за животните на самия Петър Пищалов и как е качил конете си в балкана. "Аз тези коне съм ги закарал, за да имат добри условия на живот, не да гледам как сега се гаврят с тях", признава Пищалов и допълва:

"Ако аз съм препъни-камъкът на това земеделие, ако аз съм злодеят - давайте, разпъвайте ме, убивайте ме и да тръгне тази страна. Искам тази България да върви."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    12 0 Отговор
    Кюстендилската мафия, облагодетелствана от парите, които получава кретена "животновъд", мъчейки животните, ще шикалкави, докато случаят отшуми. Скоро четох, че бил "отглеждал" и рогат добитък, който загинал от недохранване и в двора му стърчали рога и кости на горкички животни! Разнасяла се неописуема воня. Какво толкова, животни, ще каже българинът касапин! Не е така, сънародници! Напразното харчене на субсидии посредством нагли шмекерлъци трябва да престанат. Да не говорим за измъчените животни! За да вземат парите от Европа някои известни кюстендилци и от околните села се правеха на зеленчукопроизводители, взеха парите и раздадоха зеленчука сред братята си мафиоти. Българио, жална ти майка! Някога били ли сме хора, или винаги сме били по-зле и от циганите?! КАКЪВ ПАТРИОТИЗЪМ, ДАЙТЕ ПОНЕ ЕДИН ПОВОД ЧОВЕК ДА СЕ ГОРДЕЕ С ПРОИЗХОДА СИ!

    Коментиран от #2

  • 2 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "един":

    А, няма такова нещо, те ще дойдат ДАНС и Специализираната прокуратура и ще го размажат, ама някой друг път!
  • 3 Dino

    3 0 Отговор
    Няма и да има
  • 4 Uflaf

    2 0 Отговор
    Заради този образ изгоряха другите с парички. Не ,че ще ги платят повечето ,но вече са белязани и ги гледат какво правят с " животновъдството ". Ако съм от тия изгорелите ,щях да си го " самоосъдя " защото заради него страдат " колегите ". Другата пролет щяха него да го открият замръзнал в планината ,припаднал от глад докато се разхождал.