Last news in Fakti

4 Април, 2012 15:40 1 457 0

Хванаха джапанки – менте „Барселона”

  • лесово-
  • агенция "митници"-
  • джапанки

Голямо количество мъжки и детски чехли-менте с логото на футболния гранд Барселона задържаха днес митническите служители на митнически пункт Лесово при щателна проверка на ТИР с турска регистрация. Товарният автомобил „Волво” е превозвал джапанки от Турция за Полша през България. Изпращач на стоката е турска фирма, а получател търговско дружество в Полша, съобщават от Агенция „Митнници“.

При извършената щателна митническа проверка на българския граничен митнически пункт се установява, че между декларираните чехли има 5 760 чифта с фалшифицирани търговски марки. От тях 2 960 чифта са мъжки и детски чехли с фалшифицирано лого на футболен клуб „Барселона” и 2 800 чифта с фалшифицирана марка „Dior”.

Фалшивите маркови чехли са задържани в изпълнение на европейския Регламент 1383/2003 и Закона за марките и географските означения. За случая ще бъдат сезирани официалните правопритежатели на съответните търговски марки.

С наближаването на големи спортни събития се увеличават и опитите за внос на фалшифицирани спортни стоки, копиращи екипите и фен-артикулите на националните отбори или брандирани с лого на най-популярните клубове. Предстоящите това лято Олимпийски игри в Лондон и Европейско първенство по футбол в Полша и Украйна провокират апетитите за печалба от продажба на менте-артикули на милионите зрители и фенове, които ще ги посетят.

Предотвратеният от митническите служители на Лесово днес опит за контрабанда илюстрира точно тази тенденция. 18 срещи от „Евро 2012” ще бъдат изиграни именно в Полша. Трите срещи от груповата фаза на испанския национален отбор, в който със сигурност ще бъдат включени някои от звездите на „Барса”, са точно в полския град Гданск. Само през последния месец бургаските митнически служители иззеха 65 790 фалшифицирани стоки на световноизвестни търговски марки, в това число и най-голямата задържана досега в България пратка с фалшифицирана марка „Nike” от над 50 000 тениски.

240 ментета на официалната футболна топка на „Евро 2012” пък задържаха през февруари служителите на Митница Варна. Топките са били с регистрираната търговска марка UEFA и лого и надпис EURO 2012 POLAND-UKRAINE. Фалшификатите са били произведени в Китай и са били предназначени за българския пазар, поради което за случая беше уведомен представителят Union des Association Européennes de Football (UEFA) тук. Макар и приемливо изработени, ментетата били разкрити веднага от варненските митничари, защото първата оригинална топка за европейското първенство беше подарена от полския премиер Доналд Туск на българския му колега Бойко Борисов през октомври 2010 г. именно във Варна.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА