19 Септември, 2018 19:03 4 774 16

Удариха дървената мафия, ето подробности за заловената банда

  • регионална дирекция по горите-
  • софия-
  • горско

Спецпрокуратурата разкри днес подробности около новата си акция, в която арестуваха длъжностни лица.

Вчера закопчани бяха ръководителят на банда - директор на Регионална дирекция по горите – София, както и четирима от членовете на организираната престъпна група. Сред тях са директорът на Държавно горско стопанство – Своге, двама горски стражари от ДГС- Своге и още едно лице.

Има събрани доказателства за това, че бандата взимала отношение за прикриване на дейността си, съобщи Novini.bg.

Според шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев става дума за досъдебно производство, по което е работено заедно с ГДБОП срещу горската мафия или дървената мафия.

За незаконната сеч групата използвала изцяло неистински марки или такива на уволнени служители преди години. Бандата рязала дърва дори от защитени територии. В допълнение с престъпната си дейност членовете на бандата задигали и служебно гориво.

„Характерното е, че се предприемат действия за привличане към наказателна отговорност на лица от ниско ниво, както и на ръководители. Това е поредният случай в последните 3-4 години, когато се предприемат действия по досъдебни производства с уникален предмет. Това дело е уникално по рода си в сегмента“, заяви по време на брифинг Гешев.

По думите му ще се направи всичко възможно тези структури да престанат да съществуват и да се затрудни максимално работата им.

От своя страна прокурор Ангел Кънев обясни, че се касае за организирана престъпна група, състояща се от 5 души. Ръководител е директорът на Регионалната дирекция по горите - София. Другото заловено длъжностно лице се занимавало с организацията по транспорта на дървесината, а останалите са т.нар. горски.

„Касае се за незаконен организиран добив. В рамките на тази календарна година е добита дървесина на стойност четвърт милион“, посочи Кънев.

Самата група съществува от 2014 година, като ръководителят и членовете ѝ съвсем ясно са знаели с какво се захващат.

„Изключително грубо и по безцеремонен начин премахват конкуренцията си“, допълни прокурорът, като заяви, че дори е имало сигнали за умишлени палежи.

При вчерашната акция са открити оръжия и над 8 детонатора. Намерени са пари, придобити като част от дейността на групата. Става дума за малко над 30 000 лева.

Само един от бандата е длъжностно лице от Изпълнение на наказанията , но има родствена връзка с друг от членовете.

„Същите хора са използвали страх и принуда по отношение на местните хора. Разполагат с доста мащабна база“, посочи още прокурорът.

Прокурор Стоян Темелков допълни, че са събрани данни от СРС-та за сформирането на тази престъпна група. Незаконната дървесина се е съхранявала във фабрика за пелети и в склад за дърва за огрев. Паралелно с това са продавани и дърва за огрев на частни лица.

Основно дървата са пласирани на територията на София и Благоевград, като доказателства има за голямо разпространено количество в Банско.

Утре ще се внесат исканията за мерките на задържаните в Специализирания съд.

„Съответните длъжностни лица са възприели общински горски фонд като бащиния така, както искат, без да се съобразяват с никакви правила“, обясни Темелков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Работим

    19 3 Отговор
    Много се бачка, многооо...
    Избори ли идват, кво ли?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дедо Вуте

    21 0 Отговор
    Хубава си,моя Горо,миришеш на пари.
  • 4 Дървен мафиот

    12 0 Отговор
    Нека също така се проверят добивите в община Сърница и гр.Велинград. Най-добрата дървесина в страната е подложена на незаконен добив продължаващ повече от 20 г , с което освен загубите за природата , които са огромни, се изкривява и пазарна обстановка във сектора. Като пример мога да дам при цена на обла дървесина от около 200-220 лв на кубик с ддс , се продава фасонирана дървесина на цена от 250-260 лв , като нормалният отпуск е около55%. Така че ако искате да пресечете започнете на ровите малко по-надълбоко.
  • 5 Ефрейтора

    7 0 Отговор
    А, политическата мафия кога ?
  • 6 BG1000

    12 1 Отговор
    А в Самоков какво става, не е истина.
    Там е страшно.
    Предполагам и на други места е така, но всичко разбира се с любезното съдействие на местната власт.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123

    7 1 Отговор
    Ама и някои лица от спецпрокуратурата искат парче от баницата. Как така, някой ще краде, а а за тях нищо. Ще ги хванат, уж, че защитават закона, ще започнат действия срещу тях, ще ги наплашат и ще ги принудят да им дадат част от спечеленото.
  • 9 Хъво

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Навсякъде":

    Цялата държава е такава
  • 10 народ

    3 0 Отговор
    А в Пловдивско и Кърджалийско как се сече-като за световно!И на никого не правят впечатление колоните от триосни газки и зилове,които слизат от балкана по черните пътища.Беззаконната сеч е тотална!
  • 11 Дедо1

    1 0 Отговор
    Имам село в Трънско--от години се изсичат горите - когато и да отида се разминавам с тирове с трупи--жестока сеч
  • 12 Анонимен

    1 0 Отговор
    Едното лице е от изпълнение на наказанията, и има роднинска връзка , Цачева сега да си подава оставката, щото специално, всички имат родствена връзка, надзиратели, съдии полиция , са роднини, особено Плевен, в Търново, Белене и Ловеч, са окопи рали , всичко, от кат, че до затворите, а бе що не кажете , къде са секли, тия дърва, щото на острова много се сече, сякаш горите там са лични
  • 13 Рамбо

    1 0 Отговор
    Тази държава се управлява от некадърници
    всички го разбират , но не искат да си признаят, и как така изведнъж Цачева разпорежда проверка, пак някой и е помогнал , и да отбележа , подобрението на затворите е дело на Мая маналова, която обиколи затворите , Цачева , ти кой затвор си посетила последно, оставка Драга, кръв министър си , колко избягаха и въоръжаване на затворници, кво чакаш , и ти си за смяна или той народа не обръща внимание ето сега момента е подходящ да напуснеш този пост ,
  • 14 горски

    2 0 Отговор
    Пълни глупости. Ударили са само тъпана и нищо друго да чуят някой, а всъщност това са някакви дребни рибки, които не си плащат по веригата вероятно и заради това са ги хванали. И децата знаят, че който си плати си сече на воля безконтролно. Всички ги знаят, но те и не се крият, защото имат гръб. Изсякоха горите и няма заловени и осъдени. А ако искат да се борят с дървената мафия, трябва да отидат първо при Кръсникът Борисов и от него да почнат, после в министерси съвет, народно събрание, кметове, месни феодали и чак накрая до дребните мишки, които унищожават горите. то ако нямаха чадър и се действаше така, както трябва нямаше да има незаконна сеч. Да, обаче трябва и някаква дейност да се симулира пред избирателите, че нещо се прави...
  • 15 Голям прос

    2 0 Отговор
    Резнали крайчето на едното пипалце на дървесния "октопод". И си пишат червени точки, а горите ни изчезват.
  • 16 Тралала

    1 0 Отговор
    Тралалаааа,правдата ше възтържествувааааа,....Ще ги осъдят строго но справедливо с условни присъди!236