Last news in Fakti

16 Януари, 2019 16:50, обновена 16 Януари, 2019 16:53 8 538 9

Големи измами с еврофондове и двама задържани

  • измами-
  • еврофондове-
  • европейски фондове-
  • пране на пари-
  • пловдив

50-годишен мъж и 45-годишна жена от Пловдив представяли грешни сведения пред Бюрата по труда в няколко града

Големи измами с еврофондове и двама задържани - 1

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на двама души за измама със средства от европейски фондове в особено големи размери и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. След проведена на 14 януари операция на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР–Пловдив, са установени и задържани 50-годишен мъж и 45-годишна жена от Пловдив. При операцията са извършени претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Сливен и Свиленград.

На двамата са повдигнати обвинения за това, че в периода от 12 октомври 2017 г. до януари 2019 г. са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Харманли и Свиленград и Агенцията по заетостта - в София, за да получат средства от еврофондове по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ в размер на 696 837.32 лева, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти.

На двамата са повдигнати обвинения и за пране на пари - получените средства, са теглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти.

В резултат на предприетите действия по разследването е било предотвратено неправомерното усвояване на европейски средства в размер на над 600 000 лева.

Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

По-тежкото измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Разследването по случая продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лил

    35 7 Отговор
    Откраднали за 600 000 и ще ги накажат с глоба от 10000.... Еми пак ще откраднат... като похарчат останалите 590000
  • 2 Гост

    57 12 Отговор
    Добре са ги хванали, но смешна работа.....Гербавите откраднаха млрд.-и, скопиха народа, потурчиха държавата и сега предотвратили страашна мащабна измама....жалка работа
  • 3 JEEP

    53 7 Отговор
    А за тези дето отмъкнаха милиарди...кога? Правим едни от най-скъпите магистрали, които изкарват по две, макс три години почват ремонтите. Браво на прокуратурата - така се отчита дейност.
  • 4 Зайко Байко многознайко

    14 4 Отговор
    Нищо ново, прост българско ежедневие.
  • 5 не е истина

    9 1 Отговор
    Не е истина, че ни занимавате с кокошкари на фона на истинските кражби на българският народ от пладнешките му разбойници - всички знаем кои са...
  • 6 ужилен от калинка

    9 0 Отговор
    Това, не са големи ,суми , я проверете Хисарските Калинки ,ще
    светнат като АЕЦ?
    Те, си имат собствени, Прокурори,Шефове на РИОСВ, назначават и уволняват непослушните, Фалшиви договори,крадат имоти от всеки,
    който няма пари, да води дело, точат пари,от държавни субсидии, чрез подставени лица, от карти, много дълъг, списък ...
  • 7 Хахото

    3 0 Отговор
    Тази измама се прави откакто има еврофондове, назначават се фиктивно работници от борсата, не ходят на работа, получават осигуровки и парите се делкат фифти -фифти.
  • 8 ТРОПЧО

    1 0 Отговор
    Оооооо ДА СА САМО ТЕ С МЕД ДА ГИ НАХРАНИШ СИЧКО СЕ ПОКРОВИТЕЛСТВА ОТ ГЕРБ ОКРАДАХА ДЪРЖАВАТА САМО ИЗМАМИ ОТ ТЯХ 3000000 ЛВ В ПЛОВДИВ ЕБИ МУ МАИКАТА ВИЖТЕ САМО КОИ ФИРМИ СА РАБОТЕЛИ СЕ ТЕХНИ ГЕРБАДЖИИСКИ ТРЕПАНЕТО ИМ МИНАВА НА ТЕЗ БОКЛУЦИ
  • 9 Колю

    0 0 Отговор
    А , парите от Времената заетост по селата и малките градове къде са ? Тези хиляди работещи през годините това ,всъщност работят в частните имоти и фирми на кметовете изедници от Герб . Пишат 20 на заплати и на улицата са 5 . Останалите в градината ,в частния двор и животни лакеи ,прислужница и разни цехове и казаните по селата. Те им дават малко ,колкото реши пари на джоб за свършена работа на частното за деня .Взема и от Заетостта по програмите , но оня не осигурява и данъци не плаща. Човека е на държавни т.е. ние всички плащаме за здравните му ,социалните и пенсионни средства , а и парите по програмите се връщат най-малко с членството ни в Европейския. Дори да цепи дърва за същия този кметски гъз ,да не изстине, ако случайно е решил да отиде на работа в кметството защото няма частна такава в момента ,то пак е по програмата. После примерно го вика с каруцата да закара дърва подарък на някой "нуждаещ " се ама приятел от който ще има пак полза някой път. Или ги праща направо на казана ,който е негова собственост разбира се. Че кой ако не казанджията всъщност е кмета. Кой ако не магазинера , братовчеда на собственика на кооперацията , циганина с нелегалната бригада строители извозвани с микробуси за града всеки ден. Все " бизнесмени" пребоядисвани неколкократно само келепир да има и родата да е голяма. А те се вихрят и феодалстват защото подпомагат избора на по-големия кмет. Той пък на областните градове и така нататък ,докато народа изнемогва да г