19 Март, 2012 16:36 3 642 0

Решение по делото Бончев след месец

  • софия-
  • ангел бончев-
  • дарение-
  • фондация "утре за всеки"-
  • решение-
  • дело

Писмени доказателства и свидетелски показания потвърдиха, че Ангел Бончев е превел пари на Фондация

Софийският градски съд ще се произнесе на 19 април по делото, което бившият президент на футболния клуб "Литекс"Ангел Бончев заведе срещу Фондация "Утре за всеки", съобщи Правен свят.

Бончев си иска сумата от 157 000 евро заедно с лихвите, която похитителите на съпругата му Камелия го накарали да дари на фондацията, за да я освободят. Това се случи на 29 юли 2008 г., а на следващия ден Камелия Бончева бе освободена от групата за отвличания.

Още на старта на делото адвокат Димитрина Атанасова, която представлява фондацията се позова на експертиза на банковите сметки на "Утре за всеки" и на Бончев, според която парите са тръгнали към фондацията на 30 юли. Този факт показвал, че няма как да се прави връзка между направеното дарение и освобождаването на Камелия Бончева и да се твърди, че става дума за дарение под натиск.
Бончев и защитникът му Христо Моллов обаче опровергаха фондацията като поискаха нова експертиза, която да установи кога е направено нареждането за паричния превод.

Така стана ясно, че малко след 17,00 ч на 29 юли Ангел Бончев е направил превода, но банката е нямало как в този час да го придвижи към сметките на "Утре за всеки" и това се е случило на следващия ден. По делото бяха разпитани и няколко свидетели от близкото обкръжение на Бончев, които потвърдиха колко изплашен е бил, че разбрали от него за искането на похитителите да направи дарение, а лично Бончев каза, че е дарил парите, за да не убият жена му.

Днес СГС разпита и последния свидетел, който също даде показания в подкрепа на тезата на Бончев. Рената Стефанова, която е била служител на банката към онзи момент заяви, че е видяла Ангел Бончев, който е дошъл в банката към 17,20 ч на 29 юли, за да извърши превод и е подписал документите. На следващия ден свидетелката заяви, че не е виждала Бончев. С показанията на Стефанова събирането на доказателства приключи и съдът ще се произнесе след месец.

Ангел Бончев заведе делото след акция "Наглите", в която МВР и прокуратурата заявиха, че е задържана групата за отвличания, а делото на първа инстанция вече е пред финал. Бончев обаче не смееше да си поиска парите от фондацията и се реши да го направи чак след арестите от края на 2009 г. Междувременно обаче от "Утре за всеки" използваха парите за построяване на рехабилитационен център, който така и не заработи. След като Бончев дари сумата се вдигна шум около фондацията и решението да приемат това "дарение". Тогава обаче от "Утре за всеки" дадоха ясен знак, че не възнамеряват да връщат парите на Бончев.

"Навсякъде пише, че форсмажорни обстоятелства променят ситуацията. Това са от земетресение до промяна в закона", заяви на 31 юли 2008 г. Нина Хаджийска от фондацията в отговор на въпрос, при какви обстоятелства биха върнали парите. По думите й тогава, Бог е решил това да се случи и другият вариант да върнат дарението е Бончев да си го поиска. В онзи момент обаче той и съпругата му не смееха да изявят претенции към парите си.

Когато започна делото пък от фондацията вече твърдяха, че дори и да искат, вече няма как да възстановят парите, защото те са инвестирани в центъра, а фондацията не разполагала с пари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА